Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Her er fire ferske true crime-doser

Tekst
«The Killing Fields». Første true crime-satsingen på Discovery Channel. Foto:

«The Killing Fields». Første true crime-satsingen på Discovery Channel. Foto:

Abstinensen etter fjorårets overraskende Netflix-suksess kan stagges med disse fire sakene fra virkeligheten.

TV-serie
«American Crime Story»
(2016) Scott Alexander og Larry Karaszewski

I nysatsingen «American Crime Story» dreier det seg ikke om dokumentar med kornete bilder fra gamle vhs-bånd, men storslått gjenskapning av historiske kriminalsaker med topp produksjonskvalitet. Første sesong, som nylig ble avsluttet på amerikanske FX, var viet den ikke helt ukjente rettssaken mot O.J. Simpson. Oscar-vinnende Cuba Gooding jr. innehar hovedrollen, men på rollelisten finnes også kjente navn som John Travolta og David Schwimmer – og ikke minst medvirkning fra søstrene Kardashian (faren deres var advokaten til O.J.). Serien skapte nye bølger rundt 1990-tallets kanskje mest omtalte rettergang, men noen norsk distribusjon er i skrivende stund ikke på plass.

 

TV-serie
«Killing Fields»
(2016) Sirens Media for Discovery Channel

Utgangspunktet for serien er at de store, urørte naturområdene i USA er som store, navnløse kirkegårder å regne. Og med los på en konkret historie innenfor denne kategorien, hanket den nye Discovery-sjefen Rich Ross in Hollywood-tungvekterne Tom Fontana og Barry Levinson for å gjøre noe helt spektakulært ut av kanalens første true crime-satsing.

Stedet er Iberville Parish, Louisiana, og saken er et mord som skjedde i 1997. Historien er etterhvert sørgelig typisk: En ung student ved Louisiana State University ved navn Eugenie Boisfontain, ble funnet dumpet og drept med stump vold mot hodet. Ingen vet hvem som gjorde det, ingen vet hvorfor. Men ulikt andre saker av samme type, nektet politiet å slippe saken. Og når du leser dette, er den i høyeste grad pågående, noe Discovery altså dokumenterer, så å si i sanntid. En etterforskning som ikke blir mindre interessant i lys av at det i årene 1997–2003 forsvant ikke mindre enn 60 kvinner i denne delen av USA. Og at området i tillegg har en dyster historikk knyttet til seriemordere.

 

Bok
«Missoula: Rape and the Justice System»
(2015) Jon Krakauer

Her hjemme er nok Jon Krakauer mest kjent som forfatteren bak «Into The Wild». Fjorårsutgitte «Missoula: Rape and the Justice System» er imidlertid en true crime-bok om voldtektskulturen ved et amerikansk universitet. Med konkrete saker i bunn og hele det amerikanske samfunnet som klangbunn, kombinerer Krakauer de personlige historiene med tall og statistikk for å belyse hvordan rettsvesenet behandler – og i mange tilfeller ikke behandler – denne typen lovbrudd.

Med tanke på den diskusjonen som så smått har summet i den norske offentligheten i kjølvannet av Preben Z. Møllers «Kampen om Voldtekt», burde dette være minst like engasjerende lesning som enda en marginal historie om seriemordere.

 

Film
«True Crimes»
(2016) Alexandros Avranos

Et på papiret mer umake filmpar en Jim Carrey og Charlotte Gainsbourg kan knapt tenkes, men nå har de altså slått sine pjalter sammen i en film basert på en sak titulert «True Crime – A Postmodern Murder Mystery» som sto på trykk i The New Yorker tilbake i 2008. Artikkelen handlet om en høyst reell sak der en polsk romanforfatter på 1990-tallet debuterte med en bok som lignet mistenkelig på et uoppklart mord. Til nå er det bilder av Jim Carrey med et skjegg som Kristofer Hivju ville misunt ham som har fått mest oppmerksomhet, men det er ikke umulig at filmen vil treffe tidsånden og bli en hit i kraft av innholdet også.

Motivene med en cold case og evig usikkerhet om hvem som gjorde hva, er i alle fall karaktertrekk vi begynner å bli godt kjent med, og som har vist seg å fungere utmerket på publikum.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.