Kvalme, tretthet og smerter i muskler og skjelett er lidelser som mange gravide sannsynligvis vil kjenne igjen. Hvorfor dette oppstår er ukjent, selv om medisinen kan være relativt enkel:
- Moderat aktivitet er gunstig for en rekke tilstander som kan oppstå under graviditeten, sier rektor og professor Kari Bø ved Norges Idrettshøgskole (NIH).
Det gjelder også dersom du i utgangspunktet er utrent.
- Har du ikke trent før, bør du i hvertfall begynne når du blir gravid, mener Bø.
Les også: - Kom dere ut og opp i bakkene
Forsker på topptrente
Men hva med dem som allerede er topptrente når magen begynner å vokse?
- Vi har få studier på dem som trener hardt. Det er et viktig og spennende forskningsfelt, mener Bø.
I fjor ble hun utnevnt av Den internasjonale olympiske komité (IOC) som leder for arbeidet med en stor litteraturgjennomgang. Første del av samlestudien ble nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet British Journal of Sports Medicine.
Ved å kartlegge og systematisere all forskning som er gjort på gravide idrettsutøvere, er målet å få økt innsikt i hvordan fysisk aktivitet og trening under graviditet og etter fødsel virker på profesjonelle utøvere.
Ved å kartlegge og systematisere all forskning som er gjort på gravide idrettsutøvere og dem som ellers trener regelmessig og hardt, er målet å få innsikt i hvordan fysisk aktivitet og trening under graviditet og etter fødsel virker på ELITE utøvere.
- På noen områder vil det å være godt trent være gunstig i forhold til mange tilstander (se faktaboks). Men for andre, som bekkenbunn og muskel- og skjelett, ser vi ingen forskjell blant topptrente og andre kvinner. Idrettsutøvere må også ta hensyn med tanke på dette, forklarer Bø.
Hun understreker at forskningsgrunnlaget foreløpig er lite og mangelfullt, og at mer forskning trengs for å trekke endelige konklusjoner.
Øker risikoen
I litteraturstudien påpekes det blant annet at topputøvere sannsynligvis vil føle seg mindre trette under graviditet enn andre kvinner ettersom fysisk aktivitet gir overskudd.
De vil sannsynligvis også legge på seg mindre vekt, samt ha en beskyttende effekt mot både høyt blodtrykk og svangerskapsdiabetes.
I enkelte tilfeller ser hard trening ut til å øke risikoen for plager.
- Vi vet lite om underlagsprolaps, men der mener man at hard, fysisk trening vil kunne være en risikofaktor. Dermed er du heller ikke beskyttet mot dette som idrettsutøver, forklarer hun.
Se faktaboks med oversikt over alle plagene som er undersøkt.
Les også: NIH-forsker: Derfor bør mange gravide droppe magetrening
Trening forebygger bekkensmerter under graviditet (+)
- Kom dere ut og opp i bakkene
Se DNtv:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.