Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Skål for hjemlevering. Emilie Nereng og Smiz har kommet frem til at fenomenet bowl – en variert rett komprimert til en skål – er det mest effektive for hjemlevering.

Skål for hjemlevering. Emilie Nereng og Smiz har kommet frem til at fenomenet bowl – en variert rett komprimert til en skål – er det mest effektive for hjemlevering.

Åpner Oslo-restaurant uten lokaler

Tekst

Vil du få varsel hver gang Anna Skavlan publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Ønsker å gjøre take away sunnere – serverer kun tre retter.

At pandemiutløste fenomener snart er et samtaleemne som har passert sin utløpsdato, betyr ikke at vanene vi la til oss under nedstengingen, har begynt å lukte surt. En av de mest behagelige – og kostbare – koronavanene er hjemlevering av mat. Og når maten uansett spises hjemme – trenger man en restaurant med sitteplasser?

Angivelig er løsningen et spøkelseskjøkken, eller ghost kitchen som det heter i USA, der trenden først oppsto. Et kjøkken som kun brukes til å lage mat som skal bli levert hjem.

Fakta: Emilie Voe x Smiz

Restaurant uten lokaler, åpner i Oslo 12. august.

Maten bestilles via Foodora og Wolt eller hentes på Vulkan.

Nå har den tidligere bloggeren, nå matinfluenseren Emilie Nereng, bedre kjent som Voe, laget sitt eget spøkelseskjøkken i samarbeid med selskapet Smiz. Smiz utnytter lokaler som står tomme store deler av dagen – som hotell- eller kantinekjøkken – for å lage pop up-kjøkken med mat skreddersydd for levering.

– Jeg har alltid hatt en drøm om å lage en restaurant, men det er ekstremt krevende, sier Nereng.

Restauranten heter Emilie Voe x Smiz og åpner i Oslo 12. august. Maten kan bestilles gjennom Foodora og Wolt eller hentes på Vulkan i Oslo.

Nereng tror korona har endret nordmenns matvaner for godt.

– Man kommer jo til å dra på restaurant, men jeg tror vi vil fortsette å bestille mye mat hjem.

Spøkelseskjøkken. Den tidligere bloggeren, nå matinfluenceren Emilie Nereng, bedre kjent som Voe, har laget sitt eget spøkelseskjøkken i samarbeid med selskapet Smiz.

Spøkelseskjøkken. Den tidligere bloggeren, nå matinfluenceren Emilie Nereng, bedre kjent som Voe, har laget sitt eget spøkelseskjøkken i samarbeid med selskapet Smiz.

Vegetariske bowls

Nereng understreker at den tradisjonelle take away-maten stor sett ikke er sunn. Hun vil gjøre det lettere å bestille sunn mat hjem.

– Det er et stort ønske om å spise vegetarisk, det ser jeg tydelig på meldinger jeg får på Instagram, og på hvilke oppskrifter de som følger meg, responderer på, forteller hun.

Nesten 130.000 følger henne på matprofilen @emilienutrition.

– Jeg merker at folk fort blir veldig detaljfokuserte og spør: «Hvilken grønnsak er den beste?» Eller: «Må jeg bry meg om at det er fytinsyre i korn?» Men det er jo ikke detaljene som har noe å si, det er hele kostholdet som har noe å si for helsen.

Hun har laget en meny som består av tre bowls – en vegansk, en vegetarisk og hennes svar på den hawaiiske trendretten poke bowl.

Fakta: Emilie «Voe» Nereng

Født 1995 i Hønefoss.

Ernæringsrådgiver og matinfluenser.

Startet bloggen Voe i 2009, som allerede året etter var Norges mest leste blogg.

Programleder for «Sunt og digg med Emilie Nereng» på Matkanalen.

Aktuell med eget spøkelseskjøkken i samarbeid med Smiz.

– Det å endre vaner er kjempevanskelig, og jeg tror man må gjøre det enklest mulig. Jeg har laget retter som er så hjemmelagede som mulig, slik at de som har dårlig tid, fortsatt kan ta gode valg.

Trygg på konseptet. Det er snart fem år siden Emilie Nereng la ned bloggen for godt. Hun har utdannet seg som ernæringsrådgiver og startet en Instagram-konto hvor hun deler oppskrifter og kostholdsråd. Spøkelseskjøkkenet er det seneste prosjektet i den nye karrieren som matinfluenser, en helomvending fra å være rosabloggeren Voe.

At mange fremdeles kjenner henne som Voe, tror hun ikke er negativt.

– Nei, jeg er absolutt trygg nok på konseptet mitt og identiteten min. Det var til og med en periode hvor jeg ville bytte navn til Emilie Voe, forteller Nereng og ler.

– Så hvis noen husker meg som Voe, ser jeg egentlig bare på det som noe positivt. Det gir meg en mulighet å bli gjenkjent i ting jeg gjør videre. Jeg er blitt veldig trygg på retningen jeg valgte da jeg var 13 år.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.