Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Feinschmecker-plateselskapet MoFi har utviklet egne vinylspillere

Tekst

Vil du få varsel hver gang Jan Omdahl publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Har fått knallanmeldelser.

Rare greier, vinylplater. Avspillingen kan ses som en invertering av selve produksjonsprosessen. Lydsignalet, som på mystisk vis er blitt presset i rilleform, skal konverteres tilbake til elektriske signaler, og videre til musikk. Slik sett ikke unaturlig at et plateselskap som har spesialisert seg på å få audiofile hektet på vinylpressinger med den aller høyeste lydkvaliteten, også beveger seg inn i markedet for brukerutstyr. Amerikanske Mobile Fidelity Sound Lab, MoFi blant venner, kunne entret elektronikkbransjen på enkleste vis ved å klaske logoen sin på en platespiller satt sammen av en av de etablerte produsentene. I stedet har selskapet valgt å utvikle platespillere og tilhørende utstyr helt fra bunnen av, med hjelp fra noen av bransjens beste folk.

Fakta: MoFi Ultradeck+ og Studiodeck+

Vinylplateprodusenten Mobile Fidelity har laget sine første platespillere.

mofielectronics.com

Den gamle skolen

Målgruppen er musikkelskere med sans for old school design og moderne detaljering. De vil ha betydelig høyere lydkvalitet enn man får med de rimeligste innstegsmodellene, og gidder ikke tukle i dagevis med å justere spilleren. Den rimeligste MoFi-modellen, Studiodeck+, koster i underkant av 11.000 kroner hos platebutikken Big Dipper, som i skrivende stund skal være eneste norske forhandler. For pengene får man en ferdig oppsatt platespiller med solid støvdeksel og MM-pickup. Det er stort sett bare å løsne transportsikringer, sette på tallerken, drivrem og motvektslodd og koble til, så er man i gang. For ytterligere 6000 kroner får man toppmodellen Ultradeck+, med en mer avansert pickup, som alene koster 4500 kroner, mer påkostet tonearm og tyngre konstruksjon i skrog og platetallerken.

Uanstrengt autoritet

Ringreven Allen Perkins fra platespillerprodusenten Spiral Groove har en solid finger med i design og konstruksjon av både drivverk og tonearmer. Spillernes vibrasjonsdempende føtter er utviklet av den anerkjente produsenten HRS. MoFi Electronics leverer også phonotrinn som skal forsterke det minimale signalet fra pickupen og sende det videre til stereoanleggets forsterker. Det mest påkostede av disse inneholder også en klasse A hodetelefonforsterker. Phontrinnene er designet av den legendariske ingeniøren Tim de Paravicini, som også står bak elektronikken i Mobile Fidelitys produksjonskjede for vinylplater.

Under en avspilling av John Martyns mesterverk «Solid Air» på Ultradeck+ via Ultra Phono-forsterkeren, kom musikken ut av høyttalerne med uanstrengt autoritet, finkornet oppløsning og rytmisk soliditet som ikke levnet tvil om at MoFi har levert et meget konkurransedyktig produkt i prisklassen. Knallanmeldelser i toneangivende hi-fi-magasiner borger for det samme. Men, som alltid: Stol mest på egne ører.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.