Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Rødt og hett

Tekst
I HVIT FRAKK. Lengst syd på den iberiske halvøy lager vinbonde Mila Viñegra gode rødviner på druen syrah. Foto: Jimmy Linus

I HVIT FRAKK. Lengst syd på den iberiske halvøy lager vinbonde Mila Viñegra gode rødviner på druen syrah. Foto: Jimmy Linus

Det varme klimaet i Sør-Spania gjør det vanskelig å lage gode rødviner. Men én vingård har den riktige jorden.

Områdene innenfor den andalusiske kyststripen er kanskje mest kjent for hetvinen sherry. Men her finnes også et usedvanlig vinprosjekt skapt av den vingale forretningsmannen Vicente Taberner. Han fant sin vindrøm nedenfor Gracalema-fjellene, lengst sør i Spania. 24 millioner euro senere stod prakteiendommen Huerta de Albalà ferdig på Spanias sydspiss – et sted ingen har våget å dyrke druer siden romertiden. 

 

ATLANTERHAVETS BRIS

En avkjølt, fuktig vind sveiper nedover den grønnkledde åssiden.

– Det er ponienten, vinden fra havet, som kjøler ned plantene, forteller Mila Viñegra, gårdens vinsjef siden de første plantene ble stukket i jorden for 14 år siden.

Med hvit frakk ser hun ut som om hun kommer spaserende inn i vinmarken fra et hvilket som helst legekontor.

– Ser du fjellene der borte? Det er det tredje våteste stedet i hele landet, sier hun.

– Selv får vi rundt 1200 milliliter nedbør i året. Det er mye sammenlignet med sherryvinmarkene 20 minutter unna.

 

SUKSESSVIN

To viner ble avduket i 2005, Taberner og Taberner 1, begge kompakte og kostbare, blytunge flasker med flott innpakning. De var overraskende vellykkede, med intensitet, aromatiske dybde og god friskhet. Vinskribenten Robert Parker falt pladask og var raus med poengene. Det første året var begge laget på 100 prosent syrah, senere ble det blandet inn 20 prosent cabernet sauvignon og merlot.

– Nå går vi tilbake ren syrah igjen. Vi har funnet ut at det gir oss best resultat, forteller Viñegra.

– Tross for høy alkohol oppleves vinene balanserte. Hva skyldes det?

– Mye albariza! Et kalkrikt jordsmonn med lav pH som man også finner i Jerez. Den gir oss en nødvendig friskhet og syre i vinene.

Etter finanskrisen var vinhuset nødt til å lage en rimeligere vin med kortere lagringstid som kunne selges i hopetall. Nå selger de 450.000 flasker av den røde Barbazul i året – et røverkjøp av en vin. 

 

88 Barbazul 2011
Huerta de Albalà, Arcos de la Frontera, Spania
159,90 kroner | 59217 | bestilling | Fondberg

→ Lett krydret plommefrukt på duft med innslag av friske urter og tørkede blomster. Pen og sødmefull frukt på smak, kombinert med en flott syrlig og balansert utgang med lette tanniner. Integrerte 15 prosent alkohol. Det beste kjøpet. Drikk nå til vilt og grillet kjøtt.

 

91 Taberner 1 2006
Huerta de Albalà, Arcos de la Frontera, Spania
599,90 kroner | spesialbestilling | Fondberg

→ Kompleks og ren på duft med innslag av modent treverk, søte krydder og røde plommer. Flott balanse mellom en lett sødmefull og moden frukt på smak, kombinert med polerte tanniner, pen syre og en kjølig frukt i utgang. Fint grep i finish. Nå til 2020, til lam og okse.

 

90 Taberner 2007
Huerta de Albalà, Arcos de la Frontera, Spania
259,90 kroner | 59216 | bestilling | Fondberg

→ Krydret mørk frukt på duft med innslag av treverk, sopp og sort pepper. Moden og strukturert på smak med en balansert og kjølig frukt i utgang, kombinert med faste tanniner, og en lett krydret finish. Drikk nå til 2020. Passer til lam og okse.

DN.no/matvin

Les mer fra Magasinet her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.