Hvor nøye lytter du egentlig til musikken du hører på? Får du med deg hva bassisten spiller, hvordan Fender Rhodes-pianoet egentlig låter, hvordan bakgrunnsvokalistene jobber?
Den norskutviklede appen Oiid lar brukerne laste ned og leke med kjente innspillinger i et format der de ulike lydsporene kan høres både sammen og isolert fra hverandre. En slags virtuell miksepult, der man for eksempel kan velge å bare høre vokalen eller et bestemt instrument, fjerne instrumenter, justere nivåforskjeller eller flytte instrumenter og stemmer rundt i lydbildet. Noter, tekster, musikkvideoer og bakgrunnsessays følger også med, i ulike kombinasjoner.
Blant artistene som kan herjes med er Bernhoft, OnklP & De fjerne slektningene, Enslaved, Gabrielle, Sondre Lerche, John Olav Nilsen & Gjengen, Real Ones, Odd Nordstoga, Vamp, Sandra Haugen, Marcus og Martinus, Bergen Filharmoniske Orkester – samt et kutt med den kjente jazzbassisten Marcus Miler.
Per i dag snakker vi om et pedagogisk musikkleketøy for superfans og musikknerder, snarere enn et kreativt arbeidsverktøy for den neste Kygo
Flere internasjonale navn kommer med den internasjonale lanseringen av appen, forsikrer de ansvarlige. Overrepresentasjonen av bergensnavn skyldes at selskapet bak, MusIT, holder til mellom de syv fjell.
Selv om Oiid føyer seg pent inn i vår tids remikskultur, er den ikke så skummel som den kanskje kan høres ut for enkelte kontrollfriks i bransjen. Dessverre, må man nesten si.
Av rettighetsgrunner kan man ikke lagre det man gjør for å lytte til det senere, eller eksportere det ut av appen for deling i sosiale medier eller på andre musikkplattformer. Det er med andre ord ingen fare for at vindskjeve Oiid-remikser dukker opp på Soundcloud eller Youtube med det første.
Fakta: Jan Omdahl
Journalist og skribent.
I D2 skriver han om teknologi, kultur og medier.
Mulighetene til å manipulere de ulike sporene er også begrensede. Instrumenter kan slås av eller på, lydnivå og fysisk plassering i stereobildet kan justeres for hvert spor. Det er ikke mulig å legge til egne instrumenter eller samples, eller å synge inn et eget vokalspor og legge dette til i stedet for den opprinnelige vokalen.
Man skal huske at Oiid er i en tidlig utviklingsfase, og jobber aktivt mot platebransjen for å få større handlingsrom. Per i dag snakker vi om et pedagogisk musikkleketøy for superfans og musikknerder, snarere enn et kreativt arbeidsverktøy for den neste Kygo.
Appen er veldesignet, med lettbegripelige grafiske symboler og et intuitivt brukergrensesnitt som gir oversikt over de musikalske byggesteinene og hva man kan gjøre med dem.
Oiid er gratis, men med få unntak må låtmodulene kjøpes, for 29–44 kroner stykket. Kanskje noe stivt for materiale man har begrenset råderett over.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.