Karismatiske ledere, coachende ledere, byråkratiske leder, Machiavelli-ledere, demokratiske ledere, autoritære ledere - og så videre, og så videre...

- Jada, jada, dusinvis av ulike typer ledere har blitt nevnt opp gjennom årene. Siden jeg synes det enkle er det beste, har jeg kokt det ned til to grunnleggende ledertyper: «Byggere» og «klatrere», skriver den amerikanske ledereksperten, forfatteren og foredragsholderen Dan Bobinski i et innlegg i Management Issues.

Slik beskriver han de ulike typene:

  • Byggeren jobber for å bygge en solid organisasjon. Han investerer i sine ansatte fordi han ønsker at de skal bli enda dyktigere. I tillegg er han opptatt av kvalitet, siden han vil at alt han etterlater seg skal reflektere noe positivt.
     
  • Klatreren er annerledes. I likhet med byggeren er han opptatt av å oppnå noe - men klatreren er bekymret for sitt eget rykte. Han vil være i rampelyset, og gjerne på kollegenes bekostning. Han er ofte talentfull, men bruker talentet sitt for å fremme egen karriere i stedet for å bygge opp organisasjonen eller medarbeiderne rundt seg.

Tim Rosenkilde, som er ansvarlig for omstilling i Arbeidslivsressurs, en totalleverandør av HR-tjenester, er skeptisk til Bobinskis grovinndeling:

- Jeg stiller meg tvilende til om inndelingen i to arketyper - «bygger» og «klatrer» - gir noen særlig verdi til debatten om god ledelse, sier han til DN.

«Alle» vil helst være «byggere»

- I bunn og grunn er vi her inne på et av de store filosofiske spørsmålene, altruisme versus ego. Gjør vi gode handlinger mot andre mennesker fordi det hjelper andre, eller fordi det gir næring til vårt ego? Fra denne debatten kan vi også lede videre tanken om at «byggeren» også vil styres av sitt ego, i likhet med «klatreren», sier han.

Dan Bobinski kaller «klatreren» egoistisk:

- Han er vågal og aggressiv. Fokuset hans er på hvordan han ser ut, ikke på hvordan teamet presterer. Og han bryr seg ikke om hva som skjer med organisasjonen når han slutter. Det er ikke hans problem. 

Problemet er at «alle» ledere vil fremstå som «byggere», påpeker han.

- Hvert nivå i ledelseskjeden vil se på seg selv som «byggere», men de som befinner seg høyere på rangstigen vil vanligvis bli beskrevet av andre som «klatrere», skriver han.

Ta testen og svar på disse ti spørsmålene for å finne ut om du er en «bygger» eller en «klatrer».

- Gode ledere har elementer fra begge

- Alle kompetente ledere har forstått at det er tre elementer som er viktig i god ledelse av kunnskapsmedarbeidere, nemlig mening, mestring og autonomi, sier Tim Rosenkilde.

- Kompetente ledere vil forstå hvilken kultur som kreves for å skape ekstraordinære resultater, samt hvilke virkemidler som må tas i bruk for å oppnå dette.

Han mener de beste lederne har elementer fra både «klatreren» og «byggeren».

- De som er «klatrere» kan også være smarte nok til å ta inn over seg rollen som «bygger», fordi de ser de resultatmessige gevinstene av handlingene for egen del: «Lykkes organisasjonen, lykkes jo også jeg som leder». Råskapen hos «klatreren» kan også til tider være nødvendig for å få en bedrift til å nå nye høyder, sier karriereeksperten.

I bunn og grunn er det derfor situasjonsbestemt, i hvilken grad elementer fra «byggeren» eller «klatreren» er best egnet for bedriften, mener han.

- De fleste ledere faller imidlertid utenfor disse to arketypene, siden dette er ytterpunkter, bemerker han.

Les også: - Jeg er i ferd med å bli frisk

Senker boliglånsrenten for «alle»

Her kommer det ingen på visning  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.