Den hvitvaskingssiktede Loai Deeb granskes av politi og skattemyndigheter for å ha overført store millionbeløp til seg selv.
Stavanger-baserte Global Network for Rights and Development (GNRD) og presidenten etterforskes for å ha hvitvasket betydelige beløp. Tre selskaper i Emiratene er sentrale i etterforskningen, men det er foreløpig ukjent hvem som står bak selskapene som sender penger fra disse selskapene til Stavanger, der GNRD og Loai Deeb holder til.
Det viser seg nå at store pengebeløp kan ha gått til privat forbruk for Deeb, som de siste månedene har etablert flere kommersielle selskaper i Norge. Ett av dem er Modas Investment as, som investerer i næringseiendom, og der Deeb er styreleder og eier 100 prosent av aksjene. I styret og ledelse forøvrig sitter noen av hans nærmeste medarbeidere fra GNRD. Selskapet har ingen offisielt innsendte regnskaper å vise til, men etter det DN erfarer er selskapet ett av dem som blir etterforsket i den store hvitvaskingssaken som nå er satt i gang.
– Både Deebs privatøkonomi og GNRDs økonomiske disposisjoner er sentrale deler av etterforskningen, sier statsadvokat Håvard Kampen hos Økokrim.
LES OGSÅ: Dette er «bookingtrikset» flyselskapene ikke vil at du skal vite om
Boliger til 12 millioner
Deebs forbruk de siste par årene har vokst voldsomt. En beskrivelse er at det ligger på et høyt «Wall Street-nivå».
Ifølge Stavanger Aftenblad kjøpte Deeb i august og desember ifjor to eiendommer i Sola kommune til en samlet verdi av 12,3 millioner kroner. Begge boligene ble betalt kontant uten pantelån. Boligkjøpene kommer i tillegg til investeringer i næringseiendom.
Det enorme forbruket er noe nytt. Ifølge ligningstallene hadde Deeb frem til 2012 stort sett små årsinntekter, som sjelden oversteg 200.000 kroner. I alle år var også formuen null. Deeb hadde blant annet jobbet som vekter på flyplassen, samt at han skal ha jobbet som bud og hjelpearbeider på et asylmottak.
I 2013 tjente han så plutselig 4,7 millioner kroner, ifølge ligningsprotokollene. Disse pengene er etter det DN får opplyst utbetalt fra utlandet, og transaksjonene etterforskes for å være en del av de antatte hvitvaskingsoperasjonene.
Etter det DN kjenner til, har skattemyndighetene i lengre tid gransket pengestrømmene rundt GNRD og Deeb.
– Vi har ingen kommentarer til dette, sier skattekrimsjef Torkel Fure i Skatt vest.
Deeb oppholder seg for tiden i Emiratene. Han skulle etter planen returnere til Norge onsdag, men det er nå usikkert.
– Jeg har så langt ingen kommentar til saken, sier Deebs advokat, Kjell Brygfjeld.
Ubrukte donasjoner
GNRD har aldri sendt inn regnskaper til Brønnøysund, men regnskapene for 2013 fra det lokale regnskapskontoret i Stavanger viser samlede lønnskostnader for 2013 på bare 140.000 kroner, mens mer enn ni millioner av de hemmelige donasjonene på 16,8 millioner sto ubrukt. Tallene fra 2014 vil Deeb og GNRD ikke gi ut, men de er betydelig større – trolig på mer enn 100 millioner kroner.
Kilder i GNRD sier til DN at vanlig lønn for nyansatte har ligget på 40.000 kroner i måneden, som er høyt for ung arbeidskraft i denne sektoren. Folkene i den lille ledergruppen rundt Deeb har tjent mer, og flere av dem har i tillegg fått sentrale roller i de mange selskapene og organisasjonene Deeb har etablert i sitt konglomerat. En av dem har i samtaler med DN opplyst at han tjener 60.000 i måneden i GNRD.
Intern uro
Politiaksjonen mot GNRD har skapt uro innad i organisasjonen. Ansatte ved organisasjonens mange kontorer i utlandet har lagt ut meldinger på sosiale medier om at de er glad i GNRD, og noen hevder at politiaksjonen bygger på konspirasjoner og faktafeil.
Andre ansatte frykter at de mister jobben og blir sendt ut av Norge, men har i samtaler oppgitt at de ikke tør å stille spørsmål rundt hvitvasking og kriminelle handlinger i frykt for represalier.
Dette sier du til dine ansatte i nedgangstider
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.