Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Appen hennes skal få Zuckerberg til å sette kaffen i halsen

Tekst
Fra terrassen til leiligheten i 23. etasje har Hanna Aase en fantastisk utsikt over Manhattan.

Fra terrassen til leiligheten i 23. etasje har Hanna Aase en fantastisk utsikt over Manhattan.

Norske Hanna Aase satser alt på en idé hun fikk som 14-åring. Hun har gått fra sofasurfing i Silicon Valley, til å mingle med verdens viktigste sjefer og entreprenører i New York.

For to år siden var Hanna Aase (30) en gjenganger i avisene på Sørlandet. Hun hadde tatt bachelor i innovasjon og startet Norges første kvinnepris for gründere.

Hun hadde eget hus, eget selskap, var programleder på lokal-tv og kunne etterhvert unne seg å jobbe bare tre dager i uken gjennom å holde 45 minutters foredrag til 15.000 kroner gangen.

Likevel var det noe som skurret.

– Mange har en krise og tenker «er ikke livet noe mer enn å gå på jobb, få seg hytte og bytte ut bilen en gang i året?». Som ung har man en forestilling om at det er noe mer, men så blir man eldre og glemmer det. Livet er mer, man må bare endre det. Livet mitt kunne ikke vært mer annerledes nå enn det var for to år siden, sier Aase.

Vil skremme Facebook
Denne uken slapp Hanna Aase løs sin egenutviklede mobilapp i New York. Går det som hun drømmer om, skal Facebook-gründer Mark Zuckerberg sette kaffen i halsen.

Verden skal bli intet mindre enn bedre av hennes sosiale plattform, Wonderloop, som hun sier er verdens første sosiale nettverk som tar i bruk videoer i stedet for stillbilder eller tekstprofil.

En stor luksusleilighet på Manhattan er basen for Hanna Aases virksomhet. Leiligheten har hun fått låne av en investor.

En stor luksusleilighet på Manhattan er basen for Hanna Aases virksomhet. Leiligheten har hun fått låne av en investor.

Nå står hun på en diger terrasse i 23. etasje sentralt på Manhattan og har panoramautsikt mot downtown. Det er lett å drømme stort herfra.

Til tross for sommertemperaturen og solsengene, har hun knapt tilbragt tid utendørs de fire månedene luksusleiligheten har vært hjemmet hennes. Aase har sittet inne, foran datamaskinen. Eller løpt ut til teknotunge minglearrangementer.

På to år har hun tatt seg fem dager fri. Hun har investert nesten halvannen million kroner av arv, oppsparte midler og lånte penger, blant annet av bestemoren på 87, på å realisere en drøm hun fikk som 14-åring.

Da døde moren i en ulykke. Aase bestemte seg for å bli boende alene i huset de to hadde levd i hele livet. Tante og onkel ble verger, og stolte på henne.

– Når man har en annerledes livssituasjon enn de som er rundt en... Jeg viste bare at jeg var veldig annerledes enn dem rundt meg, og da jeg vokste opp og ble alene, ble det på mange måter en dobbel ensomhet, sier Aase.

Den ensomheten og ønsket om å få kontakt med likesinnede var det som la grunnen til det som når er blitt Wonderloop. Men veien dit har vært lang.

Tilfeldig møte
World Economic Forum i Davos i Sveits er fullt av samfunnsaktører, kjendiser og næringslivsledere, i et virvar av lukkede møter og åpne seminarer.

Dit reiste Aase for å finne ideer. En kveld satt hun i en bar og fiklet med tegningene hun hadde laget av hvordan appen skulle se ut.

En ung mann ved siden av henne ble nysgjerrig, og de kom i prat.

– Han utvidet tankegangen min, på en måte jeg aldri hadde klart selv. Jeg har alltid vært seriøs og ambisiøs, men der traff jeg en som var mye mer visjonær, og som fikk meg til å innse at jeg ikke tenkte stort nok, forteller Aase.

Hun fortalte ham at målet var å komme til Silicon Valley. De utvekslet kontaktinformasjon.

Aase, som aldri hadde bodd eller jobbet utenfor Agder-fylkene, pakket sakene etter Davos-turen, reiste til London, og skrev en grundig søknad til Innovasjon Norge. Da hun til sin store overraskelse fikk avslag om støtte til å lage appen fordi, slik hun oppfattet det, planla for stort, ble hun rasende.

Hun reiste til USA for å møte den unge mannen som pratet så stort.

Wonderloop er en app som skal få folk til å finne kontakter ved hjelp av videopresentasjoner av seg selv.

Wonderloop er en app som skal få folk til å finne kontakter ved hjelp av videopresentasjoner av seg selv.

Åpenb#229en
– Det var et livsendrende øyeblikk. Jeg visste at alt var mulig da jeg så det, sier Aase om opplevelsen som endret henne, øyeblikket da hun bestemte seg for å få ideen ut i livet uten norsk støtte, at hun skulle klare seg i USA.

Aase var blitt hentet på flyplassen av den unge mannen og hans kjæreste, og kjørt til en fabrikk i Silicon Valley utenfor San Francisco.

Uten å vite det, var hun på forhånd blitt sikkerhetsklarert til et besøk på satellittfabrikken til den unge mannens familie.

– Vi går inn i den fabrikken, og jeg ser at hele rommet er en satellitt. Han sier: dette er grunnen til at vi har dekning i mobilene våre, at vi har tv-signal og internett.

Aase fikk rett og slett en åpenb#229. Alt er mulig. Man må bare tenke, tørre og satse. Den nå styrtrike familien bak fabrikken hadde startet med å selge parabolantenner fra baksetet i en bil.

– Det var en befrielse. Der og da bestemte jeg meg for at ting ikke lenger skulle handle om meg selv. Jeg skulle dedikere livet mitt til teknologi.

Hun sofasurfet i Silicon Valley og knyttet kontakter, studerte bransjen, fikk råd. Hun tok opp et lån, reiste til Polen og hyret seks utviklere for å kunne lage appen hun foreløpig bare hadde nedtegnet på papir. Hun studerte data så hun kunne forklare hva hun ønsket, og samtidig forstå hvordan koder skrives og utfordringene programmererne har.

Håp
Det er snart en million forskjellige apper tilgjengelig for Iphone.

– Sjansen for å mislykkes er 99,9 prosent, det vet jeg. Men jeg hadde aldri tilgitt meg selv om jeg ikke hadde prøvd å gjøre dette, sier Aase på terrassen på Manhattan.

Med over 50 milliarder nedlastinger av de samme appene, er det også gode muligheter for den som skyter blink.

– Det handler om å skape noe som virkelig kan endre menneskers liv til det bedre. Det kan være at jeg tar for stor risiko. Jeg vet jeg tar meg vann over hodet, men gjør jeg det likevel.

Vennene tenker kanskje at hun lever det søte livet i New York, men til tross for den store leiligheten, består dagene av utallige timer i pysjen foran datamaskinen.

– Ulempen med det jeg gjør, er at jeg distanserer meg litt fra andre. Det eneste jeg bryr meg om, er å skape teknologi for mennesker. Det er ikke gøy å bli invitert på ting og si man ikke kan komme fordi man er så opptatt av noe annet. Men jeg har valgt det selv, dette går bare ut over meg – og bestemoren min.

Nettverksbygging er viktig for Hanna Aase. Flere ganger i uken drar hun på forskjellige mingletreffer. Her er hun på en konferanse hos Bloomberg.

Nettverksbygging er viktig for Hanna Aase. Flere ganger i uken drar hun på forskjellige mingletreffer. Her er hun på en konferanse hos Bloomberg.

Nettverking
Aase sitter i baksetet på en svart limousin, bestilt med et tastetrykk via en app.

Hun er på vei til nok et mingleevent, denne gangen i Bloombergs hovedkontor. Flere ganger i uken drar hun på slike treff. Det er der man møter likesinnede, annerledestenkende, dem som gjør noe med det. Takket være målrettet nettverking er hun blant annet med i Founders Forum, nettverket der verdens viktigste sjefer og entreprenører møter den kommende generasjonen.

Hun blir også invitert til de andre viktigste happeningene for teknobransjen verden rundt.

Etter lanseringen denne uke fikk hun omtale i Forbes, Wired, Mashable og TechChrunch.

– Det har spredd seg godt på nett, så jeg kjenner et stort trøkk i alle kanaler. Vi har ikke kapasitet til å ta imot alle på appen, noe som er tegn på at vi bør ansette flere, sier hun.

– En lansering er veldig viktig. Jeg er så liten i denne verden. I Silicon Valley sitter det noen få, store selskaper og aktører og kjøper opp alt av små start ups. Det går ikke å være liten og bare vente på å vokse organisk, man må ut der. Om Linkedin finner ut at Wonderloop er interessant, kan de lansere en lignende tjeneste på noen få uker. Men da vet alle at jeg var først ute.

Håpet er også å lage en norsk versjon, fordi ikke alle føler seg komfortable med å spille inn en presentasjonsvideo på engelsk.

– Det har vært en to år lang prosess å få til det. Man skal ikke undervurdere betydningen av å nettverke, sier hun.

Det er disse menneskene hun skulle ønske hun kjente da hun var yngre. Skaperne, entreprenørene, forretningsfolkene. Og det er disse menneskene hun vil skal bruke Wonderloop for å møte hverandre, lære av hverandre og bli kjent med hverandre via videoer på mobil.

For helst vil hun ikke nødvendigvis bo i New York, Silicon Valley eller London.

– Min definisjon av om Wonderloop blir en suksess, er at jeg kan reise hjem til Kristiansand, ligge med mobilen i sofaen hjemme og gjøre akkurat det samme jeg gjør her: treffe de menneskene jeg vil.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.