Fakta: Trøstemat
I denne spalten deler norske kokker og matpersonligheter sine beste oppskrifter på såkalt comfort food.
Vi har ingen anelse om hva som venter oss i leiligheten i Oslo en fredag formiddag, da vi trår inn bak noen tunge fløyelsportierer. Der står Monica Csango (52) i en kjole som stråler av lilla, rosa og sølvfargede paljetter.
– Livet er så kjedelig nå. Ingen reiser, ingen fester. Vi trenger litt gull og glitter, sier hun.
På kjøkkenet venter en haug med stekt bacon og pancetta. Monica Csango er kokebokforfatter, regissør og kommunikasjonsrådgiver, og bøkene hennes er preget av en syndig matlyst der det er lov å gi etter for lengslene, litt som Nigella Lawson.
Fakta: Monica Csango
- Født i 1969 i Skien.
- Norsk journalist, regissør, kokebokforfatter og kommunikasjonsrådgiver.
- Har utgitt tre kokebøker, senest «Tatt på fersken – syndig godt» i 2019.
Friesens forsvarer
Csango liker å invitere venner på mat og vin, og nå holder hun seg til to faste kohorter med tre–fire mennesker i hver.
– Altså, hvis jeg ringer og spør folk om de vil komme over på mat, så hører jeg ikke om de vil ha brokkoli. Jeg gir litt fingeren til grønnkålmisjonærene. Ingen har dødd av å spise fries, bacon og burgere innimellom, sier Csango.
Hun ville heller aldri bestilt en salat dersom hun besøkte en amerikansk diner i New York, forteller hun.
– For meg er comfort food mat som serveres på en litt bistroaktig diner. Club sandwich eller noen snegler i hvitløk der man slurper i seg smøret, et glass champagne. Jeg er en som jakter etter smak og blir ikke inspirert av hvit duk, sier hun og danderer baconet penere for bildet.
Smeltende smør
Hun ser ironien i det faktum at hun er jødisk og samtidig liker bacon.
– Det ligger i den menneskelige natur å være tiltrukket av det som er forbudt, sier Csango, og understreker at det går fint å være sekulær jøde, sterkt knyttet til kulturen, og samtidig elske snadder som bacon og skalldyr.
Det er flere som har det sånn.
Sandwichen hennes kan godt gå til fredagskohorten med noen glass champagne, men den sitter ikke minst som et skudd dagen derpå. Full av smak, fett og proteiner.
– Har du noen trøstefavoritter fra det jødiske kjøkkenet?
– Å ja, det jødiske flettebrødet som heter challah, med en kilo mel, litt sukker og fire egg. Når du tar det ut av ovnen og brer smør over stykket så det smelter … å helvete. Eller kyllingsuppe. Hvis folk snufser i det i det jødiske miljøet, så får de høre: «Du trenger suppe.» Også kalt «jewish penicillin».
Baconsandwich med chips
- 200 gbacon eller blanding av pancetta og guanciale (speket svinekjake)
- 4 stkskiver surdeigsbrød
- aioli
- 3 stkeggeplommer
- 1 sssitronsaft
- 3 dlnøytral olje
- 1 stkfinhakket hvitløksfedd
- salt og pepper
Slik gjør du:
Ta eggeplommer og sitronsaft i et litermål. Hell oljen i en tynn stråle mens du kjører det med en stavmikser til det tykner. Tilsett finhakket hvitløk. Smak til med salt og pepper. Du kan også smake til med hvitløk og sitron i en god ferdig majones.
Montering:
Toast brødet eller stek brødskivene i en grillpanne, slik at brødet får riller. Stek baconet/guancialen/pancettaen til det er supersprøtt. Smør brødet med raust med aioli og ta på så mye sprøstekt bacon/guanciale/pancetta som du klarer. Lukk det hele med den andre skiven med toastet surdeigsbrød. Server med for eksempel Sørlandschips og selvvalgt drikke.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.