Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Kaffe og vaffel. Økonom og kaffegründer Eirik Holth er født i Oslo, oppvokst i Sandefjord og utdannet ved University of St. Andrews i Skottland. Sammen med sveitseren Gabriel Shohet står han bak Black Sheep Coffees 60 internasjonale filialer, de fleste av dem i Storbritannia.

Kaffe og vaffel. Økonom og kaffegründer Eirik Holth er født i Oslo, oppvokst i Sandefjord og utdannet ved University of St. Andrews i Skottland. Sammen med sveitseren Gabriel Shohet står han bak Black Sheep Coffees 60 internasjonale filialer, de fleste av dem i Storbritannia.

Kaffe, vafler og brunost i London – og Texas

Tekst

Vil du få varsel hver gang Emil L. Mohr publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Etter å ha etablert seg i Storbritannia med kaffe, vafler og brunost, peiler halvt norske Black Sheep seg inn mot USA. – Texas er det nye California, mener Eirik Holth.

– Vi kom utenfra og hadde ingen kaffeerfaring, forteller Eirik Holth (34).

– Vi sa opp jobbene våre, flyttet til London og startet fra scratch. Vi prøver å beholde den friske tilnærmingen i alt vi gjør. Vi vil gjøre vår egen greie – prøve og feile.

Men det er ikke bare grunnet outsiderperspektivet økonomen fra Vestfold seiler under flagget til selskapet Black Sheep Coffee. Da han og sveitseren Gabriel Shohet åpnet butikken, satset de bevisst på underdogen i kaffefamilien. I motsetning til de 60 bransjeprosentene som baserer seg på arabica-bønner, gikk de for den mindre berømte robusta-planten.

– Mens robusta tradisjonelt ble brukt til pulverkaffe, fordi den er lettere å masseprodusere, ble arabica synonymt med kvalitet. De siste 15 årene har det skjedd et skifte, og flere kaffebønder produserer i dag robusta for premiumsegmentet, rapporterer Holth.

– Robusta har høyere koffeininnhold og mer fylde. Vi tenkte at hvis vi kunne finne en type som kunne stå på egne ben, ville vi operere motstrøms i en business dominert av arabica – derav navnet Black Sheep.

Fakta: Eirik Holth

Økonom og kaffegründer, født i Oslo i 1987.

Oppvokst i Sandefjord, utdannet ved University of St. Andrews i Skottland.

Står bak kjeden Black Sheep Coffee med sveitseren Gabriel Shohet.

leavetheherdbehind.com

Varme tanker

Status ifølge egne tall er 60 internasjonale Black Sheep-filialer og like mange nye under planlegging. Bare i fjor åpnet selskapet 15 stykker, og i sitt tiende år har det 360 ansatte.

Eirik Holth mener mange i staben har søkt jobb fordi de vil bli assosiert med initiativer som «free coffee board». Dette innebærer at stamkunder kan spandere varme drikker på Londons løse fugler, som en slags kortreist veldedighet.

– «Det kommer aldri til å funke», sa folk, «det kommer til å bli skittent i lokalene». Faktum er at det har vært en kjempepositiv opplevelse, sier Holth, som også har skjenkeløyve på strategiske adresser som Battersea Power Station.

– Rundt en fjerdedel av sjappene er såkalt all-day. Når kvelden siger på, endrer vi musikken og belysningen.

– Er det ikke for sent å drikke kaffe da?

– Kanskje, men da svitsjer vi over til espresso martinis og holder det gående. Og London er en by som aldri sover.

Helt Texas

Å ta konseptet hjem til Sandefjord er foreløpig ikke noe tema, opplyser Holth. Derimot har han ambisjoner om å utvide til USA i løpet av 2022. Første stopp blir Austin eller Dallas.

Britene drikker så langt mindre kaffe enn skandinaver. Og det er mindre vanlig å lage kaffe hjemme, så veksten skjer i kaffebarer og kafeer

Eirik Holth – kaffegründer

– Vi anser Texas som det nye California. Det er et utrolig spennende marked, med rikt kulturliv og både eksisterende bedrifter og gründere som renner inn. Planen var å være i gang i 2020, men så kom pandemien.

Holth går heller ikke av veien for å bringe litt Norge til utlandet. Ved siden av kaffe, smoothies og juice, serverer han vafler med brunost og syltetøy.

– Hvordan er brunostetterspørselen i London om dagen?

– Den er knallbra – særlig i utsalgene nær norske kontorer. Eksempelvis registrerte vi rekordmessig vaffelsalg i Paddington, hvorpå det viste seg at Equinor holdt til i etasjen over.

– Hvor mange kaffesjapper er det egentlig rom for i England?

– Britene drikker så langt mindre kaffe enn skandinaver. Og det er mindre vanlig å lage kaffe hjemme, så veksten skjer i kaffebarer og kafeer. Folk bruker generelt mer tid ute og bor mindre, repliserer Holth.

– I den første London-leiligheten min hadde jeg ikke engang kjøkken – bare kokeplate med ledning i veggen. Jeg tror den trenden vil fortsette.

D2 er Norges viktigste magasin for kultur og livsstil. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.