I en amerikansk undersøkelse gjennomført av Loyola University Health System i Chicago, kom det frem at en av fire hadde en eller flere symptomer på female athlete triad syndrome. På norsk, den kvinnelig utøvertriaden. Et syndrom kvinnelige idrettsutøvere kan utvikle over tid, som følge av energiunderskudd.
Professor i fysisk aktivitet og helse ved Seksjon for idrettsmedisinske fag ved Norges idrettshøgskole, Jorunn Sundgot-Borgen, er ikke overrasket over den store andelen som rapporterte symptomer på dette.
– Det er selvfølgelig helt tragisk, fordi dette er alvorlige helserelaterte problemstillinger disse jentene risikerer å bære med seg eller videreutvikle i senere år sier Sundgot-Borgen.
Skal ikke miste menstruasjonen
Sundgot-Borgen har forsket på feltet lenge. Gjennom sine studier fant hun høy forekomst av det kvinnelige utøversyndromet blant norske landslagsutøvere. Hun mener det er viktig å ta kroppens signaler på alvor.
– Menstruasjonen skal være regelmessig. Det er ikke sant at mister du menstruasjonen, er det et tegn på at du er i superform. Det er heller et tegn på at du ikke er i balanse og at du ikke spiser nok, sier hun og forklarer hvordan triade-syndromet kan forebygges.
– Ved å være påpasselig når det gjelder energi og næringsinntak, samt å sørge for tilstrekkelig med vektbærende aktivitet (fysisk aktivitet med egenvekt eks. løping journ.anm.). Kvinner som har hatt menstruasjonsbortfall i lengre perioder råder vi til å teste benmassen, få kostholdsveiledning, samt begynne med styrketrening. Det siste råder vi alle kvinner til å begynne med, sier hun.
Menn er også utsatt
Sundgot-Borgen forklarer at syndromet ikke har noe med at kvinner fysiologisk er mer skjøre enn menn.
– Kvinner blir fort restriktive og tør ikke å spise tilstrekkelig, sier hun og legger til at flere internasjonale studier nå har fokus på mannlige syklister og triatleter.
– Det snakkes også om den mannlige triaden, så dette er ikke bare et kvinneproblem.
Hva er symptomene for menn?
– Så langt er energiunderskudd/spiseforstyrrelse, lave testosteronverdier og redusert benmineraltetthet foreslått, sier hun. – Tap av benmineraltetthet er veldig skummelt- du får ingen forvarsel eller smerte- men det kan være årsaken til uforklarlig tretthetsbrudd.
Ufrivillig vannlating
I den amerikanske undersøkelsen kom det frem at 1 av 3 led av bekkenbunnsrelaterte problemer. Sundgot-Borgen utførte sammen med professor i treningsvitenskap og fysioterapi, Kari Bø en undersøkelse på norske landslagsjenter hvor de fant at blant dem som representerte utholdenhetsidretter hadde 44 prosent ufrivillig vannlating, såkalt stressinkontinens.
– Mekanismene her er ikke kjent. Det spekuleres i om treningsbelastningen kan bidra, men det har ikke forskningen svar på per i dag sier hun. Sundgot-Borgen ønsker å understreke at til tross for faremomentene ved mye trening i forbindelse med for eksempel triatlon, så mener hun det er en flott aktivitet.
– Triathlon er en flott aktivitet eller konkurraseidrett, fordi den stiller krav til allsidig trening. Men det er svært viktig å få i seg nok energi avslutter hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.