Lakseaksjene på Oslo børs stupte etter at Russlands statsminister Dmitrij Medvedev itorsdag annonserte importforbud mot en rekke matvarer fra vestlige land, deriblant norsk laks.
Torsdag falt Marine Harvest og Lerøy Seafood 8,3 prosent, mens Salmar sluttet ned 9,1 prosent.
Fallet fortsetter i dag. Fredag ettermiddag er
Marine Harvest ned 4,3 prosent
Lerøy Seafood ned 2,6 prosent
Salmar ned 3,6 prosent.
- Dette er en anledning til å kjøpe lakseaksjer. Det er en del investorer utenfor våre grenser som har sett på sektoren i lengre tid, men kviet seg for å dyppe tåen. De får nå anledning til å komme inn på lavere kurser, sier Alexander Aukner, analytiker i DNB Markets.
Han mener markedet har overreagert i iveren etter å kvitte seg med oppdrettsselskapene. DNBs analyse forutsetter at de russiske sanksjonene vil føre til en prisreduksjon på 3 kroner per kilo laks. Dette bygger på en antakelse om at alle russiske kunder «forsvinner» fra markedet som følge av importforbudet, samt den historiske sammenheng mellom pris og etterspørsel.
Høyere risikopremie
Neste steg i analysen er å analysere hvordan prisreduksjonen påvirker selskapenes resultater, som igjen ligger til grunn for anslagene på aksjekursen.
- Det underliggende caset på laks er fortsatt inntakt. Dette er en kjøpsmulighet hvor folk kan plukke aksjer neste uke. Og skulle det bli full krig, har vi sikkert større probemer å tenke på enn lakseprisen, sier Aukner.
- Vi tror nok dette er en overreaksjon, men så lenge vi mangler klarhet i effekten av sanksjonene, vil det være et negativt press på aksjene, sier Aukner, og forteller at risikopremien på lakseaksjene har økt.
Omrokkerer handelen
- Geopolitisk uro er alltid et risikomoment. Vi har tidligere tenkt tanken på en slik blokkade, men sett på det som lite sannsynlig. Nå materialiserer deg. Men det er nok et forbigående problem. Russerne vil fortsatt spise laks.
Aukner peker på at russerne kan finne andre markeder for laksen enn de land som er omfattet av sanksjonene.
- Vi får se hvor lang tid det tar før Chile og andre land som ikke er rammet, skifter lakseeksporten over til Russland. I teorien skal det være et null-sum-spill der bare handelsmønsteret endres slik at landene vil eksportere og importere samme mengder også etter sanskjonene - med noe økte logistikkkostnader. Men det er ikke så enkelt, og vi vil få prispress i det korte bildet.
Tre kjøpskandidater
Aukner trekker frem Marine Harvest som ett av selskapene som har falt for mye.
- Marine Harvest bare 5 prosent av salget sitt til Russland, men er ett at selskapene som har falt mest, og mer enn det burde.
Også Bakkafrost er blant Aukners kjøpskandidater. Selskapet falt torsdag 8,5 prosent og fortsetter ned 0,9 prosent fredag ettermiddag.
- Bakkafrosts virksomhet på Færøyene er ikke rammet av sanksjonene, og det burde nå være en mulighet for selskapet å skifte salgsvolumer fra Europa til Russland. Bakkafrost kan komme relativt sett best ut av dette.
Cermaq, som falt 4,5 prosent torsdag og så langt 4,2 prosent fredag, er Aukners tredje tips.
- Cermaq selger til Chile, som nå blir hovedleverandør til Russland og kan få økte priser for laksen.
SEB skeptisk
Også SEB-analytiker Daniel Hagens er kritisk til fallet i lakseoppdretternes aksjekurser.
- Jeg synes dette virker noe overdrevet. Marine Harvest har en sterk salgsorganisasjon har og mulighet til å dekke noe av frafallet fra Russland, det skal noe ned, men ti prosent virker sterkt, sa Hagensen til TDN Finans torsdag.
Hagensen viser til at det en risiko i at man ikke vet hvordan dette vil materialisere seg og at man ikke vet hvordan markedsbalansen vil se ut.
- Det tar nok en til to måneder før nye distribusjonskanaler er oppe og går og man ser den reelle effekten, sier Hagensen.
Les også:
Fullt forfall for OL-anleggene i Aten
Oljefondet taler Wall Street og hele «business-eliten» midt imot
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.