Basert på forskning på muskelsenene har fagfolk konkludert med at senene vokser og blir stivere hvis de belastes med daglig bevegelse og trening, spesielt styrketrening. Professor ved seksjon for fysisk prestasjonsevne ved NIH, Jens Bojsen-Møller skriver om den nye kunnskapen om senene på NIH-bloggen
Du skriver at senene ved fysisk aktivitet blir stivere. Det gir automatisk en negativ assosiasjon, hva er det som er bra med stive sener?
- I det dagligdagse er forståelsen av stivhet forbundet med noe negativt, men i den mekaniske forståelsen er det positivt. Du kan sammenligne det med å overføre kraft gjennom et stort tau, hvis det er stivt gir det en god kraftoverføring, forklarer Bojsen-Møller, som understreker at det må være en viss elastisitet i senene også.
Det er velkjent at menneskelig bevegelse skapes av muskelsammentrekning, og at sterke muskler er avgjørende for prestasjon i både dagligdagse og idrettslige bevegelser. Mindre kjent er det at enhver muskel er forbundet til skjelettet via muskelsener, og uten muskelsener ville ikke musklene kunne skape bevegelse forklarer professoren på NIH-bloggen.
Sterke sener kan forebygge løpeskader
Mange løpere unngår styrketrening for å ha minst mulig å dra på. Gjennom forskning på muskelsenen kan man konkludere med at sterke sener som følge av styrketrening kan forebygge/rehabilitere belastningsskader mange løpere sliter med.
Senene bidrar til støtdemping i situasjoner hvor krefter og bevegelsesenergi blir for store, og dermed har de en avgjørende rolle i å beskytte muskler, knokler og ledd skriver Bojsen-Møller.
Så løpere skal ikke være så skeptiske til å plukke opp vektstangen?
-Det er helt riktig. Økning i muskelvolum er minimal hvis man styrketrener litt, og samtidig løper mye, fordi løping bryter ned muskler. Men treningseffekten på muskelstyrke, og på senenes styrke og/eller stivhet kan bevares. Dermed er det mulig at man også ser effekt på løpeøkonomien, sier Bojsen-Møller.
Øker prestasjonen og funksjonen
Det er kjent at man med aldring blir stivere, og at dette relaterer seg til senevev. Man får mindre bevegelsesutslag i leddene, hvilket tolkes som stivhet, men ser man på senene blir de faktisk mer ettergivende med aldring eller inaktivitet. En endring som ikke er bra for generell funksjon skriver Bojsen-Møller.
- Senene skal hverken være for elastiske eller stive sier professoren, som skriver i blogginnlegget at sener responderer spesielt godt på styrketrening, hvor det har vist seg at de vokser over tid. Men ettersom senevev responderer noe langsommere enn muskel og nervesystem skal man ved oppstart av styrketrening øke belastningen langsomt. I en overgangssituasjon kan musklene populært sagt bli for sterke i forhold til senene.
Kan du forklare forholdet mellom muskelsenene og musklene?
- En som er utrent kan øke muskelstyrken med opptil 20 prosent i løpet av 8 uker. Senene reagerer saktere. Dermed skal man være forsiktig med økning av belastningen, det gjelder all trening. Ikke alle vev reagerer i samme tempo, og derfor vil det være risiko for ubalanse hvis den daglige belastning endres for raskt. Det er bygget inn en viss sikkerhetsmargin, men senene kan altså bli det svake punkt ettersom de reagerer langsomst av alle vev.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.