Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Skikjøringens vugge

Tekst

Skihistorien ligger nesten like tykk som puddersnøen i de øster­rikske fjellsidene ved St. Anton og Arlberg.

Fakta:

D2s nye serie presenterer de fineste skistedene i verden akkurat nå

Arlberg-området kalles gjerne den alpine skikjøringens vugge. Allerede på 1930-tallet lærte Hannes Schneider bort parallellsvingens edle kunst ved verdens første skiskole i St. Christoph. Hans ­instruksjonsmetoder spredte seg raskt, blant annet gjennom dr. Arnold Fancks skifilmer, og bidro til stor interesse for skikjøring rundt om i verden. Selv om St. Anton og Arlberg-området har vært en velkjent internasjonal skidestinasjon i en årrekke, skinner den østerrikske kulturen igjennom. Tyrolerhatter, hveteøl og jodling. Stroh-rom, Jägermeister og klassisk afterski-brøling.

Alt dette, sammen med stedets skihistorie, skaper en unik atmosfære i St. ­Anton, men skibomsklassikeren er i ferd med å endre karakter. Tidligere var standarden på hoteller, mat og service nokså simpel. Nå har tilreisende fått betydelig mye mer å velge mellom: På noen få år har flere ­boutiquehoteller og gode restauranter dukket opp, og de nye prosjektene har vist seg å være en effektiv vitamininnsprøytning.

Enkelte vil nok mene at St. Antons sjel holder på å gå tapt, men det er oppløftende å kunne få tak i noe annet enn wiener­schnitzel, pommes frites og pizza til middag. Skikjøringen og fjellene er de samme, og i takt med at stedet har endret seg, har også de store hordene av skibomser valgt å trekke andre steder. Resultatet er at puddersnøen får ligge urørt lengre. Med andre ord: Du er den virkelige vinneren.

Ofte er små, pittoreske skisteder med få heiser de beste. Samtidig har store skisteder sine fordeler. Det fine med Arlberg, er at du får i pose og sekk – på ett og samme heiskort får du tilgang til tre skianlegg: Det største består av St. Anton, sammen med Rendl, St. Christoph og Stuben. Et annet består av Zürs, Lech og Zug. I tillegg inngår det lille anlegget i den interessante nabolandsbyen Sonnenkopf.

Totalt får du tilgang på 97 heiser. Sammenlignet med enorme anlegg som Dolomiti Ski i Italia og Les Trois Vallées i Frankrike, som begge har et hundretalls heiser, er ikke 97 et vanvittig antall. Toppstasjonen ligger 2811 meter over havet, og høyde­forskjellen (via heis) er bare 1507 meter. Mange skisteder har altså finere tall å skryte av, men det spiller ingen rolle: Buffeten av herlige turer og enorme arealer gjør likevel Arlberg til et av Alpenes beste steder å stå på ski.

Sted og Miljø
★★★★

Fakta: Reisen dit

▶  SAS og Austrian flyr ukentlig fra Oslo til Innsbruck, ti mil fra St. Anton. ­Zürich og München er lenger unna, men har daglige avganger og gode kollektiv­forbin­delser.
▶  6-dagerspass kr 2412,-
▶  Sesongstart 12.12
▶  Sesongslutt  26.04

St. Anton & Arlberg
Skiheiser 97
Terrengparker 5

Høydeforskjell
▶ Fallmeter 1507 m
▶ Topp   2811 m
▶ Bunn   1304 m
Kilde: Skiinfo.no og j2ski.com

Nedfarter 248
Km med nedfarter  340
▶ Lett 42 %
▶ Krevende 42 %
▶ Ekspert 16 %
Lengste nedfart 9 km

Fakta:

Tips
Frikjøring
★★★★★

Topptur
★★★★★

Bakkekjøring
★★★★

Fakta:

Tips
Overnatting
▶ Valluga Hotel er et av de nyere ­hotellene som bøter på den tidligere mangelen på interessante hoteller i St. Anton. Eier Mikael Landström var skiboms i St. Anton på 1980-tallet, og har alltid drømt om å åpne et ­hotell her. Han har drevet hoteller i Spania i lang tid, og det spansk-skandinaviske preget gjør Valluga til ett av byens hyggeligste og fineste hoteller. vallugahotel.at
▶ Hotel Pete er et nytt, lite boutique-hotell i St. Antons hovedgate Dorfstrasse. Hotellet har bare seks rom, men holder høy standard og er koselig. Bygget huser også en restaurant og en kjent sportsbutikk. hotel-pete.com
▶ Das Mooser Hotel.  For enkelte vil navnet Moosewirt lyde kjent, det er nemlig et legendarisk afterski-sted i St. Anton. I et par år har familien Scalet, som eier Moosewirt, også drevet et luksuriøst og pent hotell rett ved siden av. Merkelig nok forstyrres man overhodet ikke av afterski-brølende feststemte horder, og hotellet er virkelig fint med ski in/ski out. mooserhotel.at

Fakta:

Tips
Mat og drikke
▶ Haus Schneider’s Dorfstuba i Stuben er en klassisk res­tau­rant i huset der skilegenden Schneider vokste opp. Maten står godt til lokalet, alt er rustikt, tradisjonelt og hjertelig. Avslutt her etter en lang skidag i Stuben.
▶ The Museum er ­restauranten i Ski- und Heimatmuseum. På kveldstid er dette en gourmetrestaurant med tradisjonelle og velkomponerte tyrolske spesialiteter.
▶ Restauranten på Valluga Hotel er blant de beste i St. Anton. Blandingen av spanske, skandinaviske og østerrikske impulser er velsmakende. Litt dyrere, men veldig godt.
★★★★

Fakta:

Verdt å få med seg
Langen
Ta alle heisene i Stuben, gå opp til Maroiköpfle med skifeller eller med skiene på ryggen. Derfra kan du kjøre fritt helt ned til Langen, rundt 1500 fallhøydemeter. Ta tog tilbake til St. Anton, eller taxi tilbake til Stuben.

Fakta:

Ikke gå glipp av
Skimuseet i St. Anton
Hvis du er interessert i ­skihistorie, besøk Ski- und Heimatmuseum noen minutter fra sent­rum. Her kan du se gamle bilder, ski og til og med «Der Weisse Rausch», verdens første skifilm med lyd, spilt inn i 1931. Hannes Schneider har en av hovedrollene.

Fakta:

Stuben er Arlbergs lille perle
Selv om Arlberg-regionen, og spesielt St. Anton, er verdenskjent, forblir Stuben en ­liten hemmelighet. Stedet har bare tre heiser, og de går sakte, men området du får tilgang til via disse heisene, er enormt. Lei en guide og opplev Stubens fantastiske skimuligheter.

Afterski på Moosewirt
Du må oppleve den en gang i livet. ­Legendarisk.

Dra til toppen av Valluga
Den siste biten, hvor du og et par andre fraktes i en bitte liten taubanevogn, må gjøres sammen med en ski- eller fjellguide. Herfra kan dere sette utfor i retning Zürs og Lech, eller tilbake mot St. Anton. Luftig og ­vakkert.

 

MER FRA SKIGUIDEN:
I Italienske Courmayeur kan pudderet nytes i ro og fred
Midt i Alpene ligger frikjøringsparadiset Engelberg

 

Se også:
GRISEGOD: Cinco Jotas lager verdens beste skinke
KOM I FORM: Treningsdagbok og terningkast er denne ukens tips fra Johan Kaggestad

Les mer fra D2 her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.