– Vi ville ikke lage enda en fantastisk fremstilling av hvordan en feminist skal være, sier Ronja Perez Møystad (24).
I «Bitch City» spiller Ronja Perez Møystad en tilskrudd versjon av seg selv. Hun er en eitrende forbannet feminist som raser gjennom Oslos gater i forsøk på å realisere seg selv. Karakteren spenner mellom det overmodige og det patetiske – Ronja vil ha en kjæreste, men skremmer menn vekk. Hun tvinger en fyr hun dater til å gå ned på henne, men dytter ham unna og tilfredsstiller seg selv. Hun vil bli kjent, er ambisiøs og selvsentrert, men ødelegger for seg selv ved å være «for mye».
Fakta: «Bitch City»
Mininettserie på syv episoder.
Produsert av NRK P3.
Manus og regi: Ronja Perez Møystad og Tori Marie Kongsvold
– Serien er en hyllest til stereotypiske kvinnelige egenskaper som hormonell ubalanse, irrasjonalitet og sinne. Egenskaper som lenge er blitt sett ned på. Vi vil nå ut til unge kvinner som føler seg litt too much. De skal ikke skamme seg over det de gjorde i går, forteller Møystad.
Knebler patriarkatet
Møystad er opptatt av at serien skal være på kvinners premisser, at hovedkarakteren eier sin egen femininitet. På Instagram-kontoen til Ronjas karakter forsøker hun å smadre patriarkatet ved å publisere seksualiserte bilder av seg selv.
– Det er en parodi på Instagram-feminismen, hvor man legger ut sykt drøye bilder av seg selv og sletter dem angrende dagen etterpå. Man er imot sexismen, men seksualiserer seg selv. Jeg tror ikke alle helt vet hva de vil si, de prøver seg frem og det gjør Ronja-karakteren også, sier Møystad.
– Jeg kan forstå at man stripper foran kamera som en protest når du får høre at man skal kle på seg for å unngå å bli voldtatt, men hvorfor gjør du det når du ikke vil bli sett på som et objekt? Jeg vet ikke helt hva jeg selv synes. Det er ikke nødvendigvis empowering for andre kvinner at jeg legger ut nakenbilder av meg selv, legger hun til.
Alvorlig kødd
Med seg på laget har Møystad venninnen Tori Marie Kongsvold (27). De står sammen om manus og regi, og er begge foran kamera. Kongsvold mener at de har truffet et behov hos seerne.
Ikke gå glipp av noe!
Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.
Meld deg på her– Vi tror at mange menn og også kvinner føler seg fremmedgjort av feminismen og Metoo. Et opphetet diskusjonsklima bidrar nødvendigvis ikke til en god debatt. Det stopper litt opp ved sinnafeministenes selvhøytidelighet. Istedenfor å konfrontere menn, setter vi i denne serien blikket på egne feil og parodierer dagens feminisme. Jeg har ikke sett noen annen serie som kødder med feminisme og som samtidig tar det så på alvor, sier Kongsvold (27).
* (Vilkår)