- Denne rapporten understreker at det er et stort gap mellom planene man har for nye investeringer og det dagens marked leverer. Med dagens markeds- og kvotepriser er det ikke grunnlag for å se de investeringene, sier Oluf Ulseth, administrerende direktør i Energi Norge.
Den europeiske bransjeorganisasjonen Eurelectric, der Ulseth er sentral, har gjennomgått markedet for fornybar energi i Europa. De beskriver markedssituasjonen for fornybar som så dårlig at industrien ikke er "investerbar".
Rapporten som presenteres i Brussel onsdag formiddag viser blant annet at investeringene i fornybar kraftproduksjon har falt kraftig i Europa de siste årene. Og de kommende 20 årene må det bygges ut 30 ganger mer enn hva som ble satt i drift av ny produksjon i 2013, om EU skal nå sine langsiktige klimamål.
EU et mål om å redusere egne klimautslipp med minst 40 prosent innen 2030 sammenlignet med 1990-nivået.
- Kvotesystemet må styrkes
Tallene viser at det i 2013 ble investert bare 50 milliarder dollar i fornybar energi i Europa, mens det i 2011 ble investert over 115 milliarder dollar.
- Investeringstakten må økes betraktelig om en skal få på plass 740 gigawatt innen 2035, som er nødvendig for at EU skal klare å gjennomføre sin egen nedtrappingsplan for karbonutslipp, er foreningens budskap.
- Hva mener dere skal til for å få de nødvendige investeringene?
- Styrking av kvotesystemet et at de viktigste instrumentene for å endre dette. Vi mener det er best å unngå for mange andre politiske instrumenter samtidig, for å sørge for stabile investeringsbetingelser over tid, sier han.
For å bedre kvotemarkedet diskuterer Europarlamentet en stabiliseringsmekanisme, som vil gi en noe mer forutsigbar kvotepris. EU har samtidig besluttet å øke de årlige kuttene i den samlede mengden kvoter fra 1,7 til 2,2 prosent. Det vil over tid føre til at kvotemarkedet blir strammere, og det vil skje litt raskere enn med de opprinnelige kuttene.
- Det høres kanskje ut som en liten økning, men det vil føre til en brattere kurve og gir en realistisk bane frem mot EUs klimamål i 2030. Samtidig er det en utfordring at det er et betydelig overskudd i dag, sier Ulseth.
Mer enn halvparten grønt
For å bedre markedet for fornybar kraft, mener organisasjonen at det er viktig at arbeidet med å lenke sammen de tidligere nasjonale markedene og skape et felleseuropeisk marked fortsetter.
Rapporten viser også at 2013 ble det andre året på rad der mer enn 50 prosent av kraftproduksjonen i Europa kommer fra lavutslippskilder.
I perioden mellom 2000 og 2012 ble det investert 1100 milliarder euro i ny kraftinfrastruktur i Europa.
Utbyggingen er hittil drevet frem av en gruppe land. Tyskland bygget ut mest fornybar produksjon i 2013 (nærmere 7000 MW), etterfulgt av Italia, Storbritannia, Romania og Frankrike.
Data fra 34 land i Europa er med i oversikten.
Les også:
Vil ikke love samme klimamål som EU (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.