LØGNER!!!! FAKE!!! HORE!!! (…) Legg ned bloggen og forsvinn fra denne verdenen.
«Gunhild»
– Nå er det over.
Det er onsdag denne uken. Caroline Berg Eriksen (27) står i gangen i det hvite huset sitt på Siljan i Telemark. Det er fritt for rot og støv, alt ser nytt ut. De to koffertene hun har pakket, står klare ved døren. To hunder tasser over flisene.
Huset ligger 50 minutter fra nærmeste motorvei. Fra vinduet i stuen kan de på dagtid se ut over jordene og skogsområdet i dalsøkket under dem. Men i kveld er det kun lysene fra skiheisen på andre siden av dalen som synes. Resten er mørkt. Og stille. Noen dager kan de høre bjellene fra sauene som beiter i dalen. Det er livet her, i det lille huset i Siljan, som er utgangspunktet for det som de siste dagene har blitt omtalt som «en profesjonell mediebedrift» med «ufattelig makt».
– Det er over, gjentar Eriksen mens hun tar på seg jakken.
– Alt jeg vil, er å synke ned i et mørkt hull. Men det går ikke. Jeg må bare stå i det. Holde ut.
– Har du husket mobilen? roper ektemannen Lars-Kristian Eriksen fra stuen.
– Pc-en? Kameraet? Bilnøklene? Husnøklene? Lader?
Hun tenker seg om, sjekker lommene.
– Ja, roper hun tilbake, ser opp:
– Jeg gruer meg til å reise fra Lars-Kristian og Nelia. Jeg er blitt redd for alt.
Hun snur, forsvinner ut på kjøkkenet.
Noen sekunder senere dukker hun opp igjen.
– Jeg holdt på å glemme Statoil-koppen.
Han er et grusomt nettroll.
Ingeborg Heldal, redaktør for kjendisnettstedet Side2, til VGTV om Lars-Kristian Eriksen, Caroline Berg Eriksens mann
RIKSSKANDALEN
To dager tidligere: Det blir avslørt at en norsk bloggers ektemann har skrevet kommentarer under falskt navn i konas kommentarfelt. En triviell hendelse, vil kanskje noen si. En sak som vil drukne i nyhetsstrømmen fra terroren i Frankrike, vil kanskje andre tenke. Men de falske kommentarene på bloggen om klær, helse og fritid skapte en mediestorm.
VG har alene publisert ti artikler om Caroline Berg Eriksen i løpet av uken som har gått. Da nyheten om de falske kommentarene sprakk, slo avisen til med en halvtimes direktesending i samarbeid med Canal Digital. Kulturkommentatorer fra nord til sør har ment om saken. Hovedpersonen selv har, med unntak av et innlegg på egen blogg, ikke sagt et ord.
– Jeg har prøvd å ikke lese for mange av oppslagene. Jeg klarer det rett og slett ikke. Når jeg våkner om morgenen, er det noen tiendedeler av et sekund da jeg har glemt alt. Så husker jeg det igjen, og da er det som om knuten i magen min hugger tak igjen, sier Eriksen.
Telefonen hennes vibrerer. Hun har 15 ubesvarte anrop. De ringer fra «Senkveld», «Lindmo» og «Debatten»
på NRK. Fire forskjellige journalister prøver å nå henne – bare fra Dagbladet.
Du ser ut som en magedanser, synes og hårfargen er for hard mot ansiktet ditt. Du ser sliten ut. Godt nytt år.
«Mille»
NORGES STØRSTE BLOGG
Caroline Berg Eriksen er Norges største blogger. Når Eriksen legger ut et bilde av et par nye sko, får hun 5000 likes umiddelbart. Tar hun bilde av seg selv i en kjole, får hun raskt 9000 likes. Hun har flere lesere enn en mellomstor norsk nettavis. Hver dag er rundt 100.000 lesere innom bloggen hennes, i snitt får hun opp mot 300 kommentarer daglig. Caroline Berg Eriksen er en banebryter innen nye medier og har klart å skape en millionbutikk av bloggen sin.
Og hun har flere ganger skapt storm i tabloidpresse og nettaviser. Som da hun la ut et bilde av seg selv i bare undertøyet med flat mage fire dager etter fødselen. Eller som da det ble kjent at hun hadde fotoshoppet noen bilder av seg selv. Og denne uken, da det altså ble kjent at ektemannen hadde skrevet kommentarer med falskt navn i kommentarfeltet.
Nå kjører hun langs de svingete veiene mot Oslo. Fort. Nattoget går klokken 22.46. Som vanlig er Eriksen en smule forsinket. Dagen etter skal hun være modell i to fotokampanjer for en nettbutikk hun samarbeider med. Eriksen tar toget fordi hun ikke orker tanken på alle menneskene på Gardermoen.
– Jeg har ikke visst hva mer jeg kan si: Jeg er ufattelig lei meg for det som har skjedd. Det var en megatabbe. Flaut. Samtidig er Lars-Kristian mannen min. Siden 2010 har han tatt på seg oppgaven å lese igjennom samtlige kommentarer jeg får, for at jeg skal slippe å lese alt hatet. Totalt har han gått gjennom noe sånt som 400.000 kommentarer. Det er ikke en unnskyldning, men det er i hvert fall en forklaring på hvorfor han har tatt noen veldig dårlige avgjørelser. Når det er sagt, så elsker jeg ham. Jeg har ikke noe problem med å tilgi ham for det her.
– Skjønner du at noen kan føle seg lurt?
– Selvfølgelig. Og det er jeg lei meg for.
Er det like greit å kritisere noen som fremstiller seg som en omsorgsfull mor, som en kynisk forretningskvinne?
VG-journalist Morten Hegseth på VGTV
Fakta: Dette sier redaktørene:
Torry Pedersen
Sjefredaktør i VG
1. Hvorfor har dere valgt å skrive om dette og hvorfor er dette en så vesentlig sak at det bør vies mye spalteplass?
Caroline Berg Eriksen er en av Norges mest leste bloggere, lest av flere enn mange norske medier daglig. Bloggen er i tillegg kommersielt innrettet. Når det avsløres at bildene er manipulert, og kommentarfeltet også er det, er det helt åpenbart en sak av interesse.
2. Hvorfor valgte VGTV å ha en livesending om dette?
Vi ønsker å ta aktuelle debatter så raskt som mulig. De fleste debatter i etermedier i Norge går direkte, men til faste tidspunkter. Det mønsteret legger digitaliseringen til rette for å bryte. Det ønsker VG å gjøre. Det eneste landet i verden hvor det kan reises en debatt om det er journalistisk relevant at landets mest leste blogger har manipulert bilder og kommentarer, er utvilsomt Norge.
Sarah Sørheim
kulturredaktør i Aftenposten
1. Hvorfor har dere valgt å skrive om dette?
Vi har dekket denne saken med en kommentar som tar opp de etiske problemstillingene som Caroline Berg Eriksen havner i som eier og driver av det som er blitt en ikke uvesentlig mediekanal.
2. Hvorfor er dette en så vesentlig sak at den bør vies mye spalteplass?
Jeg mener at det er journalistisk relevant å dekke også bloggere som medieaktører, fordi de blir en stadig viktigere del av den norske offentligheten.
Geir Ramnefjell
kulturredaktør i Dagbladet
1. Hvorfor har dere valgt å skrive om dette?
Caroline Berg Eriksen har cirka 100.000 daglige lesere og er en av landets største bloggere. Vi må anta at de som leser bloggen tar det for gitt at innholdet som presenteres der, er sannferdig. Når det viser seg at det ikke er det, dekker vi det nyhetsmessig. Hun har spesifikt sagt at hun ikke manipulerer bildene utover lys og eventuell fargejustering, og manipulering av kommentarfelt under falsk identitet er ganske åpenbart problematisk og i ett av tilfellene kanskje også ulovlig.
2. Hvorfor er dette en så vesentlig sak at den bør vies mye spalteplass?
Av samme grunn som jeg nettopp har sagt. I tillegg er saken av prinsipiell betydning. Den aktualiserer spørsmålet om bloggeres troverdighet, om de burde følge pressens Vær Varsom-plakat eller om det bør etableres en egen versjon for bloggere.
TROLLKVINNENE
Hun vokste opp i Sarpsborg, med mor, far og storesøster. Faren drev et firma innen hvitevarereparasjon. Moren hadde tidligere jobbet som treningsveileder, men begynte i ektemannens firma.
– De ble sammen da mamma var 15 og pappa var 18. Siden har de holdt sammen. De ga meg en veldig fin oppvekst. Treningsgleden og interessen for helse og kosthold har jeg fra dem. Og moren min er ekstremt ryddig. Sånn er jeg blitt også. Da jeg delte rom med en venninne på sydenferie, bestemte vi oss for å dele rommet opp i to, så kunne hun rote så mye hun ville på sin side, mens jeg holdt det ryddig rundt meg.
Hun var pliktoppfyllende og flink på skolen.
– Var du populær?
– Ja, jeg var egentlig det. Men jeg har nok følt at jeg er blitt litt hakket på opp gjennom. Jeg husker første gang jeg gikk med bh på skolen. Da var jeg ganske stolt. Men så satte noen ut et falskt rykte om at jeg fylte bh-en med papir. Det var ikke noe alvorlig, sånn sett, slike rykter er vel ganske vanlig, men jeg opplevde den type hendelser flere ganger.
– Du kan virke litt distré?
– Veldig. Og jeg er fryktelig dårlig på å komme presis. Alle klokkene mine er stilt noen minutter frem.
– Tror du det at du er så distré kan være grunnen til at du er så opptatt av å ha det ryddig rundt deg?
Hun girer ned, akselererer opp på siden av enda en bil.
– Kanskje, sier hun.
– Jeg har ikke tenkt på det før. Men jeg er redd for ikke å ha kontroll. Med en gang jeg selv har kontroll, er jeg litt tøffere. Jeg er for eksempel ikke en engstelig sjåfør.
Hun svinger inn i riktig fil igjen.
– Men det har du kanskje lagt merke til?
Redigerer du Nelia tynnere også? Stakkars hun kommer til å få anoreksi sånn som deg.
«Hanne»
FOTBALLFRUE
Hun startet bloggen som en hobby i 2009. Hun fullførte journaliststudiene på Norges Kreative Fagskole samme år. Da det ikke var ledige nettdomener basert på navnet Caroline Berg, kalte hun bloggen «Fotballfrue, jeg?»
– Navnet var ironisk. Dette var rett etter finanskrisen, og som nyutdannet journalist måtte jeg mest sannsynlig ta til takke med en jobb hvor jeg ikke nødvendigvis fikk skrive den type saker som jeg ønsket mest. Bloggen kunne være en ventil for de sakene jeg skrev på fritiden. Til å begynne med var det mye prøving og feiling. Jeg prøvde blant annet å være morsom, noe som ikke fungerte så godt. Det var de mer personlige innleggene, om trening, kosthold og mote, som var de mest populære. Etterhvert fokuserte jeg mer og mer på den tematikken.
I 2010 ble Fotballfrue.no Norges største blogg.
– Det skjedde fort. Bloggen ble altoppslukende. Plutselig hadde jeg tusenvis av lesere. Det var veldig gøy, men det var skremmende også. Det var første gang jeg tjente penger på bloggen, i juni 2010. Det var noen i Blogg.no som påpekte det for meg: at jeg hadde så mange lesere at det jeg egentlig drev med da jeg omtalte forskjellige ting, var markedsføring.
I 2010 begynte hun å samarbeide med Nettavisen.
– Ingen av bloggerne som startet på den tiden, gjorde det av kommersielle hensyn, og det var ikke en tanke for noen av oss at det kunne bli så stort som det ble. Alt skjedde over natten, og vi ble kastet litt på dypt vann. Siden jeg plutselig ble størst, ble jeg en slags forsøkskanin for alle. Der og da tenkte jeg ikke på å merke ting i det hele tatt. Ikke fordi jeg ikke brydde meg, men fordi hverken jeg eller noen andre bloggere visste at det var slik det burde gjøres. Men det der er vanskelig. Jeg må kunne skrive at jeg liker Pepsi Max, uten at det nødvendigvis er reklame. Men du må huske at dette er et helt nytt fenomen. Det finnes ikke lignende retningslinjer for redaksjonelt ansvar på blogger som du finner i journalistikken. Vi har hverken Vær Varsom-plakat, PFU, redaktørplakater eller lignende. Ingen har studert blogging og fått innføringer i etiske regler og retningslinjer. Alt dette er helt nytt. Og mulighetene for markedsføring på nett er konstant i utvikling – bloggerne må hele tiden forholde seg til nye utfordringer det ikke finnes retningslinjer for. Diskusjoner som tok for seg hvordan bloggere – og tradisjonelle medier på nett, for den saks skyld – skal forholde seg til dette, det hadde vært en konstruktiv debatt. Nå er det i stedet slik at vi prøver oss frem litt i blinde, mens vi blir fulgt med argusøyne av en gjeng som skriker ut så fort noen tråkker litt feil. Og siden jeg er størst, er det lettest å ta meg.
Hun lener seg tilbake.
– Og det er greit.
– Føler du av og til at mediestormen er urettferdig?
– Følelsen av urettferdighet går mer på når de spekulerer rundt motivene mine. De tillegger meg en pengegrisk kynisme som jeg ikke kjenner igjen i det hele tatt. Det er ikke sånn at jeg vil gjøre feil. Hver eneste dag er jeg livredd for å gjøre noe galt.
Du ser ut som Michael Jackson på en dårlig dag …
«Elle»
MANNEN FRA NETTET
Det var ifjor vår at den fremmede mannen begynte å kommentere under bloggen hennes, såpass ofte at hun la merke til det. Så begynte han å legge igjen kommentarer på Instagram-bildene hennes. Så begynte tekstmeldingene å tikke inn. Noen av dem fulle av beundring. Noen av dem med drapstrusler. Når hun ikke svarte, ble han hardere i tonen.
En dag la han ut et bilde av bilen sin på sin egen Instagram-konto. Caroline Berg Eriksen tok et screenshot av den. Noe i henne tenkte det var smart å ta vare på bildet av registreringskiltet hans.
Hun var i ferd med å legge datteren Nelia da hun så bilen som kom oppover veien mot tunet foran huset. Lars-Kristian spilte kamp. Eriksen var alene hjemme med Nelia og hundene. Det var noe med bilen, noe som gjorde at hun bare sto der og fulgte med.
Den stoppet halvveis opp i bakken. En mann kom ut av den og begynte å gå mot huset.
Hun tok opp telefonen, sjekket bildet hun hadde av nummerskiltet. Det stemte. Det var mannen som hadde truet henne.
– Jeg ble så redd. Jeg tok med telefonen og Nelia og løp inn i skapet. Jeg prøvde å ringe naboen, men hun tok den ikke. Vi satt helt stille, så han ikke skulle høre at vi var hjemme.
Mannen begynte å banke på vinduene. Så begynte Nelia å gråte. Eriksen ringte politiet.
– Men de bruker rundt 20 minutter hit. Til slutt fikk jeg øye på en annen nabo. Jeg løp til vinduet og ropte at han måtte komme. At det var noen her som ikke var velkomne. Da dro han.
Politiet stoppet ham før han kom til Skien.
– De anholdt ham til de fikk gjennom besøksforbudet.
Siden har hun ikke hørt fra ham.
– Da jeg gikk ned i stuen igjen, så jeg at han hadde kastet en fyrstikkeske gjennom et åpent vindu. Jeg aner ikke hvorfor. Men jeg har jo tenkt at det kunne være en slags trussel om å tenne på huset. Jeg vet ikke. Det er sikkert jeg som overdriver. Jeg er som sagt litt shaky for tiden.
I din situasjon er det viktig å oppsøke en psykolog slik at du får litt orden på din mentale helse. Ha en fin dag.
«LArs kristian»
HATET
Det var i forumet på Kvinneguiden.no at en anonym person bak brukernavnet «NoraNordbo» først publiserte linkene til skjermdumpene som angivelig viste at noen med admin-tilgang til Eriksens blogg hadde skrevet kommentarer under falskt navn. Forumet har i lang tid hatt stor aktivitet og en rekke diskusjoner rundt Caroline Berg Eriksen. I 2013 valgte administratorene å stenge alle tråder om Eriksen og forby brukerne å diskutere henne. Den mest aktive tråden var da 607 sider lang. Ifølge DNs beregninger kan det tilsi opp mot 12.000 innlegg om Eriksen. Flere var grovt sjikanerende.
– Ja, i en kort periode i november 2013 ble alle tråder om Caroline Berg Eriksen stengt. Dette var et resultat av at det ble opprettet svært mange tråder med svært mange regelbrudd, bekrefter Hilde Aasnæs, redaktør i Kvinneguiden.no.
Hun beskriver trådene om Eriksen som kritiske og mange. Ifølge Aasnæs engasjerer folk seg generelt i bloggere.
– Samtidig ser Eriksen ser ut til å være den bloggeren som skaper mest engasjement.
I dag er flere nye tråder som omhandler Eriksen, aktive.
Den mest aktive består idet DN går i trykken av 200 sider, eller så mye som opp mot 4000 innlegg. Kvinneguiden.no har ingen planer om å sperre trådene nå.
– Nei, vi ønsker ikke å fryse noen av de aktive forumene. Vi tror det beste er å moderere hyppig og ha en tett oppfølging, snarere enn å sperre for å diskutere henne, sier Aasnæs.
Caroline Berg Eriksen svinger den svarte BMW-en inn i parkeringshuset under hotellet Royal Christiania i Oslo sentrum.
– Hva tror du selv er grunnen til at du opplever så mye hat i forum og kommentarfelt?
– Jeg vet ikke. Jeg har tenkt mye på det.
– Er det noen kommentarer som har gjort mer inntrykk enn andre?
– Det var vel det ryktet de plantet på Kvinneguiden om meg og søsteren min. De mente at vi var så ulike at vi umulig kunne ha samme far.
Hun sukker.
– Jeg har tenkt på det: Det finnes ingen andre offentlige rom hvor det er akseptabelt å konfrontere noen med noe slikt, bortsett fra i et anonymt kommentarfelt på internett. Selv hvis jeg hadde en slik mistanke om min beste venn, ville jeg selvfølgelig aldri konfrontert ham eller henne med det? Moren min ble veldig såret av det der. Det folk ikke tenker på, er at det ikke bare er dem det gjelder i familien min som leser det. Også vennene deres og kollegene deres får med seg ting på nett og konfronterer dem med det som står.
Hun har skrudd av tenningen. Vi sitter fortsatt i bilen i parkeringsgarasjen.
– Når jeg sier at jeg aldri baksnakker noen, handler ikke det nødvendigvis om å skryte av meg selv. Det er også en egoistisk motivasjon der som jeg har hatt siden jeg var barn. Jeg ville ikke si noe stygt om noen fordi jeg skjønte at det kunne slå tilbake på meg. Sånn er det fortsatt: Jeg bruker utrolig mye tid på å tenke igjennom hvordan jeg skal la være å støte noen.
– Er det et mål i seg selv?
– Ja.
– Hvorfor det?
– Det er som det bildet jeg la ut rett etter at jeg hadde født.
Bildet hun la ut, skulle skape furore. Fire dager etter fødselen tok Eriksen et bilde av seg selv i undertøy. Magen hennes var muskuløs og stram. Kritikerne mente Eriksen var med på å fremme et usunt og unaturlig kroppsideal.
– For det første var jeg stolt. For det andre ville jeg vise at det gikk an. Selvfølgelig er det avhengig av gener og andre ting enn vilje, men man kan gjøre mange ting selv også. Hele bloggen min handler om å inspirere. Men jeg skjønner at jeg stakk fingeren inn i et veldig sårt punkt for mange. Hadde jeg fått sjansen igjen, ville jeg aldri lagt det ut, sier hun.
– For meg handler det ikke om en prinsipiell diskusjon om hva man har rett til å publisere. Det handler om at jeg personlig ikke vil at noen skal føle seg usikre på grunn av noe jeg har gjort. Det har jeg tenkt mye på.
Hun går ut og betaler for parkeringen.
– Men uansett hvor mye jeg helgarderer meg, er det alltid noen som vil bli provosert.
– Plager det deg?
– Nja. Det er litt frustrerende. Til tider klarer jeg å låse det ute. Jeg tror noe av det handler om at livet mitt fremstår som veldig perfekt på bloggen. Men igjen: Bloggen handler om å inspirere. Jeg ser jo hva folk vil ha på tilbakemeldingene. De vil ikke ha problemene mine. Av og til føler jeg det sånn at man må ha vært gjennom en krise for å bli akseptert.
Nå skjønner jeg hvorfor du redigerer bildene dine, sjekk ut de overarmene da :/
«hanne»
ANSVAR I TALL
Caroline Berg Eriksen har sjekket inn på sovekupeen på toget. Hun har satt seg i gangen i vognen for å legge ut et innlegg på bloggen.
– Mange av kritikerne legger som et premiss for kritikken at man som blogger automatisk får et større samfunnsansvar jo flere lesere man får? Er du enig i det?
– Ja. Helt klart.
– Hvorfor?
– Fordi man får en helt annen påvirkningskraft. Og med så mange lesere blir man et slags forbilde. Men jeg har ikke et like stort ansvar som en journalist. En journalist har tydelige retningslinjer. Likevel har jeg et ansvar.
– Når var første gang du la merke til det?
– Det var da noen spurte meg om hva jeg spiste i løpet av en dag. Da måtte jeg ta utgangspunkt i at de spør fordi de ønsker å kopiere det. Hvis jeg hadde skrevet noe som hadde vært feil, for lite karbohydrater for vedkommende, for eksempel, ville det vært et problem. Det er et ansvar jeg må ta. Men jeg kan ikke ta ansvar for hver og en av mine lesere.
– Er det feil å fotoshoppe bildene på en privat blogg?
– De gangene jeg har gjort det, har det vært feil fordi jeg har en rolle som forbilde. I hvert fall da jeg løy om det.
– Hvorfor gjorde du det?
– Jeg vet nesten ikke selv hvorfor jeg har gjort det, det er så idiotisk. Men det er fordi man får et lite stikk av …
Hun ser opp.
– Det er jo bare usikkerhet. Jeg la en gang et bilde ut av meg selv hvor jeg satt med bena i kors. Da var det noen som skrev: «Ah, du har hengelår, så digg å se det på deg.» Det gjorde inntrykk på meg, for jeg hadde aldri tenkt på det tidligere, at jeg hadde hengelår når jeg satt. Så neste gang jeg hadde et bilde hvor jeg satt, så jeg det selv. Og det stikket som kom da, det er en tanke som sier: Fader, jeg orker ikke flere kommentarer på det. Så da endret jeg på bildet. Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg er lei meg for det. Det er ikke så mye mer jeg kan si. Jeg kommer aldri til å gjøre det igjen. Jeg lærer, men det er bare så mye å lære.
En jente kommer gående nedover togkorridoren. Hun snur seg sidelengs for å passere Eriksen i den trange gangen. Eriksen reiser seg med Mac-en inntil brystet, for å gjøre seg så liten og lett å passere som mulig. Da jenta er forbi, snur hun seg mot Caroline.
– Jeg er stor fan, sier hun og smiler.
– Stå på. Stå opp for det du tror på.
Caroline Berg Eriksen ser etter henne en stund. I lyset fra Mac-en kan man se at hun rødmer.
– Det har jo vært flere runder hvor det har blitt bråk, sier Eriksen.
– Men det har føltes ekstra vanskelig den gangen her. Jeg vet ikke hvorfor. Det bare blir så mye. Det blir så stort. Først Photoshop-saken, så dette. Jeg vet ikke om jeg klarer det mer. Jeg bare går og venter på at jeg skal knekke helt sammen.
PROVOSERT
På internett går fortsatt diskusjonene om Caroline Berg Eriksen. På Kvinneguidens forum innleder den anonyme brukeren «Angstkvinnen»* sitt innlegg med: «Jeg driter i om jeg blir stengt ute av Kvinneguiden på grunn av dette innlegget, jeg har så mye AGGRO inne nå at det er f-meg verdt det.»
Eriksen innrømmer at negative kommentarer går inn på henne.
– Jeg har det litt sånn fortsatt. At jeg vil at alle skal like meg. Jeg prøver å slå meg til ro med at det ikke går. Jeg er bare ikke så flink til det.
Hun smiler.
– Jeg vet ikke hvorfor de blir så provosert. Kanskje jeg bare har et sånt dra til-tryne?
Der ikke annet er angitt, er utdragene i kursiv hentet fra kommentarfeltet på Caroline Berg Eriksens blogg.
*DN har rettet navnet på den anonyme brukeren som skrev innlegget.
Les også:
Gunhild Stordalen har jobbet hardt for å finne løsninger på verdens klima- og helseutfordringer. Nå kjemper legen sitt livs kamp, kampen for å redde sitt eget liv: Gunhilds kamp (krever innlogging)
Gamle menn og krigshistorikere har hatt sine 15 minutter: Tung materie
Les også:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.