Andre til høyre
Drink- og vinbar i treroms i Youngs gate 19 i Oslo.
andretilhoyre.no
Utvalgt drink: Daiquiri no. 19
– Jeg har en stor kjærlighet for Daiquirien, sierc barsjef Xuseen Simon-Miskell på Andre til høyre i Oslo, med tydelig amerikansk aksent.
Han understreker at hans Daiquiri ikke er den «ekle, søte, frosne Daiquirien» som kommer med artig, fargesprakende drinkpynt, imitert frukt og flamingo på lystbåtdekk.
– Den klassiske Daiquirien består av rom, sitron og sukker. Nyvinninger og tvister på Daiquirien gis tradisjonelt et nummer. Hemingways favoritt var Daiquiri no. 2, den kommer med juice. Vår variant på vår- og sommermenyen kaller vi Daiquiri no. 19, sier Simon-Miskell.
– En perfekt Daiquiri balanserer det søte og sitrusen. I vår utgave har vi brukt hjemmelaget ananasinfusert rom, grønn chartreuse, bananlikør, fermentert banansirup, vaniljesirup og lime.
Å infusere din egen rom er ingen sak, du trenger bare tid. Hell rommen over i en beholder, kutt fersk ananas i biter og smakstilsett kardemomme og laurbærblad i blandingen. Alkoholen bryter ned frukten og bruker fra 24 timer til tre dager før smaken sitter. Sil ut ananasbitene gjennom et kaffefilter.
Daiquiri no. 19
- 4 clhjemmelaget ananas-infusert rom
- 1 clgrønn chartreuse
- 1 clbananlikør
- 1.5 clfermentert banan
- 1.5 clvaniljesirup
- 3 cllime
Nok til én drink
Slik gjør du:
- Ha alt i en shaker, shake hardt med is og ha over i et cocktailglass, gjerne et som er «vasket» med absint.
Nedre Nygård
Cocktailbar i Nygårdsgaten 31, Bergens nye bargate
Utvalgt drink: Knickerbocker
Det skjer noe i Nygårdsgaten i Bergen. Nabobyggene vis-à-vis Grieghallen – som tidligere huset en frisørsalong, en russisk-polsk dagligvarebutikk, byens siste videosjappe og en bilforretning – blir omgjort til serveringssteder.
– Det har vært noen restauranter og barer i området, men lite som har fungert ordentlig, sier Alexander Arnø, eier av cocktailbaren Nedre Nygård.
– Tendensen er at den ene blomstrer, så legger den ned, før noe nytt kommer til. Planen er å gjøre et felles forsøk for å dra folk bort her.
Naturvinbaren og pizzarestauranten Hoggorm ligger like ved, og Arnø er allerede i gang med å bygge en ny bar vegg i vegg med Nedre Nygård.
Husbartender Matt Cowen forteller at han gjerne vil vise gjestene «at det finnes flere drinker en Whisky Sour, Pisco Sour, Cosmopolitan og Mojito». For halvannet år siden reiste han til regnfylte Bergen fra en mørk whisky- og sigarbar uten vinduer i Kuala Lumpur. Nå er han barsjef hos Nedre Nygård.
– Folk har glemt hvor alt startet. Før kastet bartendere hele egg i drinker og eksperimenterte mer. Menyene var sjelden preget av sesong, man jobbet ut fra urter, krydder og sirup. Ting som holder året rundt, forteller Cowen.
En av hans favoritter er drinken Knickerbocker, som nevnes for første gang i «The Bartenders Guide» av Jerry Thomas fra 1862. Navnet skriver seg fra de dyre og stilige buksene til nederlandske nybyggere.
Knickerbocker
- 3 clHavana Especial rom
- 1 clcointreau
- 1.5 clbringebærsirup
- 1.5 cllimejuice
- bringebær til pynt
Nok til én drink
Slik gjør du:
- Bringebærsirup: 125 g ferske eller frosne bringebær, 150 ml vann og 150 g sukker. La det koke i en gryte i fem minutter og rør underveis. Sirupen er ferdig når bærene er brutt ned og sukkeret løst opp. Sil ut frøene og oppbevar kaldt.
- Shake alt med is, ha det i et whiskyglass og topp med bringebær.
Bruket
Bar med drinker, naturvin og øl, med matservering fra høsten av, i Schweigaardsgate 34C i Oslo
Utvalgt drink: Fjellbekkish
– Kjenner dere sherryen?
Det er Brukets bartender Eyvind Solli Andreassen som spør. Han har nettopp mikset en variant av den vodka- og akevittbaserte drinken Fjellbekk – uten akevitt, med sherry.
– Fjellbekkish er en take på en erkenorsk klassiker hvor vi valgte sherry fremfor akevitt, fordi den er mer krydret.
Det nye bar- og arrangementslokalet Bruket disponerer første etasje i det som tidligere var Landbrukets hus på Grønland i Oslo – et lokale som i sin tid tjente som post- og arkivrom. Parkeringsplassen utenfor er omgjort til uteservering; landets siste pasternosterheis er tatt ut av drift og står stille til minne om et velsmurt byråkrati.
Brukets daglige leder Karen Sofie Sørensen viser vei ned i det forhenværende bomberommet i kjelleren, som nå huser plantefabrikken Tåsen Microgreens. I hyllerad på hyllerad vokser små planteskudd under kunstige lysforhold og kan høstes etter 10–14 dager.
– Alle urtene vi bruker drinkene våre, kommer herfra, forklarer Sørensen og leter frem et parti med sitronbasilikum.
– Vi bruker også Jallasprite fra brusprodusenten O. Mathisen, kjent for Tøyen-Cola, som holder til i nabobygget, forklarer bartender Eyvind Solli Andreassen.
– Jalla er rett og slett litt mer spicy på sitronen enn vanlig Sprite.
Fjellbekkish
- 3 clLa Frontera Amontillado sherry
- 2 clTito's vodka
- 1.5 clsitron
- 1 clsukkerlake
- 3 dråper saltlake
- 2 agurkskiver og selleristrimler
- Jallasprite
- sitrontimian
Nok til én drink
Slik gjør du
- Klargjør sukkerlake som består av 1del vann og 1 del sukker på forhånd. Samme prosedyre med saltlaken.
- Shake alt raskt og hell over i et høyt glass med isbiter.
- Topp med Jallasprite, dander med selleri, agurk og sitrontimian.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.