Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Utsikt mot Vågen. Hotell- og restauranteier Kjetil Smørås (t.v.) og daglig leder Yngve Hansen i De Bergenske har brukt 20 millioner kroner på å totalrenovere Frescohallen i Bergen.

Utsikt mot Vågen. Hotell- og restauranteier Kjetil Smørås (t.v.) og daglig leder Yngve Hansen i De Bergenske har brukt 20 millioner kroner på å totalrenovere Frescohallen i Bergen.

Åpner sjømatrestaurant i gamle Bergen Børs

Tekst

Vil du få varsel hver gang Nadina Bouhlou publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Serverer fisk mellom Axel Revolds epokegjørende fresker.

– I Frescohallen skal du få et hint av det store utland, sier hotell- og restauranteier Kjetil Smørås.

Han er tredjegenerasjons direktør i hotellfamilien De Bergenske og driver blant annet ærverdige Grand Hotell Terminus og det nyere hotellet Bergen Børs. Nå åpner restauranten Frescohallen – i den gamle børsbygningen i Bergen.

Bygget ved fjordarmen som strekker seg inn i sentrum, huser allerede restauranten Bare, som i 2020 smykket byen med dens første Michelin-stjerne.

– På en skala fra uformelt til fine dining vil Frescohallen ligge midt på treet, sier Smørås.

Selve lokalet er mer enn midt på treet. Veggene i det som i sin tid var landets første børshall, er utsmykket med et monumentalt verk av kunstneren Axel Revold (1887–1962) fra 1923. Disse freskene innledet freskoepoken i Norge, men de siste årene har folk knapt visst hva det er de har sett.

– Freskene har vært forsømt i mange år. De har ikke fått skinne slik de fortjener, sier Smørås.

Fakta: Frescohallen

1100 kvadratmeter i første etasje i den gamle børsbygningen i Bergen, som er oppført i 1861–1862 og regnes som et av byens viktigste nyrenessansebygg.

Her ligger også hotell Bergen Børs og restaurant Bare.

Freskomalerier av Axel Revold fra 1923 omkranser rommet.

Åpnet som brasseriet Frescohallen 12. mai.

Interiør av arkitektene Klaesson Koivisto Rune.

Stig Bareksten åpner ginbar og destilleri i et tilstøtende, helsvart lokale.

Kubisme

Nå er maleriene renset for gammel nikotin og støv, restaurert og lyssatt. I likhet med hotell Bergen Børs er interiøret i den nye restauranten tegnet av Claesson Koivisto Rune – de svenske arkitektene som står bak K5 i Tokyo og Nobis i Stockholm. Hovedgrepet er å plassere en rund bar i sentrum av det 1100 kvadratmeter store rommet, med mulighet for å sitte på bartaket for å komme tettere på maleriene.

Kunsthistoriker Gunnar Danbolt skulle helst sett at Frescohallen ble et kunstlokale, ikke et «matlokale», som han kaller det. Når det er sagt, han er fornøyd med at arbeidene til Revold blir tatt skikkelig vare på.

– Det er et betydelig arbeid av Revold. Svært viktig, sier Danbolt på telefon fra sin bolig i Skanselien i Bergen.

Han forklarer hva besøkende kan legge merke til.

– De første bildene hans er kubistiske. Men det var ikke så lurt!

– Hvorfor var ikke det så lurt?

– Det var forretningsfolk som skulle bruke børsen. Kubismen var for moderne for dem. Da tilpasset han seg. Han var nødt til å ta hensyn til menneskene han henvendte seg til.

Danbolt forklarer i detalj hva det er man ser i bildene:

– Freskene viser konkret hva børs og handel er. Temaet begynner med Nordlandsveggen, hvor de fanger fisken og bringer den til Bergen. Deretter kommer den store langveggen, hvor fisken blir tatt imot i Bergen og bringes videre. I de tre siste bildene drar han ut i verden, og man ser hvordan de bytter varer ute i koloniene.

Fisk og gin

I likhet med kunstneren vil også restauranten la fisken spille hovedrollen i den gamle børsen.

– Dette skal bli en sjømatkatedral, sier Smørås.

Når det nye spisestedet står foran sin første store styrkeprøve 17. mai, forviser han nok seg selv til den nye ginbaren som Stig Bareksten, «verdensmester i gin», åpner vegg i vegg med restauranten. Etter to år med pandemi skal nasjonaldagen mellom de syv fjell endelig feires på sitt tradisjonsrike, restriksjonsfrie og elleville vis.

– Da overlater jeg bordene til bergenserne, sier Smørås.

D2 er Norges viktigste magasin for kultur og livsstil. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.