– Innen både kaffe og vin kan folk tenke at man må kunne masse på forhånd. Jeg vil ikke at kundene skal være redde for å stille spørsmål. Det har jeg hatt lyst til å få bort. Dette skal være et velkomment og inviterende miljø, forteller Anton Söderman (39).
Den prisvinnende finlandssvenske baristaen er oppvokst i den lille landsbyen Malax på den finske vestkysten. For drøyt ti år siden flyttet han til Oslo og begynte med kaffe ved en tilfeldighet.
I 2019 kjøpte han en gammel søritaliensk trehjuling – en Piaggio Ape 501 – sammen med animatør Julian Vargas (39) og skuespiller Adil Khan (38). På egen hånd bygget de om den vesle trehjulingen til en kaffetruck.
Etter at Vargas hadde regissert musikkvideoen til Sondre Justads låt «Sorry», tipset musikeren ham om at det var et ledig lokale i strøket han, nærmere bestemt i krysset mellom Urtegata og Tøyengata, på Grønland i Oslo.
– Han ville få inn en kaffebar så han ikke trengte å gå så langt for å få bra kaffe, sier Julian Vargas med et lite flir.
De tre kompisene tok over lokalet og åpnet kaffebaren Neongrut i fjor. Nå har de også tatt over det tidligere frisørlokalet ved siden av – og åpnet vinbaren Neongrut Vinklubb.
Først kaffe, så vin
Veggen som sto mellom det gamle og det nye lokalet, er revet, størrelsen og sitteplassene tredoblet, og i samme stil som før er alt gjort på egen hånd – angivelig både for å spare penger og for å skape minner. Hverken Vargas, Khan eller Söderman har byggebakgrunn annet enn «litt oppussing her og der».
– Egentlig tar vi oss konsekvent vann over hodet, men det er det som er litt gøy med dette. Og så er det jo interessant å hele tiden lære seg nye ting, forteller Vargas.
Resultatet – etter mye slit med anskaffelser av tillatelser, men også selve oppussingen – er et romslig og lyst lokale som strekker seg over 120 kvadratmeter, med god takhøyde og store vinduer. Uteserveringen utgjøres av små benker på utsiden, som vokter over det vesle krysset.
På dagtid serveres «kvalitetskaffe med en tydelig adresse» når det gjelder terroir, variant og brenning. Utvalget bestemmes av Söderman, som er tidligere norgesmester i cup-tasting, aeropress og latte-art. Han har også deltatt i VM og veiledet flere av de ansatte på Neongrut i kaffekunst: I årets norgesmesterskap vant Simen Andersen håndbryggkonkurransen, mens Elias Haaberg vant i kategorien kaffesmaking, etter å ha jobbet som barista med Söderman i ett års tid. Det vil altså si at tre av fem på kaffelandslaget jobber på Neongrut.
På kveldstid skal det serveres cocktails og vin. Vinen har de importert selv. Familien til norskitalienske Vargas holder til i den vesle Napoli-forstaden Trentola Ducenta. Tanken er å ta med seg noe av den holdningen og kulturen rundt vin som er spesifikk for området.
– I min familie drikkes det vin av gamle Nutella-glass, forteller Vargas.
På Neongrut har de gått for både klokke, stilk og stett på glassene, men innehaverne er enige om at på Neongrut skal terskelen være lav, og ingen skal være redde for å stille spørsmål. Samtidig ønsker de å omfavne folk som er opptatt av og interessert i vin fra før.
På menyen står et bredt utvalg viner, det meste både på glass og flaske: alt fra portugisisk musserende med skallkontakt til slovensk naturvin. Ellers finner man sider fra Oslo, sake fra Fukuoka, spritz, et knippe drinker og øl – begge både med og uten alkohol.
Kulturinnslag
Den vesle Piaggio-trehjulingen som var Neongruts første prosjekt – og som i dag har sidevegger som kan vippes opp, espressomaskin, kjøledisk og neonskilter – måtte opprinnelig lempes inn i lastebil og kjøres fra Sør-Italia. Nå står kaffefartøyet – med toppfart på 45 kilometer i timen – på Aker Brygge.
Der har de hatt suksess med flere kulturelle innslag under tittelen Neongrut Mash-Up. Blant annet samlet de folk for å feire Pride i fjor, de har arrangert jazzkonserter og danseforestillinger.
– Det ga mersmak! Tanken er å ta med seg kulturinnslagene inn i de nye lokalene og kunne arrangere kunstutstillinger, poesikvelder, filmvisninger, danseforestillinger og musikalske innslag, forteller Adil Khan.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.