Med et stort unntak for «Spider-Man: No Way Home» har Marvel-lokomotivet kjørt seg inn på et blindspor når vi snakker filmer. Etter klimakset i «Avengers: Endgame» (2019) har vi fått antiklimatiske opplevelser som «Black Widow», «Eternals» og «Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings».
Fakta: «Hawkeye by Fraction & Aja: The Saga of Barton and Bishop»
Av Matt Fraction og David Aja.
Marvel Comics, 552 sider.
Nedstengte kinoer grunnet pandemi hjalp selvsagt ikke, men en økende armada sofagriser fikk sin superhelttrøst i strømmekanalen Disney+, som fra starten i 2021 imponerte med en rekke originale og overraskende tv-serier med Marvels mindre kjente superskurker og -helter i hovedrollene.
Det vil si, de var ikke så overraskende hvis du hadde lest tegneseriene de hentet inspirasjon fra. Visions verden. Da Marvel overtok tv-serieansvaret fra Netflix, begynte de ballet med «Wanda/Vision», der Avengers-medlemmene The Scarlet Witch og Vision taklet etterdønningene av «Endgame» med å rømme inn i en småbyverden som minnet sterkt om amerikanske sitcoms.
Historien var ikke tatt fra tegneserien «The Vision» (2016) av Tom King og Gabriel Hernández Walta, men tv-serien var svært inspirert av denne, både tematisk og visuelt.
King hadde jobbet med kontraterrorisme for CIA i syv år etter 11. september 2001 før han ble forfatter på heltid, og på kort tid ble han en av de nye stjernene innen superheltgenren, i hovedsak Batman for DC Comics. Men dette er fortsatt blant hans klart beste verk.
Blinkskudd
En tommelfingerregel for Marvel-tegneserier er at de beste historiene ofte kommer der du minst venter det. Flaggskip som Avengers, X-Men og Captain America har også sine høydepunkter, men sklir vel så ofte ut i endeløse sagaer og kommersielle kompromisser.
Fakta: «The Vision: The Complete Collection»
Av Tom King og Gabriel Hernandez Walta.
Marvel Comics, 272 sider.
«The Vision»-tegneserien var derimot et helstøpt verk, der to serieskapere fikk plass og rom til å fortelle sin historie – og avslutte den.
Det samme skjedde da Matt Fraction og David Aja fikk boltre seg med en viss bueskytter fra Avengers, og deres prisbelønte «Hawkeye» (2012–2015) ble den store inspirasjonskilden for tv-serien av samme navn. Fra selve den visuelle utformingen til «joggedressmafiaen» som gjør livet surt for Hawkeye og hans arvtager Kate Bishop.
Splittet personlighet
Moon Knight er en av Marvels mange halvglemte 1970-tallshelter, eldre lesere husker kanskje det norske bladet «Månebaronen» fra tidlig i 1980-årene.
Han var lenge mest en fattig fetter av andre nattens helter, som Batman og Daredevil, men i 2010-årene fikk han et kunstnerisk oppsving, takket være talentfulle forfattere som Brian Michael Bendis, Warren Ellis og Jeff Lemire.
Sistnevnte tok tak i mannen bak masken, for er Moon Knight egentlig en superhelt som henter sine krefter fra gamle egyptiske guder? Eller er han en høyst vanlig mann, med splittet personlighet og store mentale problemer? Den helt ferske tv-serien «Moon Knight» lener seg tungt på Lemires 2016-versjon.
Fakta: «Ms. Marvel bind 1: Nesten normal»
Av G. Willow Wilson og Adrian Alphona.
Outland forlag, 120 sider.
Muslimsk heltinne
Neste kapittel i Marvels tv-serier er «Ms. Marvel», som får premiere 8. juni. Dette er også en av Marvels yngste superhelter, den pakistansk-amerikanske tenåringen Kamala Khan fra Jersey City ble skapt i 2013
Da hun i 2014 fikk sitt eget hefte, skrevet av G. Willow Wilson og tegnet av Adrian Alphona, var det første gang Marvel plasserte en muslimsk superhelt i en hovedrolle. Og det ble sabla underholdende!
Outland forlag gir ut «Ms. Marvel bind 1: Nesten normal» denne uken, i god tid før tv-premieren.
D2 er Norges viktigste magasin for kultur og livsstil. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.