– Jeg flyttet til København for å studere etter videregående, og bodde i kollektiv med to gutter. I helgene begynte jeg å reise til mormor og morfar for å lære å lage mat. Det var fint, for da ble jeg bedre kjent med dem også, sier matblogger, journalist og kokebokforfatter Helle Øder Valebrokk (49).
Hun står på kjøkkenet – et rom fullstappet av utstyr, dekketøy, kokebøker, pynt og dingser fra matreiser over hele verden. Til og med 1980-tallsikonet hvitløksfletten henger på veggen.
– Jeg hater minimalistiske kjøkken. «Nordisk stil» er ikke noe for meg, sier hun.
Fakta: Helle Øder Valebrokk
Født i 1971 i Trondheim.
Journalist og kokebokforfatter.
Driver bloggen og Instagramkontoen HellesKitchen. Har vunnet både NM for amatørkokker og NM for hobbykokker.
150 år
En uimotståelig duft av brunstekt kylling fyller luften. Valebrokk står over gryten og smaker på sausen, skviser oppi litt sitron, selv om mormor ikke ville gjort det.
Likevel prøver hun å bevare mormors ånd så respektfullt som mulig:
– Oppskriften er 150 år gammel, og ikke endret. Et smaksbilde av persille, fløte, karamell. For meg er ikke comfort food burger. Det er noe som frembringer minner av personer du er glad i. Med saus og potet til å gni ut i sausen! Jeg ser for meg mormor i kjøkkenet, og kjenner lukten av morfars sigar, sier Valebrokk.
Mandagsluksus
Mormors kyllingrett får først steke i karamell tilsatt smør i gryten. Deretter skal det kraft, fløte og persille oppi.
Både Helle og mannen er frilansjournalister og reiser vanligvis mye rundt i verden. Mens de venter på å komme seg ut igjen, har de innført Mandagslyx:
– Det er den kjedeligste dagen i uken. Derfor har vi luksus hver mandag nå, lager ekstra god middag og drikker vin.
Når hun dekker bordet, serverer hun gjerne med sølvtøy arvet fra mormor. To skjeer og én gaffel med inskripsjonen: «Præmie for godt smør. 1940.» Helle Øder Valebrokk smaker til sausen en siste gang før den skal på bordet:
– Ja, nå sitter'n. Nå hadde mormor blitt stolt. Saus er livet!
Mormors kyllingstek
- 1 hel kvalitetskylling
- 1 stksitron, gjerne økologisk
- salt og pepper
- 1 bunt bladpersille
Karamell
- 1 dlsukker
- 30 gsmør
- 2 dlgod kyllingkraft
- 3 dlkremfløte
- mainsenna til jevning
Slik gjør du
- Del kyllingen i passende stykker.
- Salt og pepre.
- Smelt sukker til lys brunt og rør inn smør. Legg kyllingstykkene i gryten og vend dem i karamellen til de er gylne. Tilsett kyllingkraft og fløte. Ha i halvparten av persillen.
- Sett på lokk. Skru ned til medium minus temperatur og la småputre i cirka én time.
- Ta ut kyllingen og dekk til. Skum av eventuelle urenheter og fett som har lagt seg på toppen av sausen og sil. Smak til med salt, pepper og litt sitronsaft.
- Jevn sausen med litt maisenna. Legg kyllingen tilbake i sausen. Dryss over resten av persillen.
- Serveres med små poteter, aspargesbønner eller sukkererter og gjerne syltede asier (en slags gresskar) hvis du får tak i det.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.