Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Lykkelig i Sverige

Tekst

Noe av det beste med en skiferie i Åre, er alt du kan hygge deg med innendørs.

Fakta:

D2s skiguide presenterer de fineste skistedene i verden akkurat nå

Med nærmere 50 heiser, over 100 nedfarter, fem forskjellige skiområder og 30.000 sengeplasser for besøkende har det svenske skistedet Åre utviklet seg til en internasjonal destinasjon. Skikjøringen har alltid vært god, men både fjellet og tettstedet fikk et løft da det ble oppført en rekke nye heiser, nedfarter og annen infrastruktur i forkant av VM i alpint i 2007.

Siden den gang er Åres rykte bare blitt bedre og bedre. Og selv med dalende økonomi ser ikke nybygging- og entreprenørånden ut til å slukne. En viktig årsak til at Åre har befestet sin posisjon også internasjonalt, er tilbudet av restauranter, barer, nattklubber, butikker og andre tjenester. Stadig flere utenlandske tilreisende bidrar til en dynamisk atmosfære som ikke finnes noe annet sted i Den skandinaviske fjellkjede.

Til tross for at det bare bor 1700 innbyggere i Åre, er det flust av bevertningssteder. Det finnes ikke noe annet sted i Sverige med flere skjenkebevillinger per hode. Restaurant- og fornøyelseslivet er i internasjonal klasse, og Åre er det eneste skandinaviske skistedet som kan måle seg med destinasjoner i Alpene og i Nord-Amerika.

Fjellet Åreskutan har skikjøringsmuligheter i alle himmelretninger. Derfor vil du kunne finne god snø gjennom hele sesongen, så lenge du vet hvor du skal lete. Åreskutan utnyttes aller best om våren – da kan du nemlig kjøre i kald puddersnø på baksiden, og i finkornet vårsnø på forsiden.

Sted & miljø
★★★★

Fakta: Reisen dit

▶ Åre ligger ved E14, 17 mil øst for Trondheim. Det går tog på strekningen. Åre Östersund lufthavn ligger åtte mil fra Åre sentrum, men har ingen direkteforbindelser fra Norge.
▶ 6-dagerspass kr 1857,-
▶ Sesongstart 9.11
▶ Sesongslutt 4.05

Åre
Skiheiser 45
Terrengparker 3

Høydeforskjell
▶ Fallmeter 890 m
▶ Topp   1274m
▶ Bunn   384 m
Kilde: skiinfo.no / skiresort.info

Nedfarter 101
Km med nedfarter  101
▶ Lett 50 %
▶ Krevende 43 %
▶ Ekspert 7 %
Lengste nedfart 6,5 km

<font color=

<font color="#b9b1b1">Foto 1: Jonas Kullman / Copperhill Mountain Lodge</font>

Fakta:

Tips
Overnatting
▶ Copperhill Mountain Lodge er Åredalens mest eksklusive og familievennlige hotell. Kobber, tre og Offerdals-skifer preger den storslagne loungen ved lobbyen. Beliggenheten (oppe på fjellet syv kilometer øst for Åre) er litt avsides, men så finner du også alt du trenger her, inkludert dalstrøkets beste spa. copperhill.se
▶ Hotell Diplomat Åregården ble oppført i 1895 og er Åres eldste. Beliggenheten like ved Åre torg er perfekt. Koselig og familiær atmosfære, ikke minst i det gamle biblioteket, et hyggelig sted for rolig afterski hvis du foretrekker å lese bok eller spille spill. aregarden.se
▶ Hotell Granen er et tradisjonsrikt, gammelt hotell, trappen opp til loftet har stått siden 1916. Her er nytt og gammelt i skjønn forening. Hotellet fikk et friskt og moderne preg etter at det ble renovert i forkant av VM i alpint i 2007. God beliggenhet, en kort spasertur fra Åre torg. aregranen.se

Fakta:

Tips
Mat & drikke
▶ Om du vil spise og drikke ordentlig godt, er Ölbaren en av de beste restaurantene i Åre. Den lille kroen byr gjerne på ti retter eller mer, og prisen blir deretter. Navnet er misvisende, dette er et fint sted.
▶ Fjällpubens rustikke interiør, med broderier og gamle kjøkkenredskaper på veggene, gjør det lunt og hjemmekoselig. Maten er basert på fjellverdenens beste råvarer.
▶ Vinbaren i Åregården har i løpet av kort tid seilt opp som favoritt blant fastboende og tilreisende. Menyen endres etter sesong og tilgang på råvarer. Alle retter tilbys også i halv porsjon. Internasjonale impulser går hånd i hånd med lokale spesialiteter. Vinlisten er imponerende.
▶ Villa Tottebo er en klassisk restaurant i en jaktvilla ved togstasjonen. Her serveres jämtlandske spesialiteter som røye, lam og håndplukkede multer. Prøv viltkjøttbollene, en ekte klassiker.    

Mat & drikke
★★★★★

Fakta:

Verdt å få med seg
Wersens Brasserie er Åres fineste bar. Den kunne godt ha ligget i Chicago, Madrid eller Paris. Spis middag i samme bygning etter en aperitiff i baren.

Fakta:

Verdt å få med seg
Parkvillan rett ved Åre torg har sitt eget brygg, men også dalens beste utvalg av øl fra hele verden. I restauranten serveres skikkelig mat, blant annet Åres beste burgere.

Fakta:

Verdt å få med seg
Grädda Åre er et ordentlig bakeri som baker ferskt brød hver morgen, og dessuten et hyggelig konditori. Prøv surdeigsbrødet, helt konge!

Fakta:

Tips
Langrenn
▶ Åredalens beste langrennsløyper er i verdensklasse og ligger i Vålådalen, en drøy halvtime med bil fra Åre. Her er lidenskapen for langrenn større enn noe annet sted i Åre-området. Prøv gjerne skibakkene i Trillevallen, eller gå en tur fra Edsåsdalen opp til Vita Renen og prøv de gode vaflene. valadalen.se

Fakta:

Tips
Bakkekjøring
★★★★★

▶ Morgenkjøringen i bakkene ved heisen VM 8:an starter allerede klokken åtte. Da er bakkene perfekt preparert, og du kjører i lyset fra sterke lyskastere. Spesielt bra tidlig i sesongen, når det er mørkt om morgenen.

Beste tur
Baksiden
Åreskutans bakside byr på forholdsvis lang og passelig bratt frikjøring med mye variasjon. Her holder snøen seg kald, og flatene er svære, så sjansen er stor for å kunne kjøre usporet. Hold til høyre mot slutten, og stikk opp på Lill-Skutan for en bonustur.

Frikjøring
★★★★★

Fakta:

Verdt å få med seg
Sjokolade Ta med noen praliner som et minne. En perfekt gave! Prøv også den gode kakaoen.

Fakta:

Verdt å få med seg
Buustamons Fjällgård er et koselig, rustikk sted med vakker beliggenhet, på grensen mellom fjellbjørkeskogen og snaufjellet. Perfekt når du er ute og står på ski.