– Ting som blir vist her, kommer om fem, ti og 50 år til å bli husket som ikonisk design, sier Ingrid Bredholt (37), grunnlegger av gallerikonseptet Sorgenfri.
– Dette er ekte norsk småindustri som faktisk gjør produksjonen i Norge og ikke har outsourcet til utlandet. Det er viktig å vise at det finnes.
Fakta: Oslo Design Fair X Sorgenfri
Samarbeid mellom handelsmessen Oslo Design Fair og gallerikonseptet Sorgenfri.
Stiller ut og selger norsk design, håndverk og kunst med vekt på bærekraft.
Arrangeres 14.–20.september.
Utstillingen som fra 14. september skal vises i butikkgalleriet, er et samarbeid med Oslo Design Fair. Handelsmessen – en av Norges største for design, arkitektur og håndverk, og som i august skulle bli arrangert for tiende gjeng – ble avlyst på grunn av korona. Sorgenfri-samarbeidet er en del av en alternativ løsning med flere mindre arrangementer.
Nye kombinasjoner
Årets tema, «Impossible/Possible», handler om å se for seg et samfunn som er grunnleggende annerledes enn det vi kjenner til. Om at store utfordringer gir store muligheter. Da epidemien kom, fikk temaet ny relevans.
– Det er en klisjé, men vanskelige tider gjør at man blir mer kreativ. Norge har nok lidd litt under at ting er veldig bra og lett for alle, sier Bredholt.
Designprodukter laget av furu, norsk marmor, ull og granitt blir snart å finne i lokalene på Majorstuen i Oslo. På utstillerlisten står navn som Studio Sløyd, Buene, Sovei Giæver og Tobias Berg.
– Vi skulle ønske at flere av disse tingene var tilgjengelige i vanlige butikker. At veien mellom designer og utsalgssted var kortere – selv der hvor produktene ikke er masseproduserte, sier Bredholt.
Grenseløst
Oppmerksomheten ligger på at bærekraft skal kunne lønne seg. På kortreiste materialer som varer. Og på uventede kombinasjoner.
– Før utdannet man seg mer generelt innenfor kreative fag, og utviklet seg videre derfra. I dag skal man begrense seg så tidlig i utdannelsen sin.Vi prøver å ta tilbake den grenseløsheten, la folk få jobbe og samarbeide på kryss av bransjer.
Bredholt driver fra før av klesmerket Mardou & Dean. Galleriet Sorgenfri ønsker hun og medgrunnlegger og landskapsarkitekt Vaar Bothner at skal være en motreaksjon til rask mote.
– Jeg håper utstillingen inspirerer flere til å se og oppsøke gode produkter fra mindre produsenter. På nettet kan alt se kjempefint ut, men følelsen av å ta på og eie et kvalitetsprodukt, det er en helt egen opplevelse.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.