Det er ikke bare julekalendere på skjermen i desember. Her plukker vi ut premierer og gjensyn med tidligere favoritter frem til og med nyttårsaften.
«Stay Close»
Pageturnerkongen Harlan Coben har skrevet over 30 romaner siden debuten i 1990, og dramatiseringen av disse skjøt fart da han skrev avtale med Netflix i 2018. Hele 14 Coben-romaner skal gjøres som film eller tv-serie, og her kommer nyeste tilskudd i Coben-familien.
«Stay Close» (2012) er en typisk Coben-fortelling, der noen tilsynelatende grå middelklassefolk får kastet om på hverdagen når fortidens hemmeligheter gradvis kommer til syne. Sikkert fort sett og enda raskere glemt, men med Richard Armitage (Thorin i «Ringenes herre») og Cush Jumbo («The Good Wife» og «The Good Fight») i sentrale roller, blir det sikkert underholdende så lenge det pågår.
Netflix, åtte episoder.
«Kitz»
Savner du skiferier på kontinentet? Spøker det for utenlandsturen, også i den kommende vinterferien? Mulig den tyske dramaserien «Kitz» kan hjelpe savnet, for den lover å dra seerne dypt inn i dekadansen i feriemiljøet i Kitzbühel.
19-åringen Lisi (Sofie Eifertinger) bor og jobber i Kitzbühel, og ett år etter brorens tragiske dødsfall i løypene blir hun kjent med en rik vennegjeng fra München, som årlig besøker feriestedet for å feire nyttår. Men Lisis ankomst i denne gjengen, som kretser rundt von Höhenfeldt-søsknene, skreller raskt av den tilsynelatende bekymringsløse fasaden av glamour, rikdom og hedonisme.
Netflix, seks episoder.
«The Book of Boba Fett»
Disney+ fortsetter å utvide «Star Wars»-universet i denne spinoffserien fra suksessen «The Mandalorian».
Det handler selvsagt om den gåtefulle dusørjegeren Boba Fett, som faktisk debuterte i den forhatte «Star Wars Holiday Special» (1978), men som folk flest husker for sin rolle i «Return of the Jedi» (1983). I denne nye historien reiser Fett og hans høyre hånd, leiesoldaten Fennec Shand, tilbake til ørkenplaneten Tatooine, med følgende mål: å overta territoriet som tidligere ble styrt av Jabba the Hutt.
Disney+, åtte episoder.
«Folk med angst»
Tirsdag 28. desember er det tynt med tv-premierer, men onsdag har Felix Herngren («Solsidan») regien på den tragikomiske komedien «Folk med ångst», også kjent som «Anxious People». Dette handler om en desperat mann som mister jobben, kona og huset, og i pengenøden prøver å rane en kontantløs bank. For til slutt å ende opp som skurken i et dramatisk gisseldrama.
Serien er basert på 2019-romanen med samme navn av Fredrik Backman («En mann ved navn Ove»), og blant skuespillerne finner vi Sascha Zacharias («Rebecka Martinsson») og Carla Sehn («Kjærlighet og anarki»).
Netflix, seks episoder.
«Du skal ikkje drepe»
Slukte du «Wisting» i går? Hva med enda mer julekrim? I «The Long Call» vender politimannen Matthew Venn (Ben Aldridge) tilbake til småbyen han vokste opp i, for å delta i farens begravelse.
Han har ikke vært hjemme i Devon på 20 år, fordi han ble utstøtt av sin dypt kristne familie. Han har med seg ektemannen Jonathan, og skal i tillegg etterforske en drapssak uten vitner, spor eller motiv, så her snakker vi effektiv type. «Du skal ikkje drepe» lyder den norske tittelen.
NRK TV, fire episoder.
«Wisting» sesong 2
Klar for en dose julekrim? Sven Nordin vant både skryt og seernes oppmerksomhet for rollen som politietterforskeren William Wisting i 2019, og nå vender han tilbake til Larvik i andre sesong av «Wisting».
Nordin har fortsatt med seg Thea Green Lundberg og Mads Ousdal på laget, mens Evelyn Rasmussen Osazuwa dukker opp som Wistings nye kollega og Odin Waage fra «Rådebank» spiller seriemorderen Tom Kerr. Seere med god hukommelse husker kanskje at dette slett ikke er Waages krimdebut, for før gjennombruddet dukket han opp i mindre roller i «Øyevitne» (2014) og «Svartsjøen» (2016). Sesongen er basert på Jørn Lier Horsts krimroman «Illvilje» (2019).
Viaplay, fire episoder.
«Jorda rundt på 80 dagar»
De fleste over 40 år kjenner godt til historien om den engelske eventyreren Phileas Fogg, og hans dristige forsøk på å reise jorden rundt på 80 dager på slutten av 1800-tallet.
Men popkulturelt sett har Jules Vernes 1872-roman sluppet litt taket. 1956-filmen med David Niven i hovedrollen vant fem Oscar, men vi må tilbake til 1989 for å finne tv-serien med Pierce Brosnan i hovedrollen. Den svært løse filmatiseringen med Steve Coogan og Jackie Chan fra 2004 skal vi forbigå i stillhet.
Men nå kommer den nye tv-serien «Jorda rundt på 80 dagar», med selveste David Tennant («Broadchurch») som Fogg, fransk-maliske Ibrahim Koma som Passepartout og Leonie Benesch («The Crown» og «Babylon Berlin») som inspektør Fix. Dette må jo bli underholdende!
NRK TV, åtte episoder.
«The Silent Sea»
Dra til månen på julaften, med et stykke koreansk science fiction på Netflix. «The Silent Sea» henter sin tittel fra Mare Tranquillitatis, eller Stillhetens hav, et område med en diameter på 873 kilometer, som blant annet var landingsplass for månelandingsfartøyet «The Eagle» under Apollo 11-romferden i 1969.
Her må noen astronauter gjennomføre et farefullt oppdrag, i løpet av 24 timer må de hente hjem viktig research fra en forlatt forskningsstasjon på månen. Stjernene Gong Yoo («Train to Busan») og Bae Doona («The Host») er med på ekspedisjonen.
Netflix fra 24. desember, åtte episoder.
«En kunglig affär»
Her kommer julens svenske snakkis: SVT har laget dramaserie om den forbudte kjærlighetshistorien mellom kjellermesteren på stockholmsrestauranten Lido, Kurt Haijby, og Gustaf V.
Jo da, historien i «En kunglig affär» skjedde, i 1933. Det førte til en av de største rettsskandalene i svensk historie, etter at Haijbys kone begjærte skilsmisse, og oppga at ektemannen hadde vært utro med Sveriges konge som årsak. På denne tiden var homofili forbudt med lov i Sverige. Sverrir Gudnason og Staffan Göthe spiller hovedrollene, mens Lisa James Larsson har regien.
Dagens premiere på SVT Play kan bare ses i Sverige, men sett opptageren på SVT1 1. juledag eller vent til serien kommer på NRK rett over nyttår.
SVT Play fra 23. desember, SVT1 fra 25. desember, NRK TV fra 1. januar, NRK1 fra 3. januar, fire episoder.
«The Wonder Years»
Gjennom seks sesonger tok komiserien «The Wonder Years» (1988–1993) publikum gjennom en amerikansk middelklasseoppvekst i 1960- og 1970-årene, fortalt gjennom 80- og 90-tallsbriller. På norsk het serien «Mine beste år».
Nå skriver vi 2021, og vi får en splitter ny versjon av «The Wonder Years». Det handler fortsatt om oppvekst i 1960-årene, men denne gangen med en afrikanskamerikansk middelklassefamilie i hovedrollen, og denne gangen i Montgomery i Alabama.
Disney+ fra 22. desember, 22 episoder.
«What Happened in Oslo»
Bak de internasjonale Netflix-titlene «What Happened in Oslo» og «The Girl from Oslo» skjuler vårens TV 2-thriller «Bortført» seg, med Anneke von der Lippe og Andrea Berntzen i sentrale roller.
DNs anmelder var ikke så imponert, og klarte ikke helt å bestemme seg for om man burde le eller gråte av historiens manglende troverdighet. «Hadde formålet vært utelukkende spenning, kunne «Bortført» reddet seg inn på fast grunn, men intensjonen om å si noe viktig i tillegg – om terrorisme, diplomati, forhandlingens dilemma og biologisk betinget foreldrekjærlighet – gjør at handlingen drukner i sitt eget latterlige gravalvor», lød den harde dommen.
Netflix annonserte i utgangspunktet norsk premiere 19. desember, men den er nå utsatt til 8. januar.
TV 2 Play/Netflix, ti episoder.
«Evert Evert Evert»
Sveriges nasjonalskald Evert Taube (1890–1976) får her en ny dokumentarserie, «Evert! Evert! Evert!», laget av Jane Magnusson.
Historien om trubaduren, komponisten, forfatteren og kunstneren er også en historie om det moderne Sverige. Da Taube blir født, lever fortsatt Sioux-høvdingen Sitting Bull, og samme år som han dør, gir Abba ut singelen «Dancing Queen». I mellomtiden har Taube formet det svenske selvbildet, ved hjelp av sine mange viser og sin personlighet.
SVT fra 20. desember, tre episoder.
«Den nye dyrlegen» sesong 2
Hva er vel bedre i disse omikrontider enn å lulle seg inn i en lun feelgoodserie fra den engelske landsbygden? «Den nye dyrlegen», alias «All Creatures Great and Small», foregår i Yorkshire på tampen av 1930-årene, og følger den unge, kjekke skotten James Herriot (Nicholas Ralph) i jakten på hans store drøm: å jobbe som dyrlege.
Serien byr på rike doser romantikk og hverdagslige utfordringer for en nykommer som prøver å finne sin plass i lokalsamfunnet, her er både cricketkamper og dansetilstelninger. Samt selvsagt stadig nye syke dyr, og alt dette medfører av utfordringer innen faget.
Begge sesongene er tilgjengelig i NRKs nettspiller.
NRK1 fra 19. desember, seks episoder.
«The West Wing» sesong 1–7
Her vender endelig en av de store tv-seriene fra før strømmingens tid tilbake på skjermen. Nei, vi snakker ikke om «Kongen av Queens» (1998–2007), som dukker opp på Paramount+ 1. desember, men «The West Wing» (1999–2006), eller «Presidenten» som den heter på norsk. Disse 155 episodene loser deg trygt inn i 2022.
Dette er tv-mesterverket til manusforfatter og regissør Aaron Sorkin, et fascinerende innblikk i hverdagen i Det hvite hus, med Martin Sheen som president Josiah Bartlet. Sorkin hadde snust på de hverdagslige aspektene rundt verdens mektigste mann i den romantiske komedien «The American President» (1995), men her får han virkelig gravd seg ned i tematikken. Spørsmålet er hvordan serien står seg etter fire år med Donald Trump i det ovale kontoret.
Viaplay nå, HBO Max fra 30. desember, 155 episoder.
«Decoupled»
Årets mørketid ligger an til å bli ekstra mørk, så denne helgen kan det være fristende, for ikke å si nødvendig, å mure seg inne med noe varmt og søtt. Som en moderne indisk romantisk komedie.
«Decoupled» er skapt av Manu Joseph, forfatteren som debuterte med romanen «Serious Men» (2010), om en mann som jobber som assistent til en astronom, men selv bor i slummen, og klarer å lure omgivelsene til å tro at sønnen hans er et mattegeni. Historien ble til Netflix-film med samme navn i fjor, og nå har Joseph fått ansvaret for å skape en tv-serie.
Vi møter et par i høyere middelklasse, med et skrantende ekteskap, spilt av de indiske filmstjernene Surveen Chawla og Madhavan. De blir enige om skilsmisse, men vil fortsette å bo sammen, av hensyn til sin åtte år gamle datter.
Netflix, åtte episoder.
«Cobra»
Denne ferske britiske spenningsserien kommer til Norge med usedvanlig god timing. Katastrofen truer, ikke på grunn av zombier eller terrorister, men fordi strømforsyningen til hele Storbritannia er truet av en naturkatastrofe. Dette fører til at spesialgruppen Cobra må steppe inn, og hjelpe statsministeren (spilt av Robert Carlyle fra «Trainspotting») og hans stabssjef å få nasjonen gjennom strømkrisen.
Samtidig legger TV 2 også ut sesong to, «Cobra: Cyberwar», der samfunnet igjen trues, men denne gangen er det et cyberangrep som undergraver både infrastrukturen og mediene.
TV 2 Play/C More fra 16. desember, tolv episoder.
«Antidisturbios»
Netflix rullet ut de siste episodene av suksessen «Papirhuset» tidligere i desember, og her kommer en dose fersk – og mer realistisk – spansk krim.
«Antidisturbios» betyr ganske enkelt opprørspoliti, og serien handler om seks politibetjenter som deltar i en utkastelse som ender med at en innvandrer dør. De blir satt under internetterforskning, men prøver selv også å finne ut hva som egentlig skjedde.
Disney+ fra 15. desember, seks episoder.
«Monstret Henrik VIII»
Laurence Spellman, som vi tidligere har sett i mindre roller i «Game of Thrones» og «Chernobyl», puster liv i en av britenes mest paranoide og tyranniske konger i dokumentarserien «Henry VIII: Man, Monarch, Monster» – som på svensk har fått navnet «Monstret Henrik VIII».
Serien er hjertebarnet til Luke Korzun Martin, som tidligere har laget dokumentarer om beslektede temaer som Tower of London og den store London-brannen i 1666. Her utforsker han hvordan en traumatisk barndom bidro til å gjøre en intelligent og elegant prins om til tyrannen som forandret Storbritannia for alltid på 1500-tallet.
SVT2, tre episoder.
«Harlem»
Med «And Just Like That …» forsøker HBO Max å oppdatere «Sex og singelliv» til 2020-årene, men det er flere om beinet, og det bare i desember. Nykommeren «Harlem» er skapt av Tracy Oliver, best kjent for filmen «Girls Trip» (2017), og er en komiserie om fire stilbevisste og ambisiøse venninner på tampen av 20-årene i New York.
De henger derimot ikke på Manhattan, men i den afrikanskamerikanske kulturens mekka, Harlem. Camille er professor i antropologi og ekspert på dating i tallrike kulturer, bortsett fra sin egen. Tye har gjort suksess med en datingapp for skeive, men holder selv alle romantiske partnere på trygg avstand. Quinn er motedesigner og håpløs romantiker, mens Angie er en selvsikker sanger og skuespiller. Whoopi Goldberg er også med.
Prime Video, ti episoder.
«Welcome to Earth»
Will Smith er i siget om dagen, det vil si, det er han vel alltid. Selvbiografien «Will» er nettopp utgitt, skrevet i samarbeid med selvhjelpsguruen Mark Manson og ute i norsk oversettelse i januar, og her dra han på oppdagelsesreise i regi av National Geographic.
I «Welcome to Earth» reiser Smith verden rundt med flere kjente oppdagelsesreisende, «for å utforske verdens største underverker og avsløre planetens største hemmeligheter». Skal vi tippe det blir mest av det første? Serien er produsert av ingen ringere enn Darren Aronofsky.
Disney+, seks episoder.
«Inspector Koo»
Er du interessert i K-drama, altså sørkoreanske tv-serier, er du nødt til å ha Netflix-abonnement. Og det er ikke blitt mindre tilbud av koreanske tv-serier etter suksessen med «Squid Game».
Blant desembernyhetene finner vi krimserien «Gukyeongi», alias «Inspector Koo», med veteranen Lee Yeong-ae i hovedrollen, tidligere kjent fra «Sympathy for Lady Vengeance». Hun spiller en tidligere politietterforsker som nå jobber i forsikringsbransjen, og typisk nok dukker det opp en slu seriemorder.
Netflix, tolv episoder.
«The Expanse» sesong seks
Det har vært en sterk science fiction-høst, men det er godt mulig finalen på den meget gode «The Expanse» er rosinen i pølsen – og et godt argument for å skaffe seg Amazons strømmetjeneste, som nå foretrekker å kalle seg Prime Video.
Tv-serien er basert på romanene av samme navn, skrevet av James S.A. Corey, et pseudonym for Daniel Abraham og Ty Franck. Solsystemet er i full krig, noe som truer å splitte våre helter, mannskapet på romskipet Rocinante. Nettet snører seg sammen, og samtidig begynner en ny kraft å stige frem på en fjern planet.
Prime Video, seks episoder.
«And Just Like That …»
«Sex og singelliv» vender tilbake som «And Just Like That …», men uten Samantha (Kim Cattrall). Carrie (Sarah Jessica Parker), Miranda (Cynthia Nixon) og Charlotte (Kristin Davis) er med, og serien vil vise at vennskapet dem imellom er like komplisert når de nå er i 50-årene som da de var i 30-årene.
Den store nyheten i denne miniserien er at den har en langt mer mangfoldig rolleliste enn tidligere, med skuespillere med både afrikansk, asiatisk og latinamerikansk bakgrunn i større roller. Meksikanske Sara Ramírez for eksempel, hun spiller en skeiv, ikke-binær podkaster.
HBO Max, ti episoder.
«Landscapers»
Den engelske skuespilleren Olivia Colman er nærmest blitt en garantist for gode tv-opplevelser, enten om hun spiller hovedrollen eller dukker opp i en birolle. Du gjenkjenner kanskje ikke navnet, men du husker henne som dronning Elizabeth i «The Crown», etterforsker i «Broadchurch» eller stemor i «Fleabag».
I miniserien «Landscapers» spiller hun og David Thewlis et tilsynelatende spakt middelaldrende par, som plutselig dreper hennes foreldre og graver dem ned i hagen. Serien er basert på en ekte kriminalsak fra 1998, av typen som er så spesiell at den ikke kunne ha vært diktet opp.
HBO Max, fire episoder.
«Your Honor»
En konsekvens av den økte strømmekonkurransen er at tv-serier hopper fra kanal til kanal, eller så blir de tilgjengelig flere steder. Da Bryan Cranston vendte tilbake til den lille skjermen i «Your Honor» på tampen av fjoråret, var det på HBO. Nå kan krimserien, i likhet med mange andre serier fra amerikanske Showtime, også ses på Paramount+.
«De to første episodene av ’Your Honor‘ er nervepirrende tv på sitt aller beste», mente DNs anmelder, som også slo fast at handlingen henter seg igjen etter en avsporing i tredje episode, grunnet «underlige valg».
Paramount+, ti episoder.
«The Lost Symbol»
Etter tre kinofilmer med Tom Hanks i hovedrollen vender Dan Browns kodeknekkende helt tilbake som «den unge Robert Langdon», spilt av Ashley Zukerman, som også er med i en birolle i «Succession».
«The Lost Symbol» er basert på Brown-romanen av samme navn fra 2009, men den foregår flere år før «Da Vinci-koden». Dette handler om da Langdon ble ansatt av CIA for å løse en rekke gåter, etter at mentoren hans er blitt kidnappet.
C More/TV 2 Play, ti episoder.
«Beforeigners» sesong 2
Tidenes første norske HBO-serie vender tilbake, og etter en suksessfull førsterunde skal det bli spennende å se om Nicolai Cleve Broch & co. klarer å holde koken.
Det er kanskje lettere å huske stemningen og de mange tidsreisende bifigurene enn selve plottet, men da første sesong tonet ut var det altså med en mistanke om at selveste Jack the Ripper hadde dukket opp i Oslo. Lars (Broch) og Alfhildr (Krista Kosonen) fortsetter sin etterforskning, og det oppstår også problemer på privaten idet datteren til Lars finner tonen med en tidsreisende fra norrøn tid.
«Andre sesong er stødigere, mer spennende, finurlig – og like morsom», mente DNs anmelder.
HBO Max, seks episoder.
«Papirhuset» sesong 5B
Det blir gjensyn med flere gamle kjenninger på Netflix i desember. Først ut er finalen av den spanske ranssuksessen «Papirhuset», som forhåpentlig klarer å lande på bena før den sklir helt ut i «Olsenbanden»-land.
17. desember er det premiere på andre sesong av fantasyserien «The Witcher», fulgt av andre sesong av «Emily in Paris» 22. desember og fjerde sesong av «Karate Kid»-oppfølgeren «Cobra Kai» på selveste nyttårsaften.
I tillegg er det flere potensielt skjulte perler gjemt underveis, som franske «Coyotes» 2. desember, indiske «Aranyak» 10. desember, samt tysk glam og hedonisme i «Kitz» 30. desember. Hvem trenger julekalendere?
Netflix, fem episoder.
«Moonshine»
Den ferske amerikanske dramakomedien «Moonshine» handler om den suksessfulle arkitekten Lidia (Jennifer Finnigan), som vender tilbake fra New York til oppvekstens småsted, etter tantens død.
Lidia må ta opp tråden med både sine foreldre og resten av familien, i et forsøk på å få kontroll på familiebedriften, et falleferdig sommersted i Moonshine i Canada. Serien er skapt av Sheri Elwood, en erfaren manusforfatter med fartstid fra blant annet «Lucifer», og som tidligere har skapt komiserien «Call Me Fitz». Sesong to av «Moonshine» har alt fått grønt lys.
C More og TV 2 Play, åtte episoder.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.