Denne uken har den Stavanger-baserte menneskerettighetsorganisasjonen Global Network for Rights and Development (GNRD) iverksatt kraftige angrep mot staten Norge.  DN skrev 12. juni at Økokrim har siktet Global Network for Rights and Development (GNRD) og organisasjonens grunnlegger og president, Loai Deeb, for hvitvasking og heleri.

En lang rekke talsmenn for internasjonale organisasjoner og andre stater har under FNs menneskerettsråds 29. sesjon i Geneve skrevet under opprop og holdt taler om at Norge er en stat som stadig bryter menneskerettigheter, og at norsk politi og norske medier er med i en konspirasjon styrt fra et GNRD-fiendtlig regime i Midtøsten.

Kampanjen som pågår i konferanser, i pressemeldinger, på gaten, i sosiale medier og på mange ulike språk, kommer to uker etter at GNRD og partnerorganisasjoner varslet søksmål mot Norge på nær 20 milliarder kroner.

- Vi er blitt gjort oppmerksom på påstandene fremsatt av GNRD. De mangler enhver rot i virkeligheten og fremstår som relativt underlige, sier pressetalsmann Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet.

 

”Media war”

Tidligere denne uken sendte GNRD ut en pressemelding på engelsk med sterke angrep mot Norge. Organisasjonen hevder at Norge er kommet i internasjonalt søkelys for brudd på menneskerettigheter og nevner behandlingen av minoriteters barn som ett eksempel.

Økokrims aksjon blir også beskrevet som ulovlig, og sammenlignet med slikt som skjer  ifasciststater. GNRD skriver også at en navngitt ”hired-gun journalist” i norske medier i samarbeid med en tidligere Midtøsten-redaktør for The Guardian har startet ”media wars” mot menneskerettsaktivister, og antyder at journalistene driver den angivelige krigføringen i et slags samarbeid med norske myndigheter.

- Dette er bisart. At en organisasjon med kontor i Forente arabiske emirater, som er blant verdens verste stater for ytringsfrihet, beskriver en britisk og norsk journalist som nikkedukker i en konspirasjon fra Qatar er høyst merkelig, sier Nicholas McGeehan, Midtøsten-ekspert ved Human Rights Watch i London.

- Det er GNRD som har utarbeidet pressemeldingen og jeg har ingen kommentar til denne, sier GNRDs advokat, Tinn Erik Torall.

 

FN-kontroverser

GNRD hevder videre at organisasjonens arbeid for menneskerettigheter er vel dokumentert i FN og i menneskerettsrådet i Geneve. Etter at organisasjonen fikk såkalt konsultativ status i FN i februar i år, har den adgang til å arrangere møter og konferanser i og rundt FNs bygning i Geneve. Det organisasjonen ikke nevner, er at FN i flere år har nektet GNRD slik status, på grunn av uklarhet rundt finansiering og hvem som står bak.

Da GNRD til slutt fikk innvilget søknaden om konsultativ status i år, var det etter lange og harde diskusjoner i FN-komiteen. Israel og alle Nato-land ville ikke innvilge søknaden, men flertallet sa ja. Flertallet i komiteen bestod av blant andre Aserbajdsjan, Kina, Cuba, Iran, Mauretania, Pakistan, Russland, Sudan og Venezuela.

 

Politisk motiv?

GNRD har lagt ut en serie med videoer fra ukens FN-toppmøte i Geneve, der tilsynelatende uavhengige politikere og aktivister kritiserer Norge. Flere av organisasjonene som mener at Norge bryter menneskerettigheter ved å etterforske GNRD har bånd til GNRD. En av dem, International Institute for Peace, Justice and Human Rights, deler kontor med GNRD i Geneve.

- Dette er ikke noe vi tillater oss å bruke mye tid på. GNRD er en marginal organisasjon med lite gjennomslagskraft, sier pressetalsmann Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet.

GNRD hevder videre at det norske politiets adferd under ransakingen av kontoret er slik man forventer av fasciststater.

- Vi i GNRD reagerer på at vi ikke får innsyn i selve anmeldelsen eller grunnlaget for siktelsen av GNRD og Loai Deeb. Det er tatt beslag som ikke har relevans til hvitvaskingssaken og det er organisasjonens inntrykk at det kan ligge politiske motiver bak aksjonen, sier advokat Finn Erik Torall.

- Vår etterforskning skjer i fullt henhold til norsk straffeprosess, herunder at bruk av straffeprosessuelle virkemidler er besluttet av domstolen, som har funnet skjellig grunn til mistanke, sier statsadvokat Håvard Kampen i Økokrim.

Demonstrantene i Geneve bærer store plakater med bilder av organisasjonens grunnlegger og president, Loai Deeb, der han sitter på huk og snakker vennlig med barn. Også blant demonstrantene blir han kalt Doctor Deeb, selv om han ikke ønsker å kommentere eller dokumentere at han har noen utdannelse.

 

lars.madsen@dn.no

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.