– Mange er så nervøse når det gjelder sukker. De tør nesten ikke si at de liker det. Sukker er blitt demonisert.
Ravneet Gill (30) er dessertkokk og kokebokforfatter, og er det seneste året blitt et nytt navn på det britiske spisekartet. Hun er dommer i det populære tv-programmet «Junior Bake Off», hun har bakespalter i avisene The Daily Telegraph og The Guardian, og er nå aktuell med sin andre kokebok: «Sugar, I love you».
Fakta: «Sugar, I love you»
Av Ravneet Gill
Tar for seg dessertkokkens favoritter innen alt fra kake, kjeks og søt bakst til mer profesjonelle desserter som lagdelt operakake og sufflé.
206 sider, Pavilion, 2021
– Det var faktisk arbeidstittelen på min første bok, men forlaget sa nei. De mente at ingen kom til å kjøpe den og gikk for det tamme «The pastry chef's guide». Nå som jeg er mer kjent, har jeg endelig lov til å si at: «Ja, jeg elsker sukker. Det er godt. Det gir glede.» Jeg har utrolig mange søte matminner og får stadig flere.
Sukkerfritt?
Nei takk. Kokeboken er en entusiastisk reise i Gills liv som søtmons. Oppskrifter på kaker, paier, cookies og mer proffe desserter er ispedd filosofering om hva din favorittkjeks sier om deg.
Her er også anekdoter fra studentlivet, der Gill og venninnene pleide å dele en hel ostekake før de gikk på nattklubb. En kjæreste som oppfordret Gill til å droppe desserten, ble kjapt dumpet med konklusjonen: «Den som skal få date meg, må elske mat, og, enda viktigere, elske at jeg elsker mat (særlig kake).»
Magasinet Tatler har kalt boken «et livsbejaende manifest for alt søtt».
– Ja, sukker trenger noen som fremsnakker det. Det er så mye skam og stress rundt sukker, og det er ikke bra.
Gill har heller ikke sansen for å bytte ut sukker med alternativer som dadler eller banan. Hun kommer ikke til å lage sukkerfri brownies med det første.
– Nei takk.
Hun snakker via Zoom fra kjøkkenet sitt, nord i London. På benken ligger en omvendt butterdeig, der deigen brettes inn i smøret, som skal bli en fransk galette.
– En klussete metode, men det blir de mest delikate flak, sier hun.
Hjørnebutikk
Gills store helt innen mat og livet ellers, er bestemoren Biji.
– Hun har alltid en boks kjeks i garderobeskapet sitt. Innvandret fra India til Kenya og så, på 1970- tallet, kom hun til England, som enke med to tenåringer. Hun fikk jobb som syerske øst i London, og det var der hun smakte smultring for første gang.
Gills far drev hjørnebutikk, og familien bodde i overetasjen. Slik hadde unge Gill fri tilgang på både Maryland Cookies og Dairy Milk-plater.
– Moren min hadde ingen problem med søtsaker. Vi hadde ikke ja-mat og nei-mat, og det er hun som har æren for at jeg har et så avslappet forhold til all mat. Jeg er sunn og frisk, spiser variert og er aktiv, sier Gill.
Koronakake
Det var ikke planen at hun skulle bli dessertkokk.
– Jeg skulle ta en doktorgrad i psykologi, da jeg heller fulgte drømmen og kastet meg inn i restaurantbransjen. Foreldrene mine var ikke særlig blide.
Etter noen år med knallhardt arbeid, fikk hun jobb på den kjente restauranten St. John.
– Jeg følte meg hjemme der.
Hennes personlige favoritt fra koronanedstengningen? Sjokoladekake, varmet i mikroen i 20 sekund, med kald fløte over.
– Vi kan kanskje overleve uten dessert, men livet blir så mye bedre med noe søtt.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.