Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Målet. Motivasjonen vår var å vise den nye generasjonen og spesielt jenter at alt er mulig, og at de aldri skal bli fortalt noe annet, forteller Ada Heger­berg om hvorfor hun og ­søsteren Andrine Heger­berg ­(til høyre) ville lage barnebok.

Målet. Motivasjonen vår var å vise den nye generasjonen og spesielt jenter at alt er mulig, og at de aldri skal bli fortalt noe annet, forteller Ada Heger­berg om hvorfor hun og ­søsteren Andrine Heger­berg ­(til høyre) ville lage barnebok.

Søstrene Ada og Andrine Hegerberg gir ut ny barnebok – om to søstres kamp for plass på guttelaget

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ferdinand Wagner Lorenz publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

– Målet vårt er at barna skal tørre å være seg selv.

Som liten var fotballproff Andrine Hegerberg (29) den eneste jenta på guttelaget i Sunndalsøra. Vesle Andy drømte om å spille sammen med de store stjernene i Italia. Hun hadde en rød- og svartstripet drakt med Maldini på ryggen og en rød og gul med Totti bakpå. Sveisen skulle helst ligne Beckhams, og hårproduktene skulle være fra Morten Gamst Pedersens favoritt: Renati.

I 2019 røk hun korsbåndet under en treningsøkt. Skaden og opptreningen etter den påfølgende operasjonen satte henne ut av spill i et helt år. Tiden ble stort sett brukt på rehabilitering på Olympiatoppen. Men samtidig startet hun – sammen med lillesøster og verdensstjerne Ada Hegerberg og forfatter Harald Rosenløw Eeg – arbeidet med barneboken «På samme lag». Boken ble utgitt tidligere i år, og allerede nå kommer oppfølgeren, «2+2=5».

– Vi hadde flust av mannlige forbilder, som er greit i seg selv, men jeg har tro på at det kan være enklere for en yngre jente å identifisere seg med en kvinne, om denne kvinnen bare blir gitt en plattform til å kunne inspirere, forteller Ada Hegerberg (27).

– Jeg tror vi har den plattformen i dag, og det er ekstremt viktig for Andrine og meg at vi bruker den.

Fakta: «2+2=5»

Forfattere: Harald Rosenløw Eeg, Ada og Andrine Hegerberg.

Illustratør: Hans Jørgen Sandnes.

Forlag: Bonnier Forlag.

Hel historie

Handlingen er delvis biografisk, delvis fiksjon, ført i pennen av Rosenløw Eeg og illustrert av Hans Jørgen Sandnes.

– Det er så mye interessant i måten familien Hegerberg har fostret to toppspillere på, med så mye kjærlighet og disiplin, forteller Rosenløw Eeg.

– Så det er som om Ada og Andrine har gitt meg små glimt og små bilder fra livene sine, smaker, lukter, gleder og sorger, og så har jeg prøvd å lage en hel film ut av det, en hel historie. Så begge bøkene jeg har skrevet hittil, har opprinnelse i situasjoner fra virkeligheten til Ada og Andrine, som jeg så har spunnet videre på.

I «2+2=5» har de to jentene Ada og Andrine begynt å spille fotball på guttelaget i Sunndal, noe som ikke er like populært hos alle. Andrine er redd for at lillesøsteren ikke er god nok for laget, og bekymrer seg for at det også kan true hennes egen plass. Samtidig må hun holde på en hemmelighet som skjuler seg på klubbhuset.

Tro

Forfatter Harald Rosenløw Eeg har selv en datter som har spilt på guttelag. Ingen spillere kommenterte at hun var med der.

– Men på et tidspunkt var det noen ledere som mente at hun måtte over på jentelaget. Hun var på to treninger der og sluttet. Så det å skrive disse bøkene har gitt meg en mulighet til å dykke ned i en problemstilling om jenter i fotball og idrett som dessverre er rimelig relevant, selv om vi nå skriver 2022.

For Andrine Hegerberg har målet med bøkene vært å dyrke selvfølelsen hos den kommende generasjonen. Som hun sier det:

– Målet vårt er at barna skal tørre å være seg selv.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.