Norge blar opp mer enn 400 millioner kroner for FN-sertifiserte klimakvoter, melder Nordic Environment Finance Corporation (NEFCO).
Selskapet har fått oppdraget med å kjøpe de kvotene som Norge trenger for at klimagassregnskapet skal gå opp frem til 2020.
NEFCO opplyser at de nå er i ferd med å sluttføre den første store avtalen for Norge, med 21 millioner kvoter.
Norge skal betale en gjennomsnittlig 2,28 euro per kvote, mer enn 15 ganger markedsprisen, som i juli ligger på 15 cent.
Fare for avvikling
I september 2013 inngikk staten og NEFCO avtalen om kjøp av klimakvoter. Den gjelder kjøp av inntil 30 millioner kvoter fra FN-godkjente prosjekter. Kvotene blir kjøpt gjennom en ordning som kalles Den grønne utviklingsmekanismen.
For at et klimaprosjekt skal kunne selge klimakvoter gjennom denne ordningen må de bevise at prosjektet ikke vil overleve dersom kvotene ikke får en høyere pris enn markedsprisen.
Norge kjøper de billigste av disse kvotene.
- Siden alle prosjekter som selger kvoter gjennom NEFCO er godkjent av FN , regnes klimaeffekten av dem som lik. Derfor kjøper vi de billigste, sier Lars Andreas Lunde, statssekretær i Klima- og miljødepartementet.
Søppelfyllingskvoter
Ødeleggelse av drivhusgassen metan fra søppelfyllinger i Latin-Amerika, samt prosjekter for å ødelegge lystgass (N2O) som følge av produksjon av salpetersyre, er en stor del av den planlagte handelen på 21 millioner kvoter.
- Departementet kjøper kun FN-godkjente kvoter. Derfor er vi trygge på klimaeffekten av de kvotene vi kjøper, sier Lunde.
Blant prosjektene Norge nå kjøper kvoter i er søppelfyllinger i Manaus og Aura i Brasil, og Dona Juana-søppelfyllingen i Colombia.
Opprettholde kvotemarkedet
Klima- og miljødepartementet mener Norge gjennom kvotekjøpet bidrar til å opprettholde infrastrukturen i kvotemarkedet. Lunde mener dette er viktig frem mot klimaforhandlingene i Paris neste år.
- Vi ser for oss at det er behov for et kvotemarked i en eller annen form når partene i klimaforhandlingene tar på seg forpliktelser som monner, forhåpentligvis i Paris neste år, sier Lunde.
Les også:
Den ultimate rekorden på 100 meter
Dette frykter norske boligkjøpere mest (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.