Le Cinéma Club
Er gratis og viser én film hver uke. De er ofte korte, noen på bare få minutter mens andre varer en drøy time. Filmene kan både være splitter nye eller 90 år gamle i svart-hvitt. Dette er filmer som på grunn av sin korte varighet ikke egner seg for det kommersielle markedet, uten at det sier noe som helst om kvaliteten.
Nettstedet tilbyr en konsis og informativ tekst om ukens utvalgte film, og en indeks-funksjon gjør det også mulig å se tidligere sendte filmer som ligger ute på Youtube. Det finnes også flere intervjuer med filmskapere og fotogallerier, blant annet fra settet til klassikeren «Alle presidentens menn».
Tjenesten støttes av Chanel og beskrives som «Netflix for cinephiles» av Vogue. Altså er nok ikke Le Cinéma Club for den som trenger eksplosjoner og skytevåpen for å underholdes, men heller for den som klager på at det er for få franske og asiatiske filmer på Netflix og andre store strømmetjenester.
lecinemaclub.com
Mubi
Strømmetjenesten Mubi tilbyr til enhver tid 30 filmer, der det hver dag legges ut en ny film samtidig som en fjernes, etter å ha ligget ute i 30 dager. Disse er oftest uavhengige kunstfilmer fra et stort mangfold av land og tiår, noen korte, men også mange langfilmer. Prisen er 99 kroner i måneden med en gratis prøveperiode på én uke.
I skrivende stund er to Clint Eastwood-filmer tilgjengelige, i selskap med ungarske «Adopsjon» fra 1975, som ga Márta Mészáros Gullbjørnen som første kvinnelige regissør. I tillegg tilbys noen flere filmer for leie til 44 kroner, blant dem «Fear and Desire» av Stanley Kubrick.
Mubi er et slags internettbasert cinematek, fylt med avantgarde-filmer fra hele verden og gamle klassikere tilgjengelige få andre steder. De har også sitt eget filmmagasin kalt The Notebook, som skriver om et litt bredere og mer populærkulturelt utvalg filmer enn det som tilbys for strømming.
Dessuten kan man laste ned filmer for å se dem uten internettilgang, også på mobil og nettbrett. Dette er, i likhet Le Cinéma Club, en strømmetjeneste for dem som sliter med beslutningsvegring og som lett overveldes av det til sammenligning enorme utvalget Netflix byr på.
Open Culture
Open Culture er ikke bare gratis og et alternativ til Netflix, men også til alle e-bok- og lydboktjenester. Blant de 1150 filmene finnes slikt som uferdige «My Best Friend’s Birthday», den første filmen regissert av Quentin Tarantino, som selv spiller hovedrollen, i tillegg til dokumentarer om spennende temaer som Nürnbergprosessen, filosofien i «The Matrix» og de siste 48 timene i livet til Kurt Cobain.
Mange av filmene er også tilgjengelige på Youtube eller andre steder, men Open Cultures online-bibliotek tilbyr en fin oversikt over bortgjemte kulturelle skatter, slik at du slipper å lete på egen hånd.
Verd å merke seg er det også at nettstedet tilbyr hele 48 språkkurs og 1300 andre kurs, innen alt fra spilldesign og fotografi til programmering og finansmarkeder. Mange av kursene er utformet av professorer ved noen av de mest prestisjefylte universitetene i verden.
Bokseksjonen er kanskje den mest imponerende, med et rikt utvalg titler fra forfattere som Aristoteles, Jane Austen, Anton Tsjekhov og Aldous Huxley. Grunnleggeren er Dan Colman, direktør for Stanford-universitetets program for videre studier.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.