Det finnes helt spesielle kulturelle fenomener som gjerne oppsøkes av turister, det være seg okseløp i Pamplona eller Las Fallas-festivalen i Valencia, som man forlater fullt innforstått med hvorfor innbyggerne har den dyreste brannforsikringen i Europa.
Så finnes det årlige begivenheter som definitivt er like forrykende. Hesteveddeløpet Il Palio i Siena er et slikt. Ti menn kapprir barbak på topptrente hester inne på byens torg hver 2. juli, med mulighet for revansj den 16. august. Men bestemmelsene som fører frem til hvilken hest som har hvilken rytter for hvilket av byens distrikter er så innfløkte at man sannsynligvis må ha levd der i ti generasjoner eller mer for å forstå dem fullt ut. Imidlertid sies det at alle andre eventuelle konflikter byen måtte ha, bakes inn og galopperes ut gjennom disse løpene, som har foregått i 800 år.
Fakta: «Palio: Ridderne av Siena»
Dokumentar Italia 2015, regi Cosima Spender
Spilletid 87 minutter, tillatt for alle, norsk premiere 19. februar.
Med Gigi Bruschelli, Giovanni Atzeni, Silvano Vigni, Andrea de Cortes, Renato Romei og flere.
LEGAL KORRUPSJON
Det skal ikke engang gjøres noe forsøk på å forklare alle reglene her. Det er allikevel to særegenheter: Hest og rytter trenger ikke representere distriktet ekvipasjen hører hjemme i; alle er til salgs. Det forhandles, bestikkes, lyves og stjeles.
Det er til og med lov. Presten er heller ikke ukjent med penger under bordet for en ekstra velsignelse av hesten, som trekkes helt inn på kirkegulvet. Og om rytteren ramler av og hesten galopperer over målstreken alene som førstemann, har hesten – og distriktet den representerer – vunnet. Den stakkars, forslåtte jockeyen i grusen derimot, levnes liten ære.
Å vinne Il Palio er den ultimate machodrømmen og regissør Cosima Spender har valgt en kontrollert, men leken tilnærming til veddeløpets forberedelser og kulturelle betydning for innbyggerne. Hun har gått tett på nøkkelpersonene med åpent, muntert blikk, og både den regjerende mesteren av Il Palio og den unge mannen som håper å bli den neste gir det man kan ønske seg av personlig og historisk kontekst.
Magasinet har fått nye nettsider! Denne helgen får du hele Magasinet gratis. Tilbud på DN Helg i 3 måneder her
KULTUR OG SPORT
Skjønt hovedattraksjonen er selvfølgelig løpene i seg selv. De er spektakulære, og Spender er tilstede med flere kameraer, i tillegg til å ha utstyrt en av jockeyene med et hjelmkamera; «Palio» blir en slags kulturhistorisk sportsdokumentar der anledningene til å gispe er mange. Det hender rett som det er at jockeyene faller av eller at hele ekvipasjen seiler om kull når svingene feilberegnes.
Hestemennesker gjør klokt i å merke seg at hesteholdet ellers virker upåklagelig, og at dyrene virker sunne og friske, for løpet alene kan nok være en mental påkjenning for mange tilskuere.
«Palio» er en både morsom, spennende og grundig dokumentar som man skal være usedvanlig uinteressert i historie, kultur og hest for ikke å ha noe glede av.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.