- Mangelen på aktivtet i hverdagen gjør at bindevevet som holder musklene våre sammen mister elastisiteten.

Det sier personlig trener Hedvig Bang. Hun har bakgrunn som profesjonell danser fra Statens balletthøgskole og PT-utdannelse fra Active Education, hvor hun har spesialisert seg på løping og yoga.

Bang forklarer at mindre bevegelighet vil føre til dårligere holdning - som til slutt går utover løpeteknikk og prestasjon.

- Hvis vi kun sitter og aldri utfordrer bevegligheten, vil kroppen tilpasse seg sitting - det blir det nye «normale» for kroppen, sier hun.

Personlig trener Hedvig Bang.
Personlig trener Hedvig Bang. (Foto: Mikaela Berg)

Stiv av sitting

Fremoverlente kontorarbeidere har ofte stram muskulatur i bryst og svak muskulatur mellom skulderbladene. I tillegg blir kontakten med sete og bakside lår dårligere når vi sitter, ifølge PT-en.

- Det er veldig lite gunstig i forhold til løping, hvor du skal være rett over hoftene, bruke setet til å komme deg frem og løfte brystet for å få en fin pendel med armene, samt klare å puste ordentlig.

Bang forklarer at en god løpestilling kjennetegnes av et lite løft i brystet, lave skuldre med liten aktivisering av muskler mellom skulderbladene og en god strekk over hoftene som aktiviserer sete og bakside lår.

- Vi er nødt til å utfordre bindevev og muskulatur i andre stillinger enn kun å sitte og stå. Tøying er utgangspunktet for bevegelse og god bevegelighet, sier PT-en.

Dette er utgangspunktet for tøyeprogrammet som Bang har satt sammen: SE VIDEO I TOPPEN

Riktig belastning

En god løpeteknikk handler ikke bare om å bli raskere, men om å legge belastningen på riktig sted.

Mobile og stabile hofter, samt god strekk i hoften er vesentlig for å unngå feil belastning for ryggen, forklarer Bang.

- Hvis du løper med en liten knekk i hoften, vil all belastningen gå rett i korsryggen. Dermed blir selve bevegelsen tatt ut i ryggen, fremfor at du får strukket deg ordentlig opp over hoftene, sier hun.

For å få til dette, kan du se for deg at kroppen din er en lysstråle når du løper. Holder du «lyset» samlet i én retning, vil det være mer effektivt enn om du kaster energien rundt deg i alle andre retninger.

- Stabile hofter vil ikke «lekke» energi. Du må finne de svake områdene hvor du «lekker», forklarer Bang.

Espen Tønnessen, fagansvarlig for utholdenhet i Olympiatoppen.
Espen Tønnessen, fagansvarlig for utholdenhet i Olympiatoppen. (Foto: Pressefoto)

Fem øvelser

Fagansvarlig for utholdenhet i Olympiatoppen, Espen Tønnessen, bekrefter at økt bevegelighet - spesielt i hofteleddet, kan gi bedre forutsetninger for teknikkutvikling for den enkelte løper.

- Riktig løpsteknikk har selvsagt mye å si for skaderisikoen. Man skal imidlertid være påpasselig med at endringer av løpsteknikk i starten i mange tilfeller fører til økt skaderisiko. Derfor gjelder det å ha progresjon i teknikkutviklingen, og ikke gjøre endringene umiddelbart på alle treningsøkter, sier han.

Bevegeligheten i kroppen vil øke når du tøyer, og etterhvert vil kroppen automatisk tilpasse seg en riktigere løpsteknikk, forsikrer Bang.

Hun har satt sammen et tøyeprogram bestående av fem øvelser med hensikt å øke bevegeligheten.

- Disse kan gjerne brukes som oppvarming før en løpekt, eller som en dypere tøyeøkt etter løpeøkten, sier hun.

Se video i toppen for riktig utførelse.

 

1. Utfall med tvist: Strekker i hofteledd, rygg og bryst.

2. Knebøy til stående/ Squat to stand: Åpner opp i brystet. Viktig for å opprettholde bevegeligheten i hoften.

3. Bakside lår/hamstring: Her er vi ofte utsatt for strekk, og det er viktig å tøye ordentlig ut for å unngå skader.

4. Bevegelighet i skuldre og bryst: Vi er ofte sterke, men stive i brystet. Viktig med god bevegelighet i skulderleddet når du løper for å løfte brystet og få en optimal løpestilling.

5. Sete/rumpe: Denne øvelsen kan forebygge langdistanse-kne og korsryggsmerter.

 

Les også: Slik blir du sterk på lekeplassen

Selger gratissykler på finn

Ønsker mindre sport – mer næring  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.