– Dette har jeg gledet meg til å lage, det er så sykt enkelt og så sykt godt, sier Hanne Rutgerson (29).
Kokken står på kjøkkenet med tomater i alle regnbuens farger på skjærebrettet.
– Det skal være litt overdådig. Og vi har jo så fine tomater, det kryr av Hanasand-tomater i alle butikker, og de kommer i alle mulige farger, sier hun.
Tomater er best om sommeren, når de nesten smaker av sol: Det er en grunn til at tomatsalat er en sommerklassiker, og den italienske varianten, caprese, med mozzarella og basilikum, er etter hvert blitt kjent og kjær for mange nordmenn.
Den har få ingredienser, krever få ferdigheter, og er rask å lage, enten til seg selv eller uanmeldte gjester.
Fakta: Hanne Rutgerson
Født i 1992 i Oslo.
Kjøkkensjef på Kastellet i Oslo.
Har tidligere jobbet på Feinschmecker, Vaaghals, Grefsenkollen, Palace Grill og Einer, samt ved nikkei-restauranten Chotto Matte i London.
kastelletoslo.no
Kjøpebrød og luksusmandler
Hanne Rutgerson tar salaten ett steg videre med to ingredienser det er lett å ha hjemme: sardiner og mandler. Sistnevnte skal helst være de spanske Marcona-mandlene, som er tørre og nøttaktige, og kan minne om makadamianøtter med sin smørsmak.
Retten er likevel enkel. Her handler det mest om å ikke svi surdeigsbrødet på grillen – og brødet trenger på ingen måte være hjemmebakt.
– Her er tanken er at det skal være enkelt, men digg. Det er ikke så mye kokkelering. Du kan være kreativ. Men det er viktig at mozzarellaen er tatt ut av kjøleskapet i god tid så den ikke er veldig kald. Dette er en lun, åpen sandwich, sier Rutgerson.
Nesten bruschetta
Kokken begynner med salaten. Små tomater delt i to, som hun blander med litt hvitløk, «så du får litt bruschetta-feeling», finhakket rødløk, salt og sitron. Om det kommer gjester, er det bare bra om tomatene blir laget litt på forhånd.
– Jeg liker å bruke Maldonsalt til tomater, det gir et godt saltpreg. Jeg liker også å bruke litt sitron. Noen tomater er veldig syrlige og andre veldig søte, men en liten sitronskvis er bra. Det blir veldig godt til fisken, sier Rutgerson.
Fakta: Sommermat
Kokk Hanne Rutgerson disker opp med maten du har lyst til å lage i sommer.
Sardiner på boks
På brødet skal nemlig også sardiner, som kjøpes på boks og kan ligge evig lenge i skapet.
– Det er lett å få tak i, og sykt godt hvis du gjør det ordentlig. Disse har ligget i en tomat-brine, sier Rutgerson og løfter skimrende sardinfileter ut av en hermetikkboks.
Mandler kan også stå klare i skapet. Rutgerson har ristet dem før hun kutter dem grovt for servering.
Mens hun har gjort alt klart, er grillen blitt varm, og det er bare å legge store skiver av surdeigsbrød på risten for en rask grillseanse. Så lastes skivene tunge med tomatsalat, fisk, mandler og mozzarella i grove biter, og får et dryss gressløk helt på toppen.
– Det går ganske fort når man er i gang, sier Rutgerson og tar en bit.
– Fy, det er så godt!
Neste uke: Glassnudelsalat med aubergine.
Grillet surdeigsbrød med tomat og sardiner
- 400 gtomat
- 0.5 stkrødløk
- 2 stkhvitløksfedd
- 100 gMarcona-mandler (eller vanlige mandler eller hasselnøtter)
- 1 boks sardiner
- 4 skiver surdeigsbrød
- 50 ggressløk
- 2 stkmozzarella
- olivenolje
- salt
- 1 sssmør
Slik gjør du
- Kutt tomatene i to og bland inn finkuttet rødløk og hvitløk.
- Smak til salaten med olivenolje og salt.
- Grill surdeigsbrødskivene ved høy varme eller stek dem i en stekepanne.
- Grovhakk mandlene og finhakk gressløken.
- Smør et lag smør på skivene og legg på tomatblandingen – det skal se rikelig ut.
- Riv mozzarella med hendene og legg på sammen med skiver av sardiner.
- Topp med gressløk og mandler, og dryss over maldonsalt og olivenolje.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.