Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Nelson er skihippienes pudderparadis

Tekst

I Nelson måles rikdom i antall løssnødager man får med seg på en vinter.

D2s skiguide presenterer de fineste skistedene i verden akkurat nå.
Denne uken:
Nelson – Whitewater

Mattias Fredriksson er tidligere redaktør av skimagasinet Åka Skidor, og har 20 års erfaring som internasjonal ski- og sykkelfotograf. I D2 anbefaler han skisteder verdt å besøke.

Mattias Fredriksson er tidligere redaktør av skimagasinet Åka Skidor, og har 20 års erfaring som internasjonal ski- og sykkelfotograf. I D2 anbefaler han skisteder verdt å besøke.

I den kanadiske Kootenay-regionen, sørøst i Britisk Columbia, snør det drøyt tolv meter hver eneste vinter. Pudderdagene er mange, snøen er dyp og det bratte skogsterrenget er som skapt for skikjøring.

Her ligger den koselige byen Nelson og det myteomspunne skiområdet Whitewater. I Nelson måles fremgang i hvor mange løssnødager man får med seg på en vinter, ikke hvilken bil- eller skimodell man har, eller hvor mye penger man har på konto. Tempoet er rolig, folk er hyggelige og lokalbefolkningens avslappede livsstil smitter over på turistene. Atmosfæren i Nelson er lysår fra den stressende stemningen som ofte råder på store, populære skisteder.

Mot slutten av 1800-tallet kom gull- og sølvfeberen til Britisk Columbia, og avkroken Nelson vokste raskt til en sofistikert by med vakker, viktoriansk arkitektur.

Under Vietnamkrigen søkte amerikanske militærnektere seg til området. Det dreide seg stort sett om liberale ungdommer med utdannelse, og de kom til å få stor innflytelse på politikk og kultur. Dette gir seg fortsatt utslag i befolkningen: Nelson har i lang tid virket som en magnet på særegne personligheter. Det vrimler av entreprenører og folk i kreative yrker, restauranter, kafeer og butikker.

Om vinteren handler det meste om å stå på ski. Man må ikke la seg lure av den lurvete overflaten, hippiene i Nelson elsker å stå på ski. Er man så heldig å få med seg et par ordentlige pudderdager i Whitewater, vil man garantert treffe mange lokale med snø i skjegget i heiskøen. Om man vil kjøre pudder uten spor i, må man være tidlig ute!

 

Reisen dit
Nelson – Whitewater ligger syv timer sør for Calgary og åtte timer øst for Vancouver. Hvor enn i Britisk Columbia man skal, er det best å fly til en av disse byene, og ta leiebil derfra.

6-dagerskort  2231 kr
Sesongstart 05.12.15
Sesongslutt 03.04.16

Skiheiser 4
Skiparker 1

Høydeforskjell
Fallmeter 622 m
Kilde: Skiinfo.no

Topp 2002 m
Bunn 1380 m

Nedfarter 81
Km med nedfarter 50

Lett 10%
Krevende 32%
Ekspert 58%
Lengste nedfart 3 km

 

Tips  Skikjøringen

Det vrimler av hytter og cat- og heliskiing-operatører i Kootenay-regionen, men i Nelson er lille Whitewater Ski Resort navet i skikarusellen. To mil øst for byen snor veien seg gjennom en smal dal, og lengst inn ligger det lille skistedet som fyller 40 år i 2016.

Whitewater gjør ikke mye ut av seg: en stor parkeringsplass og en skihytte med skibutikk, kaffebar og Fresh Tracks Café, en restaurant med uvanlig god mat til å ligge på et skisted. På hver side av hytta transporterer gamle stolheiser folk opp skråningene. Det er sjarmerende og genuint, og når snøforholdene er gode, er skikjøringen i verdensklasse.

Skiområdet i Whitewater har bare fire heiser, men flatene er store og det bratte terrenget som nås med Summit- og Glory-heisen, er av høy kvalitet. Kjør her etter snøfall, og ta sikte på Enchanted Forest, Sproulers og Backside Bowl først. Når disse og alle andre ruter rundt heisene er oppkjørt, er det bare å feste skifellene og traske opp mot Trash Chutes og Ymir Bowl, legendariske ruter som bare må kjøres når snøforholdene er sikre.

Bakkekjøring:
★ ★ ★★ ★ ★

Frikjøring:
★ ★ ★ ★ ★ ★

Toppturer:
★ ★ ★ ★ ★

 

Tips  Beste tur

Sproulers Bratt og morsom tur som nås enklest med Glory-heisen. Sproulers er oppkalt etter Bill Sproulers, en legendarisk skikjører i Nelson, og er full av snøputer man kan hoppe ut fra når snøforholdene er gode.

 

Tips  Fem hete tips

Kjøp lokalt og økologisk. KootenayCo-op er et matkooperativ med bare lokale og økologiske produkter. Unik butikk med deilig stemning. Her finnes også ferdiglagd take away-mat. kootenay.coop

Sjekk ut arkitekturen i skråningen ned mot Kootenay Lake. I Steve Martins «Roxanne» fra 1986 kommer Nelsons vakre, viktorianske arkitektur tydelig frem.

Besøk Cartolina som designer kart, plakater og papirprodukter. Produktene selges over hele verden, og for noen år siden åpnet Cartolina butikk i Nelsons hovedgate, Baker Street. Designstudioet ligger i samme bygg. cartolina.com

Mange operatører rundt Nelson tilbyr cat- og heliskiing for å komme til puddersnøen. Det koster mye, men er verd hver dollar. Book helst i god tid, men det hender noen melder avbud, så selv på kort varsel kan det være lurt å sjekke om det finnes noe ledig.

stellarheliskiing.com | baldface.net | selkirkwilderness.com | retallack.com

Dra på roadtrip. Har man først reist hele veien til Nelson, er det gøy å dra innom flere skisteder: Red Mountain, Revelstoke og Fernie er fine steder å kombinere med en Nelson-tur.

Sted og miljø:
★ ★ ★ ★ ★ ★

 

Tips  Mat og drikke

All Season Café er Nelsons beste restaurant. Menyen er sesongbasert, og kokkene gjør sitt beste for å bruke lokale råvarer. Liten og trivelig restaurant med god vinliste. allseasonscafe.com

Busaba Thai Cafe er en utsøkt, rimelig thairestaurant. Busaba er kjent for å være Nelsons beste thairestaurant, så regn med mye folk.

The Preserved Seed Café serverer sunn, økologisk mat. Åpner tidlig om morgenen og stenger sent om kvelden. Tar bare kontanter. Ligger på Vernon Street.

Jagannatha Express Vegetarian Bistro har knallgode vegetariske wraps, og er det beste stedet for en kjapp, billig og sunn lunsj. Ligger i hovedgaten, Baker Street.

Oso Negro er en velkjent kaffebar med eget brenneri og behagelig stemning. Her kan du ta en kaffe eller spise lunsj. osonegrocoffee.com

Mike’s Pub er en klassisk pub i Hume Hotels lokaler. Her drikkes det øl, snakkes ski og spilles biljard.

Mat og drikke:
★ ★ ★ ★ ★ ★

 

Tips  Overnatting

Hume Hotel ble oppført i 1898, ligger midt i byen og er Nelsons eldste hotell. Hume er rustikt og elegant, med mye karakter. Deler av trestjernershotellet ble renovert ifjor. humehotel.com

Cloudside Inn. Mer eksklusivt bed & breakfast-alternativ. Ligger i en av Nelsons eldste viktorianske bygg, midt i byen. cloudside.ca

The Adventure Hotel ligger midt i Nelson og er perfekt om man vil bo tett på restauranter og uteliv. adventurehotel.ca

 

Lokalkjent

Kari Medig (42) jobber som livsstils- og utendørsfotograf. Han er født og oppvokst i nordlige Britisk Columbia, men har bodd og hatt base i Nelson i syv år. Medig jobber og står på ski over hele verden.

1) Det som skiller Nelson fra mange andre småbyer i Britisk Columbia, er arkitekturen. Det tar også tid å komme seg hit, så de som kommer, vil virkelig være her. Det gjør at vi slipper så mange weekend warriors fra storbyene. Den spesielle stemningen som oppsto takket være hippietiden på 1970-tallet, gjør at du kan være den du vil i Nelson. Ingen kommer til å dømme deg for utseendet eller livsstilen din.

2) På papiret er ikke Whitewater all verden: tre gamle heiser og lite imponerende fallhøyde. Men på en merkelig måte er det likevel et av de mest enestående skiområdene i verden. De fantastiske snømengdene hjelper selvfølgelig på. Whitewater har lykkes med å bevare en old school stemning som tiltrekker seriøse pudderkjørere. Skogskjøringen er spektakulær, og når de mest åpenbare rutene er kjørt opp, kan man nå bratt terreng med en kort tur skitur.

3) Min yndlingstur kalles First Choice, en bratt renne i nærheten av Ymir Peak, den høyeste toppen i området. First Choice er ikke alltid kjørbar, men når snøforholdene er riktige, er det en fantastisk tur.

4) Nelson har mange fantastiske restauranter, men jeg foretrekker en enkel burger og en pint med Bent Pole IPA på den legendariske skipuben Mike’s Place. Så rusler jeg gjerne videre til Bibo for en Old fashioned eller en flaske vin. Og for kaffe og en kjapp frokost er det ingen tvil: Oso Negro!

Les også:
SMAK: Røffe luksuspølser.

SMAK: Vellagret sushi, 700 år gamle tallerkener og grillet duehjerne.

SIGNATURRETTEN: Theatercaféen har servert biff tartar i snart 100 år. Her er oppskriften på klassikeren.

FILM: Christian Bale spiller hedgefondforvalteren Michael Burry i «The Big Short»

Les mer fra D2 her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.