«Det handler ikke om å vise puppene», tvitret popstjernen Miley Cyrus (21) allerede før jul.
De seneste ukene har sensur av kvinnekropp vært et hett tema. I månedsskiftet april/mai slettet artisten Rihanna (26) Instagram-kontoen sin, i protest mot at de sensurerte et bilde hun hadde lagt ut. Bildet viste coveret til det franske erotikkmagasinet Lui, der popstjernen satt i halvfigur med bar overkropp. Brystvortene hennes var ikke fullstendig dekket av skyggen fra hendene, og dermed ble bildet fjernet. Deretter ble Grace Coddington (73), kreativt ansvarlig i Vogue, rammet av Instagram-sensuren da hun postet en strektegning av seg selv naken i en fluktstol, med pupper utgjort av en bue og en prikk.
T–SKJORTE-REVOLUSJON
Opprinnelig var «Free The Nipple» en film laget av regissøren Lina Esco (29) med forventet premiere i år, og tar for seg feminisme, sensur og retten til å gå toppløs. Bevegelsen som har dannet seg rundt filmprosjektet, og som kan minne om da det svenske kvinnenettverket «Bara bröst» etter massivt press fikk kommunale svømmehaller i Malmø til å tillate at damer badet uten bikinioverdel, argumenterer for at en kvinnelig brystvorte strengt tatt er det samme som en mannlig brystvorte, og derfor bør behandles likt – i hvert fall ikke være ulovlig for en kvinne å være toppløs utendørs, slik det er i 35 amerikanske stater.
Det siste året har flere kvinnelige celebriteter vist seg i offentligheten med en t-skjorte påtrykket «Free The Nipple», det være seg modellene Cara Delevingne (21) og Suki Waterhouse (22) eller Lena Dunham (28), skaperen av tv-serien «Girls». Delevingne gis æren for å ha startet en slags feministisk t-skjorte-revolusjon da hun ble avbildet i en t-skjorte med budskapet «Ain’t No Wifey». Siden har den ene unge kvinnen etter den andre båret mer og mer grafiske t-skjorter med mer eller mindre feministiske budskap.
«Free The Nipple»-bevegelsen fikk et skikkelig løft da Scout Willis (22), datter av Demi Moore og Bruce Willis, brukte hashtagen #FreeTheNipple på bilder av seg selv fra da hun gikk toppløs i New York i protest mot Instagrams puppesensur. Etter mediestormen brystvortefrigjøringen hennes skapte, skrev Willis et forklarende innlegg på kvinnebloggen xoJane der hun sier at det som begynte som et angrep på Instagrams retningslinjer, ble en mulighet for dialog: «Saker som brystvortetabuer, amming i det offentlige rom, horeanklager, vekttyranniet, åpenhet om brystkreft, en positiv holdning til kroppen, kjønnsulikheter og sensur, er blitt en del av den offentlige diskusjonen».
HÅRETE OPPRØR
I den nyeste årsrapporten fra den amerikanske foreningen for estetisk plastikkirurgi, forteller tallene at labiaplastikk – kirurgi på det kvinnelige kjønnsorganet der de indre kjønnsleppene reduseres for å gjøre underlivet mer «ryddig» – har seilt opp på annenplass over de mest økende inngrepene i USA. På bare ett år, fra 2012 til 2013, hadde det lemlestende inngrepet som i følge rapporten «tidligere ikke har blitt ansett for å være populært», et relativt ukjent inngrep som var forbeholdt kvinner med store plager og smerter i hverdagen, plutselig blitt «trendy».
Økningen ble linket til pornoindustrien og dens tendens til å kun vise frem én type underliv: det blekede, stramme og glattbarberte.
Som en reaksjon har flere kvinner begynt å uttrykke en «vaginastolthet». Kunstneren Sophia Wallace designet trøyen med påskriften «Solid gold clit» og Vogue-spaltisten Karley Sciortini (28) trykket opp t-skjorter med nærbilde av sitt eget underliv, med full busk. Fotografen og kunstneren Petra Collins (21) laget mye rabalder da hun ifjor designet en tskjorte for klesmerket American Apparel, som viser et kvinnelig underliv, hårete og menstruerende. Poenget, fortalte Collins til magasinet Vice, var at «vi er så sjokkert og forferdet av noe som er helt naturlig – og det er rart, at av alle bildene overalt, alle de seksuelt voldelige bildene eller motbydelig nedsettende bildene, er dette noe som tydeligvis er sjokkerende».
FEMINISTMARKERING
En drøy uke etter at Scout Willis promenerte toppløs, troppet Rihanna opp på den røde løper ikledd en kjole som besto av 216.000 Swarovskikrystaller og ikke så mye annet. Avisen The Independent mente den gjennomsiktige kjolen kan være en av de «mest slagkraftige feministmarkeringene i popverdenen», fordi kvinner, i medienes øyne, tilsynelatende fortsatt kan ha for mye selvtillit på sin egen kropp.
Ifølge Miley Cyrus’ nevnte twittermelding, handler det om mer enn et markeringsbehov: «Det handler om likestilling.»
Denne uken endret Facebook retningslinjene sine. Takket være Free The Nipple, kan man nå poste så mye bilder man bare gidder av at man ammer barnet sitt – uten å bli sensurert.
Les mer fra D2 her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.