Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Gjengen. I førersetet sitter Pål Pot (Martin Øvrevik) ved siden av Freddy Hælvette (Jakob Oftebro). I baksetet Krisæ (Philip Bøckmann), Moinca (Lea Myren) og, knapt synlig, Tommy (Kristian Repshus).

Gjengen. I førersetet sitter Pål Pot (Martin Øvrevik) ved siden av Freddy Hælvette (Jakob Oftebro). I baksetet Krisæ (Philip Bøckmann), Moinca (Lea Myren) og, knapt synlig, Tommy (Kristian Repshus).

– Serien er laget av problembarn, for problembarn

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ida Ji Andersson publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Kenneth Karlstad har laget tv-serie om sine år i et kriminelt gjengmiljø i Sarpsborg.

– Jeg pleier å si at serien er laget av problembarn, for problembarn, forteller Kenneth Karlstad (38), som står for manus og regi i den nye TV 2-serien «Kids in Crime».

Serien foregår i Sarpsborg i 2001. Vi følger 17-åringen Tommy som sklir ut i et sidespor med dop og kriminalitet etter at en kneskade setter en stopper for fotballkarrieren. Den ferske serieskaperen forteller at han ønsker å treffe seere som kan kjenne seg igjen i tematikken om hvordan ulike utfordringer i livet kan lede til ungdomskriminalitet.

Fakta: «Kids in Crime»

Tv-serie som vises på TV 2 Play fra 25. november.

Jakob Oftebro, Lea Myren, Kristian Repshus og Martin Øvrevik spiller de sentrale rollene.

Basert på serieskaper Kenneth Karlstads egne opplevelser i Sarpsborg rundt tusenårsskiftet.

Karlstad har tidligere laget flere kortfilmer og musikkvideoer. Han vant Filmkritikerprisen på Kortfilmfestivalen i Grimstad for kortfilmen «Gutten er sulten» (2017).

– Først og fremst er det vel ungdom i slutten av tenårene eller starten av 20-årene. Primært gutter som blir sett på som utfordrende eller vanskelige, forteller Karlstad.

Han var en av dem selv.

Tomrommet

I likhet med Tommy havnet Kenneth Karlstad også i et kriminelt miljø i Sarpsborg da han var 17 år. Han hadde tidligere drevet med snowboard og skating, men ble sittende mye alene på gutterommet etter en skade. Han begynte å henge i skolegården, veien ut av tomrommet ble rus og kriminalitet.

– Jeg så at de galeste eller tøffeste fikk mest oppmerksomhet, så jeg ville bare at folk skulle være redde når de så meg. Miljøet var preget av mye vold, kjøp, salg og vinningslovbrudd, forteller han.

En av grunnene til at Karlstad skrev «Kids in Crime» er at han synes ungdomskriminaliteten tidlig i 2000-årene er blitt beskrevet veldig sort/hvitt, ved at dårlig oppdragelse nærmest automatisk fikk skylden for at ungdom havnet i kriminelle miljøer.

– Jeg kunne ikke relatere til det alle skyldte på, for selv kom jeg fra et fint hjem, med en fin oppvekst. Så gjennom karakterene har vi prøvd å vise ulike veier inn i kriminaliteten.

Jakob Oftebro (36) spiller den beryktede doplangeren Freddy Hælvette, og han mener serien klarer å vise både det gode fellesskapet og de skjebnesvangre konsekvensene som følger av å være del av et gjengmiljø.

– Det som trigget meg med «Kids in Crime», var at det ikke er en glorifisering av kriminalitet og dop. Du får se bakgrunnen til hvorfor karakterene har havnet i dette miljøet. Når man lager sånne typer serier, har man et ansvar for å vise hvor ille det faktisk kan gå, mener Oftebro.

UTVALGT - Kids in Crime Kenneth Karlsen -
UTVALGT - Kids in Crime -

Egne erfaringer. Serieskaper Kenneth Karlstad kom seg ut av det kriminelle gjengmiljøet i Sarpsborg. Nå har en laget spenningsserie om sine opplevelser. Foto: Jan-Petter Dahl/ TV 2

Mørkt miljø

Etter fem år i det kriminelle miljøet tok Kenneth Karlstad mer og mer avstand fra det. Han var heldig som hadde et nettverk og en trygg familie å falle tilbake på, noe som gjorde det lettere å bryte med gjengen. For andre i miljøet var det mye vanskeligere å komme seg ut, for de hadde ingen å gå til – og endte derfor opp alene.

– Etter hvert var det ikke gøy lenger, det ble så mørkt. Jeg hadde alltid ambisjoner om å utrette noe mer, så etter hvert kjøpte jeg et hus som jeg pusset opp. Da hadde jeg nok å gjøre, rett og slett.

Han beskriver sine år i gjengmiljøet som både gøy og grusomt. Tilhørighetsfølelsen til den tøffe gjengen var både festlig og skummel. Selv innen fellesskapet var statusen som den galeste, den skumleste og mest maskuline et jag, det handlet om å overgå hverandre.

– Jeg har til tider hatt dårlig samvittighet for at jeg tok en liten «safari» inn i et miljø med mye mer utsatte sjeler enn meg selv. Mange er fortsatt i miljøet, og noen av vennene mine døde på veien.

Selv om «Kids in Crime» er basert på Karlstads egen oppvekst, røper han at tv-serien er noen hakk verre enn hans egen historie.

– Jeg vil si 50 prosent virkelighet, mens resten er litt overdrevet.

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.