Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Urter i begeret

Tekst
AGURKTID. Hylleblomst, botaniske noter og agurkpynt skaper en stilren og delikat drink.

AGURKTID. Hylleblomst, botaniske noter og agurkpynt skaper en stilren og delikat drink.

Fersk koriander og estragon pirrer smaksløkene i Jørgen Dons favorittdrikke.

Fakta:

signaturdrinken
Landets fremste bartendere mikser sin signaturdrink og deler oppskriften med D2s lesere.

JØRGEN DONS (25)
Barsjef på Raus i Trondheim, en uformell bar med romslig takhøyde og varmende drinker.

RAUS
Nordre gate 21
enrausbar.no

 

BAKGRUNN

– Jeg fikk en appetittvekker på Michelin-restauranten L’Arpège i Paris en gang, som hadde noen av de samme elementene. Drinken ­reflekterer følelsen jeg satt igjen med, samt det elegante preget til Alain Passards kreasjoner [sjefkokk og eier av L’Arpège, red. anm.].

 

TIPS

– Ikke alle har et kammer­vakuum hjemme, men om man har en ISI-espuma ­(eller en annen espuma) så kan man fint få samme resul­tat med en ziplock-­pose. Da legger man bare ingrediensene sammen i en pose. For å få ut all luft anbefaler jeg å synke denne sakte ned i en balje med vann, og sørge for å lukke posen i takt med vannet, slik at det ikke kommer noe vann inn i posen. Vannet vil presse all luft ut av posen. Når du har gjort dette, så fyller du espumaen halvveis med vann, ruller posen sammen, og stapper den ned i flasken. Kjør en N20-charge, rist på flasken, kjør deretter én til, rist, og la stå i fem minutter. Ventiler ut luften sakte, og vips, vannet som er i flasken vil skape det trykket man trenger for å få samme type trykk som fra et kammervakuum.

Fakta:

HAPPINESS FORGETS

• 3 cl urteinfusert gin • 2 cl St. Germain hylleblomstlikør
• 1 cl sitronjuice • 1 cl sukkerlake •
2 store skiver agurk • 1 liten dash svart pepper

Shake alle ingrediensene hardt, dobbeltsil over i et avkjølt cocktailglass. Garnér med agurk og kjærlighet.

 

Urteinfusert gin

• 20 g estragon • 20 g koriander • 7 dl gin

I kammervakuum vakuumerer man ingrediensene i 90 sekunder under høyt trykk. La ingrediensene ligge og marinere i posen i 48 timer.

 

Q & A

Favorittlåt bak baren?
The Roots – «The Seed 2.0». Setter på den når trykket ­begynner å komme. Drivet i ­låten gjør at alt flyter bedre.

Favorittflaske/etikett?
Pierre Ferrand Dry Curaçao. Relativt nytt produkt, men flasken ser ut som den har eksistert i mange hundre år.

Barsnacks?
Rotgrønnsakchips, oliven og generelt salty treats.

Tilbehør?
Kammervakuum er «the shit» fordi det gir deg muligheten til å infusere alt meget effektivt og presist på kort tid. Det gir stabile resultater og muligheten til å leke rundt med smaker og komboer.

Mest corny sjekketriks?
Hadde en flott dame i 40-årene som undret på hvordan jeg stilte meg til silikonbryst, for å deretter si «wel­come to Silicon Valley», ta tak i bakhodet mitt, og kjøre fjeset mitt ned i kløften sin. Alt dette mens jeg var på jobb.

Hva bestiller du selv på bar?
Avhengig av hvor jeg er, har alltid lyst på en Sazerac eller Old Fashioned, men «safe­betsa» er alltid en bra lager, noe brunt brennevin eller plain øl og fernet.

Se flere signaturdrinker her
Les mer fra D2 her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.