Det er ikke bare i områdene rundt Stortinget, regjeringskvartalet og finansmiljøet på Tjuvholmen det er plassert imsi-catchere og annet skjult overvåkingsutstyr. DN har fått tak i store deler av innholdet fra overvåkingsutstyret som i desember hang i toppen av bjørketrærne på det nordøstre hjørnet av Slottsparken i Oslo, og som fanget opp lyd, bevegelser og skrevne meldinger fra folk som på natten frekventerte utestedene Lorry, Litteraturhuset, Kunstnernes Hus og tilliggende pensjonater og pissoarer.
Vi har bedt eksperter analysere innholdet, skrive det ned i tråd med etterretningens tradisjonelle formular, tar forbehold om slurv og advarer mot banning og simpelt språk.
OSLO, DESEMBER 2014
«Hvem faen tror du at du er?» Det er en tykkfallen fremskrittspartipolitiker som har stilt seg overfor en sittende kvinne i bluse og blyantskjørt. De er på utestedet Lorry, fordi det er der politikere og NRK-ansatte går, for der kan de møtes, og når de møtes slik, føles det som om livet gir en slags mening, tross alt. Kvinnen er debattleder i NRK fjernsynet.
«Bli med utafor, så skal vi slåss!» roper han til kvinnen.
En partikollega: «Hø-hø. Ut og banke kvinner.»
En tredje: «Det er en bok av han fyren med hester.»
En skarp lyd slår inn på frekvensen. Så motorlyd fra en bil. En mann snakker på stavangerdialekt, sannsynligvis kommer den fra Litteraturhuset: «Det finnes ingen som er bedre enn (….) Men det sa de om Balzac også! Jeg er vår tids (…) Karl Ove (…) Quentin Tarantino, brødrene Coen (…) William Faulkner og meg. Jeg er larmen. Jeg er vreden.»
[Stemmen identifisert å tilhøre Tore Renberg, som snakker til en gruppe (ufrivillige) tilhørere på Kafé Oslo på Litteraturhuset.]
Utenfor går en sint mann, foreløpig identifisert som tabloidjournalisten Jon Hustad [anyone?], i protest, uklart mot hva, ettersom han er alene på fortauet og ingen vet hvem han er, men han sier til seg selv på en slags dialekt: «E går her i protest! E har skreve om Winston Churchill, noko heile England har venta på. Det har e fra sikre kjelder.» Husnes har «Statistisk årbok» i vesken.
Lenger inn på Litteraturhuset har fotballandslagets trener reist seg. Han skal deklamere et dikt han har skrevet selv. Det heter «Kjære Bredebukt», sier han. [Han kommer fra Gratangen, men har skrevet om Bredebukt, en bred bukt på sørvestsiden av Jeløy i Østfold.]
Bredebukt, du ligger her
Med utsikt over Færder
Bolærne jeg skimte kan
Som paddehatter på et vann
Du gir meg kraft i hele meg
Som jeg får lyst å bruke
Bruke til deg som trenger det
Som liten eller stor
Fotballpresident Yngve Hallén blåser opp den tynne luggen, på en måte han tenker fortsatt gir ham noe gutteaktig, før han sjekker tiden på det kostbare armbåndsuret. 00.35.
Tidligere kulturminister Hadia Tajik står i bunnen av Hegdehaugsveien og lurer på om hun like godt skal gå på rødt, ettersom det ikke er trafikk og det uansett er senere enn hun noen gang har vært ute før, men hun nøler og ender opp med å ta et riktig karrierevalg.
Hun vet ikke at rett over henne, på Cochs pensjonat, ligger Karl Ove Knausgård og skammer seg. Han tenker på paddehatter og kvinner, og av en eller annen grunn gjør det at han skammer seg enda dypere. Nesten lilla. [Hvis vi er helt stille, kan vi høre skammen på båndet.]
Tore Renberg har gått ut på gaten. Under armen har han en bunke svenske aviser som har forstått hans storhet.
«Men du er jo ikkje stor», roper Jon Husvik. Han er på vei inn i Slottsparken for å slå lens. «Du er jo ei lita rogalending. Hengehaue!»
Han stiller seg på broen som går over den tørrlagte isdammen. «No skal det verte vatn,» sier Husberg og tenker på romantikkens skjønne linjer, vannspeil og buede grusganger for et kort øyeblikk, så på Winston Churchill, så seg selv. Han roper navnet sitt til folk som passerer.
Nedover Parkveien kommer den fremstående fremmedskeptikeren Halvor Fosli rett fra vorspiel på den israelske ambassaden. Han har fått et lite flagg, som han vifter med der han går.
Dagbladsosiologen Kjetil Rolness kommer løpende forbi i treningstøy, en hake uten kjøtt, uten glede. Da han passerer en gruppe kvinner, roper han noe [utydelig] om Grete Waitz-løpet, ufikse kvinner med makt og muffinsmage. Han gir tommelen opp til Husby, som fyller Slottsdammen. Duften av herreavtrede hjemsøker området.
På Lorry er det fullt. Et bord ved vinduet er fylt av selveste Jan E. Hansen, som er tilbake fra den evige stad. Han underretter om regler for benklær i Rom, turister i stuttbukser, han gråter en skvett. «Vemodens høneblund» sier kvinnen som stryker ham på kinnet. Utenfor vinduet: En Sarpsborg-registrert Segway passerer.
Brått: Ordskifte fra en trapp på Litteraturhuset.
JO!
NEI!
JO!
NEI!
JO!
Okei, da.
Stemmene ikke identifisert, men trolig var det de to journalistene som satt og skrev årsoppsummering, men ga opp. De tiet mistenkelig da fremmedskeptiker Fosli gikk forbi.
Utenfor Lorry: Bil står fortsatt på tomgang. Svart limousin. Justisminister A. Anundsen [med n, ikke m, dobbeltsjekket 18/12] i dialog med mørk utkaster. «Trenger ikke være full for å bli pælmet ut (...) Unger på åtte år, ikke sant (…) Du, da? Rømt fra lageret (…)?»
Et rabalder på båndet. Lyden av uidentifisert sang og det som trolig er stepping. To menn i sin beste alder danser ut av Lorry. River ned Anundsen på vei ut. Det er Jørn Hoel og Bernt Hagtvet.
«Du er god, Jørn! Heiet på deg gjennom hele ’Stjernekamp’! Ble så sur da hun unge berta vant. Urettferdig!» roper professor Hagtvet [uten d, dobbeltsjekket 16/12]
«Og du vant debatten om Handke!» svarer Hoel og danser og forklarer på en gang: «Handkes mangetydige uttalelser mildner ikke inntrykket av en moralsk ufølsom person som tydeligvis finner en sardonisk glede i å slynge ut obskøniteter til en verdensopinion som trodde folkemord hørte fortiden til.»
Hagtvet ser spørrende på Hoel. Han og Hoel går ut i veien. De begynner å bevege seg som The Shadows. Luftgitarer. Side til side. Latter. Trafikken stopper opp. High five. De tar hverandre i hendene og løper mot Kunsternes Hus. En bekk med noe gult kommer fra dammen i Slottsparken og renner nedover.
Bortover Parkveien: Et objekt i bar hud og tynn trøye. Det er stortingsmann Jan Bøhler på vei til jobb. Han passerer Lorry klokken 01.25 med knyttneven i været. «Stå opp» høres det ut som han roper. Skal sykle innom Asker, Drammen og Holmestrand før morgenmøtet på Stortinget. Sykkel uten gir. Under venstre arm har han en gressklipper. På ryggen en gitarkasse med mursten.
Et skrik slår inn på frekvensen. Det kommer fra 7-Eleven oppi gaten. Noen har spist kylling. Politisirener. Fra Cochs pensjonat høres skam. På Lorry er det håndgemeng. Fire boksere feirer at de skal få penger for å slåss profesjonelt og gyver løs på mann med langt hår. Justisminister Anundsen sier skål og tilbyr lakrispipe til publikum.
Vannet fra Slottsdammen nærmer seg Lorry. Elin Ørjasæter kommenterer hendelsen fortløpende for VGTV, som er på plass, setter den i kontekst. Redaktør T. Pedersen [med armer i kors og bena i pytten] forklarer de 11 seerne hvorfor det er viktig for pressen å være der det kanskje kan skje noe. Hans Olav Lahlum deler ut neseklyper med VG-logo.
«Skvæl! Hengehaue!» roper noen fra parken. Lyden av sprutende vann like ved overdøver det hele.
Lenger inn i parken: Lav hvisken. «Sonja. Sover du?» Så stille. Så lyden av snooker på tv.
02.15: En gjest på Litteraturhuset har fått nok og kastet Tore Renberg ut i dammen. Sitter og lager papirbåter av svenske aviser.
Fra en imsi-catcher vest for Drammen kommer rapporter om at Jan Bøhler har syklet i kapp maratonsosiolog Rolness. Ikke verifisert.
Helt ukjente lyder på frekvensen. Lyden av store sko mot asfalt. Maktens tråkk. Språk: Ikke identifisert. Dialekt: Ukjent. Oktavforandringer: Ikke målbart. Umulig å transkribere. Siste analyser tyder på at det kan være avtroppende nobeldirektør Lundestad.
03.30: Vannet som steg, har sunket. Lukten er borte. Kan ha vært en illusjon. Papirbåter i veikanten. Israelsk flagg på broen i parken. Syklist i Holmestrand. Skam på pensjonatet. Luftgitar på nachspiel. Paddehatter. Statistisk årbok. Et lager med justisministre. Lyden av snooker på tv langt bak. Alt er stengt. Over.
/s/NN
–
Uoffisiell rapportør
Les også:
Monsterforeldrene
Riesling-dynamitter
Halvfortjent hype
Les mer fra Magasinet her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.