For noen av oss må det temmelig hard lut til før vi lærer viktigheten av å ta backup av dataen. Den synkende, hvitglødende følelsen i magen idet man skjønner at viktige deler av familiens digitale billedsamling nettopp er gått fløyten i et harddiskkrasj, gjør susen. Det fungerer samtidig som en nyttig påminnelse om at det gode, gamle fotoalbumet – eller for den saks skyld skoesken med papirbilder innerst i klesskapet – har adskillig for seg.
Fakta: Jan Omdahl
Journalist og skribent.
I D2 skriver han om teknologi, kultur og medier.
Problemet er selvsagt at disse bildene sjelden eller aldri kommer ut av skapet. Det er derfor man kan ønske seg noe så anakronistisk som digitale kopier av de gamle papirbildene. Tidligere betydde det at man måtte gå til en proff, eller ha egen skanner hjemme. Å ta bilde av papirbildet med telefonen har lenge vært den enkle snarveien, og de siste årene er det begynt å dukke opp egne apper til formålet som gjør jobben enklere. Én heter like godt Shoebox, en annen Picscanner, en tredje Unfade, en fjerde Photomyne. Sistnevnte lar deg skanne albumsider med flere bilder, uten at jeg kan gå god for kvaliteten på resultatet.
Forbilledlig
I det siste har jeg lekt litt med Googles nye tilbud på området. Gratisappen Fotoskanner finnes for Android og iOS, og kan brukes sammen med Googles app for lagring og organisering av bilder. Appen løser et problem du ikke visste du hadde, og den gjør det på forbilledlig enkelt vis. Man åpner appen, holder mobilkameraet over bildet som skal fotograferes, og trykker på den røde knappen på skjermen. Programvaren plasserer en hvit sirkel over hvert hjørne av bildet, som man så beveger kameraet over, for fire automatiske eksponeringer. Programvaren analyserer resultatet, og syr de fire bildene sammen til ett.
Snedig operasjon
Metoden eliminerer langt på vei problemet med reflekser og skygger som gjerne dukker opp når en glad amatør prøver å avfotografere noe blankt under lampelys. Appen skjønner også hvor bildet slutter og bordet begynner, og beskjærer automatisk. Fargekorrigering og eventuell rotering av bildet er også automatisert. Vinkelfeil kompenseres også, slik at det ikke er så farlig om ikke telefonen holdes nøyaktig i plan med bordflaten. Snedig.
Hele operasjonen tar bare noen sekunder. Den tekniske billedkvaliteten og fargeriktigheten er riktignok ikke helt på nivå med det man ville fått med en ordentlig bordskanner, men likevel imponerende god. Særlig når jeg skannet i godt dagslys, var resultatet høyst akseptabelt – ikke minst tatt i betraktning at prislappen er på kroner null.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.