I den sterkt mannsdominerte hi-fi-bransjen opererer enkelte med det noe tvilsomme begrepet WAF, eller «Wife Acceptance Factor.» Et produkt med «høy WAF» har gode muligheter til å slippe forbi ektefellen og inn i stuen. Slik forutsetter man i én sleng at det kun er menn som kjøper hi-fi, at samtlige av disse er hetero, at det utelukkende er kvinner som bestemmer innredningen i norske hjem og at kvinner ikke liker teknologi som synes.
Nåvel. Ingen skal beskylde den skotske produsenten Linn for ikke å ha lagt seg i selen for å gi høyttalerne i selskapets nye 5-serie høy partnerfaktor (PAF). Høyttalerne kan leveres med et stort antall utskiftbare stofftrekk. Mest oppsiktsvekkende er en serie på ti meget funky mønstre fra designstudioet Timorous Beasties i Glasgow. Man kan også få høyttaleren i mer diskret Harris-tweed, samt i et enklere standardstoff i seks ulike farger. For de mer eksklusive stoffene må man ut med 4600 kroner på toppen av produktprisen.
Da jeg lyttet til et par slanke og elegante 530 kledt i en rødlig utgave av ullstoffet, var lydbildet overraskende stort og oppløst
Det har man saktens råd til, om man først er i markedet for høyttalere i denne prisklassen. De to produktene i 5-serien, med modellbetegnelsene 530 og 520, koster henholdsvis 125.700 og 89.300 kroner. Det forutsetter at man fra før har en kompatibel nettverksspiller fra Linn, som kan styre de aktive høyttalerne. Har man ikke det, ender prisen, med en Exakt DSM nettverksspiller, på 157.000 eller 120.600. Da har man et komplett stereoanlegg av temmelig høy klasse.
Fakta: Jan Omdahl
Journalist og skribent.
I D2 skriver han om teknologi, kultur og medier.
Høyttalerne er trådløst forbundet med nettverksspilleren som leverer musikken. De er aktive, med innebygde effektforsterkere og digital-analog-omformere. 530 er en treveiskonstruksjon med Linns velkjente isobariske basselementer, med en 100 watts forsterker for hvert element. 520-modellen har to elementer og like mange forsterkere. Signalet er digitalt helt til det når høyttaleren. Linns Exakt-system har innebygget korrigering av faseproblematikk, som gjør at lyden fra alle høyttalerelementene når øret til rett tid, og digital romkorreksjon som tilpasser lydsignalet til lytterommet. Man kan også kompensere for de lydmessige effektene av de ulike tekstilene som dekker høyttalerelementene. Det kommer nok godt med, for «transparent» er ikke det første ordet man tenker på når man tenker tweed.
Da jeg lyttet til et par slanke og elegante 530 kledt i en rødlig utgave av ullstoffet, var lydbildet overraskende stort og oppløst, med Linns karakteristiske rytmiske snert. Man kan nok få enda bedre høyttalere i prisklassen, men da må man kjøpe resten av anlegget ved siden av, og klare seg med lavere PAF.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.