Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Art Spiegelmans moderne mesterverk «Maus: En overlevendes fortelling» er gitt ut tre ganger på norsk, den ferskeste varianten er nå på mammutsalg.

Art Spiegelmans moderne mesterverk «Maus: En overlevendes fortelling» er gitt ut tre ganger på norsk, den ferskeste varianten er nå på mammutsalg.

Ti tips for mammutsalget

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvind Holen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Psykedelisk dop, Oddvar Brå, hjerteskjærende «true crime», norsk klubbhistorie og en tegneserieklassiker skjuler seg i bunkene.

Årets mammutsalg ruller ut mandag 15. februar og holder det gående helt til 13. mars. Hvis du er på jakt etter bøker om mat, strikking, selvhjelp og lignende bør du skaffe deg mammutavisen, for her følger tips i ti helt andre kategorier.

«Maus: En overlevendes fortelling».

«Maus: En overlevendes fortelling».

For tegneserieleseren

Når temaet «tidenes beste tegneserie» diskuteres, dukker «Maus: En overlevendes fortelling» alltid opp i diskusjonen.

Den sanne historien om hvordan Art Spiegelmans polsk-jødiske foreldre overlevde nazistenes utryddelsesleirer, ble den første tegneserien som vant en Pulitzerpris, og bidro mer enn noen andre amerikanske utgivelser til å løfte tegneseriemediet inn i akademia, kunstverdenen og bokbransjen.

Spiegelman begynte å fortelle sin fars historie fra Polen og Auschwitz i 1972, og satte sluttstrek i 1991. «Jeg kunne lese alt av litteratur som fantes om jødeutryddelsene på engelsk i løpet av én måned. Det var en helt annen verden, i dag finnes det mer informasjon om konsentrasjonsleirene enn du kan utforske i løpet av ett liv», sa Spiegelman til DN i 2019.

Legg også merke til Noelle Stevensons flotte fantasyserie «Nimona».

«Oddvar Brå: Et skiløperliv».

«Oddvar Brå: Et skiløperliv».

For friskusen

Hvor mange bøker har Thor Gotaas skrevet siden debuten i 1999? Wikipedia lister opp 39 titler, og han har rukket å gi ut syv bøker siden «Oddvar Brå: Et skiløperliv» kom i 2018, som nå er på mammut.

«Å se Juha Mieto, Thomas Wassberg og Oddvar Brå gå gjennom en dør i Oslo en onsdag i oktober, må være som å se Pelé, Zico og Sokrates gå gjennom en port i Rio de Janeiro, om alle tre var i live», skrev en noe «starstruck» DN-reporter om lanseringen på Gyldendal-huset.

Se også Richard Hallets praktiske innføring «Sykkelen: Del for del».

Michael Pollans psykedeliske utforskning finner du på årets mammutsalg.

Michael Pollans psykedeliske utforskning finner du på årets mammutsalg.

For nysgjerrigperen

Amerikanske Michael Pollan tilhører den kresne klubben «D2-favoritt», intervjuet flere ganger om både mat og psykedeliske stoffer. Hans «Psykedelisk renessanse» er på salg, den portretterer forfatterens gradvise overbevisning om psykedeliske stoffers berettigelse.

– På et tidspunkt tenkte jeg: «Hva er det du driver med, du er en gammel mann på vei opp i fjellene for å ta ulovlig narko med en skrudd fyr som kommer til å forlate deg idet du stryker med.» Heldigvis klarte jeg å snu det. Det var bare egoet mitt som beskyttet seg selv, fortalte Pollan til DN.

Blir du liggende og gruble over Pollans utlegninger utover natten, kan du finne frem «Søvnløs: Tusen våkenetter og én løsning» av Anders Bortne.

«Giganten» forteller Statoils historie.

«Giganten» forteller Statoils historie.

For sofahistorikeren

«Tidvis spennende som en thriller», skrev DNs anmelder om Aage Storm Borchgrevinks murstein «Giganten».

Denne boken forteller historien til Statoil, nå Equinor, oppsummert i denne avis som både en pageturner om jakten på det sorte gull og et fascinerende historieverk.

På mammut finner du også tidligere DN-journalist Bjørn Westlie, og hans pågående utforskning av behandlingen av jødene i Norge, nærmere bestemt «Det norske jødehatet: Propaganda og presse under okkupasjonen».

Roy Jacobsens «På randen av Vigeland».

Roy Jacobsens «På randen av Vigeland».

For lokalhistorikeren

Roy Jacobsens «På randen av Vigeland» er et presist, kort og medrivende essay, med utgangspunkt i Vigelandsparken og Jacobsens egen familiehistorie. Det ble opprinnelig skrevet for antologien «Det felles eide: Forfattere om offentlig kunst i Oslo» i 2018, men lever videre på egne vinger.

Anders C. Gogstads «Klubbkultur: Fortellingen om da house, techno og ravekulturen kom til Norge» er ikke like velskrevet og presist, men forhåpentlig første byggestein i dokumentasjonen av en viktig del av norsk musikkhistorie.

Nazneen Khan-Østrems «London».

Nazneen Khan-Østrems «London».

For den reiselystne

«Helgeturen til utlandet» føles fortsatt som en utopi, så det var ikke rart at Nazneen Khan-Østrems kritikerroste «London» i fjor endte på bronseplass på utlånsstatistikken til Deichman, i kategorien «fagbøker for voksne».

Elizabeth Hoff i Verdens Helseorganisasjon på jobb i Syria.

Elizabeth Hoff i Verdens Helseorganisasjon på jobb i Syria.

For uriks-leseren

Ole Øyvind Sand Holth tar derimot leserne med til et sted de færreste av oss har drømt om å besøke de siste årene. «En helvetes jobb: Elizabeth Hoff og hennes syv år i Syria» har sine røtter i flere DN-saker skrevet av Holth.

Den fransk-marokkanske krimsensasjonen Leïla Slimani er på salg.

Den fransk-marokkanske krimsensasjonen Leïla Slimani er på salg.

For spenningsjegeren

Det er lassevis med krim på mammutsalg, her er tre som skiller seg ut i mengden: Leïla Slimanis «Vuggesang», om en dagmamma som dreper barna hun passer, Hideo Yokoyamas japanske politiroman «64» og Ruth Lillegravens psykologiske thriller «Alt er mitt».

Visste du forresten at manusforfatteren bak katastrofefilmene «Bølgen» og «Skjelvet», John Kåre Raake, har skrevet en thriller? «Isen» er også på mammut. Ikke nok med dette, Leïla Slimanis nye «De andres land» utgis også til uken.

Les også: Katastrofemanus
Arbeidet til Michelle McNamara la også grunnlaget for HBO-dokumentaren «I'll Be Gone in the Dark».

Arbeidet til Michelle McNamara la også grunnlaget for HBO-dokumentaren «I'll Be Gone in the Dark».

For sannkrim-elskeren

DNs anmelder utpekte dokumentarserien «I'll Be Gone in the Dark» som et av fjorårets tv-høydepunkter. Serien var både basert på Michelle McNamaras bokdebut «Jeg blir borte i mørket» og fulgte henne i det oppslukende arbeidet med å prøve å løse gåten om seriemorderen Golden State Killer.

Både boken og tv-serien viser hvordan McNamera, for øvrig gift med skuespiller Patton Oswalt, slet seg ut i prosessen, og hun døde før boken og tv-serien var ferdig.

«Håndbok for superhelter», første bok.

«Håndbok for superhelter», første bok.

For de minste

De fire første bøkene i svenske «Håndbok for superhelter» har et samlet opplag på over 400.000 i hjemlandet, mens de norske oversettelse ligger rundt 50.000. Den enkle, men fengende historien om Lisa, som lærer seg å bli superhelt takket være en mystisk bok, skal også bli film. Du finner både første og fjerde bok på mammut, og i mars kommer bok seks på norsk. Kristin Roskiftes «Alle sammen teller» er flott for de aller minste, den fikk Nordisk Råds barnebokpris.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.