I takt med gjenåpningen, forlenges spisebordene med bordplater. Det er tid for å ta tilbake «The Norwegian Arm», og strekke seg så langt man måtte ønske for å få tak i saltet. Nå skal det inviteres og spises, og det sammen!
Julie Ilona Balas (30) – som står bak Julies matblogg – kommer ikke uforberedt til gjenåpningsfesten. Sørlendingen har brukt pandemimånedene på å skrive kokeboken «Spis sammen», for å gjøre overgangen til middagsselskapene lettere for vertskapet. Dette er hennes tredje kokebok.
– Tidlig i lockdown savnet jeg fort å ha venner på besøk og samles over mat. Det ble ganske åpenbart for meg at det var det jeg måtte lage bok om, sier Balas.
Det er blitt til 96 oppskrifter på småretter som kan settes sammen etter anledning, enten det er brunsj, middag, dessert, spillkveld eller kveldsmat.
Fakta: «Spis sammen. Vennemiddager, deleretter og snacks»
Av Julie Ilona Balas.
Frisk forlag, 2021.
258 sider.
En sosial kokebok
Selv omtaler den selvlærte kokken mange av rettene i boken for snacks – «snacksfjøl», «middagssnacks», «snacksklassikeren» og «annen snacks», et slags trendord i matverden, kanskje særlig knyttet til småmaten du får servert på nye vinbarer, som sprø fennikelsalat, ristede mandler, ansjos, artisjokk eller glaserte gulrøtter.
I boken finnes også 14 menyforslag til ulike anledninger – fra hytteturer til 17. mai-feiringer – med oppskrifter og vintips fra den populære naturvinkontoen Fyllechatten, som Balas er med å drive.
Fakta: Julies matfilosofi
- Å respektere råvaren og bruke alle delene av den
- Å ikke kaste mat
- Å handle lokalt eller rett fra bonden eller produsenten
- Å velge de mindre populære delene av dyrene hos slakteren
- Å velge bærekraftig sjømat
- Å bruke naturen og konservere maten
Å bli en god vert
For den som føler seg litt rusten i middagsselskapsfaget har Balas noen tips: Først og fremst må måltidet planlegges. Derfor har hun delt boken inn i to hoveddeler: En del for deleretter som alle kan forsyne seg fra, og en for gryter og panneretter som ifølge henne nærmest lager seg selv. Slik kan man velge en av delene ut ifra tiden til rådighet.
– Jeg tror også mange kvier seg for å invitere gjester, fordi man er redd for å sitte igjen med en stor regning. Jeg ber ofte gjestene ta med et element, enten dessert eller vin, og slik også involvere gjestene i hva vi skal spise eller gjøre.
– Eller så kan man selvsagt sende et Vipps-krav.
– Har du noen tips for hvordan man blir en god og avslappet vert?
– Mitt beste triks er å få gjestene til å ta oppvasken og ta med søppelet når de går. Da er det kjipeste unnagjort, også er det fint når du står opp dagen etter.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.