Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Alt går i grisen. Det startet ­med en liten grisunge i bryllups­gave, men nå er Knut ­Ødegaard og Ragnhild Mobæk i ferd med å bygge opp et livsverk rundt grisene.

Alt går i grisen. Det startet ­med en liten grisunge i bryllups­gave, men nå er Knut ­Ødegaard og Ragnhild Mobæk i ferd med å bygge opp et livsverk rundt grisene.

Åpner skinkehotell i Valdres

Tekst

Vil du få varsel hver gang Jørgen Hyvang publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Byr på trekkfulle rom 1000 meter over havet.

– Grisene blir i stor grad det de spiser, og da er jordsmonnet viktig. I tillegg til gress, vier, einer og lyng, går det mye jord gjennom en gris, sier Knut Ødegaard (41).

Han er på sin daglige inspeksjonsrunde blant de 600 grisene som fortsatt er på fjellbeite oppe på Stølsvidda, rundt 1000 meter over havet i Nord-Aurdal i Valdres. Fjellområdet, som også har gitt navn til foretaket, grenser mot Hemsedal og Golsfjellet i vest, i nord mot Vaset og Jotunheimen.

Fakta: Stølsvidda

Familiebedrift som driver kretsløpsjordbruk i Valdres. Selger produkter av svin, sau og reinsdyr.

Drevet av Knut Ødegaard og Ragnhild Mobæk.

Grisene beiter på 1000 meters høyde i fjellområdene mellom Fagernes og Gol.

Åpner skinkehotell på Stølsvidda.

stolsvidda.com

Kona Ragnhild Mobæk (39) har tatt en pause fra kontorarbeidet og er blitt med opp. Solen er i ferd med å brenne bort det tynne skydekket.

– Dietten til grisene gir en helt spesiell smak. Det smaker rett og slett mindre gris og mer rent kjøtt, sier Ødegaard.

Dietten til grisene gir en helt spesiell smak. Det smaker rett og slett mindre gris og mer rent kjøtt

Knut Ødegaard – grisebonde

På samme måte som druene i Champagne får sin karakter og særegenhet fra jordsmonnet, tenker Ødegaard at grisene hans får sin smak fra den rene og næringsrike jorden på høyfjellet over Fagernes.

– Målet vårt er å lage så godt grisekjøtt det er mulig å få til. Vi kommer aldri dit, men vi må hele tiden jobbe mot det målet, sier Ødegaard.

Fjellhotell. Knut Ødegaard og Ragnhild Mobæk åpner Norges første skinkehotell i Valdres, med rom for 1800 skinker som skal henge til modning. – Når du kjøper en skinke, får du med nøkkel til rommet hvor nummeret på skinken er gravert inn, sier Ragnhild Mobæk.

Fjellhotell. Knut Ødegaard og Ragnhild Mobæk åpner Norges første skinkehotell i Valdres, med rom for 1800 skinker som skal henge til modning. – Når du kjøper en skinke, får du med nøkkel til rommet hvor nummeret på skinken er gravert inn, sier Ragnhild Mobæk.

Kokte poteter

Det hele startet med at ekteparet fikk en grisunge i bryllupsgave i 2006. Familien syntes så synd på den ensomme grisen at de året etter bestemte seg for å ha flere – og nå er 1000 griser på fjellbeite.

– Det er blitt et livsverk, sier Ødegaard.

Foretaket Stølsvidda er blitt en lønnsom matprodusent, og for to år siden ble de nominert til Årets råvareprodusent i den nystiftede nordiske matprisen Embla.

– Jeg føler meg veldig heldig som får lov til å tilbringe så mye tid her oppe. Det er lett å bli blind på omgivelsene, men jeg må minne meg selv på det, sier Knut Ødegaard.

Før hadde de også sau her oppe, men det har de mer eller mindre sluttet med. De nysgjerrige grisene lunter etter ekteparet, biter lett i buksebenene. I hvilken grad dyrene nyter utsikten er usikkert, men mye tyder på at de trives. Boltreplassen gir grisene mer smakfulle muskler, og i tillegg til det naturlige kostholdet som fjellet gir, spiser grisene norskprodusert kraftfôr.

– Den siste måneden før slakting mater vi dem med kokte poteter som vi dyrker selv. Det bidrar til å gi den gode smaken på kjøttet, og gjør det velegnet til lagring, sier Ødegaard.

Den siste måneden før slakting mater vi dem med kokte poteter som vi dyrker selv. Det bidrar til å gi den gode smaken på kjøttet, og gjør det velegnet til lagring

Knut Ødegaard – grisebonde

På Maschmanns Matmarked på Skøyen i Oslo koster det cirka 400 kroner kiloen for ribbe fra Stølsvidda. Slakter Strøm-Larsen på Torshov er også en storkunde, og flere av hovedstadens bedre restauranter serverer svinekjøtt fra den spesielle griseprodusenten.

– Vi selger fortsatt mest i vår egen nettbutikk. Rundt halvparten av omsetningen går via hjemmesiden vår, sier Ragnhild Mobæk.

Hun har doktorgrad i sauebeite fra Universitetet i Ås, men bruker det meste av tiden sin på den mer administrative delen av driften.

Skinkehotell

På sin egen støl er de i ferd med å åpne skinkehotell: Et 140 kvadratmeter stort bygg som skal romme 1800 spekeskinker, i tillegg til ulike pølser. For 2400 kroner får en skinke rom på det svært trekkfulle hotellet det nærmeste året.

– Jeg tror det blir det første skinkehotellet i verden. Den tørre kalde luften på fjellet tror vi skal gi veldig gode modningsforhold. Det er mange kunder som har etterspurt muligheten, og det er bakgrunnen for at vi blir hotelleiere, sier Ødegaard.

Jeg tror det blir det første skinkehotellet i verden. Den tørre kalde luften på fjellet tror vi skal gi veldig gode modningsforhold

Knut Ødegaard – grisebonde

Han regner med at rundt halvparten av skinkerommene blir solgt til kunder. Den andre halvdelen vil de selv ha kontroll med og videreforedle når den er ferdig hengt.

– De store produsentene bruker klimarom når de lager spekemat. Det er ikke noe galt med det, men det gjør at alt blir veldig likt. I skinkehotellet vil de få smak etter svingninger i temperatur og årstid, sier Ødegaard.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

I starten av oktober føres grisene ned fra fjellet, en hendelse flere ønsker å ta del i. I 2016 møtte 70 personer opp for å være med på den fire–fem timer lange turen ned fra fjellet. Det meste gikk galt. Ustyrlige griser la seg ned eller vandret i alle retninger. Turen tok over elleve timer.

– Jeg stupte i seng utpå natten, helt utslitt, forteller Ødegaard.

– Det er jo veldig hyggelig at folk synes det vi driver med, er moro – og verdt å reise så langt for.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.