Det føles som et lite overgrep hver gang. Helt uten forvarsel tar en nettannonse over skjermen, med musikken på full vreng. Man skvetter i taket, og mens man febrilsk prøver å lukke dævelskapen, kjenner man et inderlig hat mot avsenderen. De som står bak denne typen markedsføring burde tildeles en egen sirkel i helvete for sin manglende folkeskikk og forståelse av elementær forbrukerpsykologi.
Ikke rart folk utstyrer nettleseren med annonseblokkeringsverktøy. Men problemet med en del av disse verktøyene er at de sperrer for all annonsering, ikke bare den stupide og påtrengende. Det gjør det vanskeligere for reklamefinansierte medier å drive fornuftig butikk, og er i praksis en stemme til et mer lukket og kabel-tv-lignende nett, der det åpne innholdet taper terreng.
Ikke gå glipp av noe!
Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.
Meld deg på herFilter
Vi trenger smartere verktøy som kan filtrere vekk søppelet uten å strupe annonsemarkedet. Kanskje ikke så unaturlig at det er Google, selskapet som tjener mer enn noen andre på nettreklame, som tar grep med den nye, automatiske annonseblokkeringsfunksjonen i siste versjon av nettleseren Chrome.
Chrome står for mer enn halvparten av alle visninger av websider, og skal nå sperre automatisk for annonser som bryter med standardene til en løselig sammensatt gruppe store nettselskaper og annonsører som kaller seg Coalition for Better Ads (CBA). Alliansen teller blant andre Google, Facebook, Microsoft, Proctor & Gamble, Unilever, News Corp, Reuters og Washington Post.
Her er det altså ikke svermende antikapitalister og sinte adbuster-teknologer som står bak, men noen av verdens største annonsører og medieaktører. Dine og mine forbrukerrettigheter er vel noe av det aller siste denne gjengen bryr seg om, men de har altså forstått at dårlig reklame er dårlig business. Det har sine problematiske sider at en slik allianse skal opphøye seg til å bestemme hva som skal være lov og ikke lov i kommersiell kommunikasjon, men om det kan stanse popup-infernoet, er det vel saktens å foretrekke fremfor alternativet.
Sperring
Blant reklameformatene som sperres er popup-annonser, annonser med automatisk lydavspilling, fullskjermannonser med nedtelling før visning av en nettside, og store, «sticky» bannere.
Nettsteder og annonsører som bryter med standardene får først et varsel, og har så 30 dager på seg til å endre annonseringen, før sperringen trer i kraft. Målet, hevder Chromium & kompani, er ikke å sperre en eneste annonse, men å lage en bedre brukeropplevelse på nett.
Mye tyder på at det virker: Ifølge flere medier har mer enn 40 prosent av varslede nettsteder allerede endret annonsering for å unngå å bli sperret ute.
* (Vilkår)