– Aldri gi en underordnet skylden for noe. Det er det absolutt dummeste du kan gjøre, det ødelegger lederskapet og mandatet ditt fullstendig. Ingen vil føle seg sikre når du er i nærheten. De vil tenke at jo mer de gjør for deg, jo mer sannsynlig er det at de får skylden,
– Dette er spesielt viktig i finansbransjen der ting går galt hele tiden. Hvis du ikke aksepterer at du har ansvar for dine egne ordrer og underordnede har du tapt, sa Björn Wahlroos da han holdt den årlige Lehmkuhl-forelesningen på Norges Handelshøyskole (NHH) mandag.
Den frittalende finske finansmagnaten er blant annet styreleder i Nordea Bank og i Sampo Group, som eier det nordiske skadeforsikringsselskapet If.
Se klipp fra forelesningen øverst i saken, og opptak av hele seansen nedenfor.
Ledelsesbok på pulten? Si ham opp!
På NHH snakket Wahlroos om ledelse i finansbransjen – selv om han åpnet med å slakte ledelsesteori.
– Jeg leser aldri bøker om ledelse. Bøker om ledelse er stort sett noe dritt. Du kan si at de som kan ledelse, driver med det. De som ikke kan det, skriver bøker. Hvis du går gjennom kontoret og ser noen som har en bok om ledelse i hyllen er det greit, de har sannsynligvis fått den i gave og lagt den i hyllen. Men hvis boken er på pulten? Bli kvitt ham så fort som mulig.
Wahlroos har imidlertid ett unntak, som han også baserte forelesningen sin på: Den finske hærens kampmanual. Hæren har sluttet å bruke den, men Wahlroos har ikke gitt slipp på prinsippene han lærte da han selv var militæret.
«Hvorfor trenger vi denne klovnen?»
Det er her han fikk rådet om å aldri gi en underordnet skylden for noe. Også flere av de andre tipsene i kampmanualen kan overføres til finansbransjen, mener han:
– I manualen står det at du skal kalle laglederne til deg så ofte som mulig. Fortell dem hvor dere er, hvor dere skal og hvor fienden er. Det er enda viktigere i business. Du kan ikke gjemme noe for folkene dine. Bring dem sammen og fortell hvor faren ligger. Det er den eneste måten du kan lykkes i business på, sa Wahlroos.
Hær-lederne skal heller ikke understreke at de har høyere rang. I likhet med ledere innen finans og andre bransjen må de skape lojalitet ved å vise at de har kunnskapen som trengs, påpekte Wahlroos.
– Du må kunne noe om hva dine ansatte gjør. Du trenger ikke være en like god trader som dem, men du må vite det grunnleggende – om markedet, teknikken, hvordan transaksjoner foregår. Hvis ikke vil folk si: hvorfor trenger vi denne klovnen, egentlig?
– Gi blaffen i kjønn og nasjonalitet
I tillegg til militære prinsipper, tok Wahlroos opp et tema han omtalte som sensitivt i Norge:
- Et nøkkelelement for å oppnå suksess er å gi blaffen i ting som nasjonalitet og kjønn. Forfrem de beste folkene uavhengig av deres bakgrunn, kultur, etnisitet, religion og gud vet hva, sa han.
Han viste til at If nesten ikke har noen finske toppsjefer - «fordi de ikke var gode nok».
- Det er veldig viktig å ha folk med ulike nasjonaliteter på et lavt nivå i organisasjonen, fordi du må være lokal samtidig som du er multinasjonal. I Nordea er det ekstremt viktig å ha nordmenn som kan betjene norske kunder. Men ettersom du forfremmer dem oppover i organisasjonen må du slutte å tenke på nasjonalitet. Det samme gjelder kjønn, sa han.
Les flere saker om utdannelse og karriere på DN.no/talent og følg oss på Facebook og Twitter.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.