– Dersom jeg legger meg klokken ti på kvelden, våkner jeg gjerne to på natten. Da har jeg liksom fått min dose.
Helt siden YS-topp Jorunn Berland tråkket sitt første par sko, har hun klart seg med forbausende få timer på øyet. Nettene 60-årsjubilanten har sovet lenger en fem timer, utgjør et mindretall.
– Får jeg fire timer, er mye gjort.
TROSSER EKSPERTENE
Det har lenge vært et opplest og vedtatt faktum at mellom syv og åtte timer søvn er den ideelle mengden for å prestere. Men Donald Trump er favoritt til å vinne det republikanske primærvalget i Sør-Carolina lørdag – og det til tross for at han sier han kun sover fire timer per natt. Han er ikke alene om det.
Fakta: Ny digital leseropplevelse!
Magasinet har fått nye nettsider!
Tilbud på DN Helg i 3 måneder finner du her.
– Folk har lettere for å velge vekk søvnen. Mer og mer data viser at lite søvn er skadelig for kroppen over tid. Litt går kanskje greit, men mye underskudd må tas alvorlig, sier Bjørn Bjorvatn, søvnspesialist og professor ved Universitetet i Bergen.
Foruten Trump, var Margaret Thatcher kjent for sine firetimersnetter. Oppfinner Thomas Edison og 1700-tallsfilosof Voltaire skal også ha bekledd rollen som både nattugle og morgenfugl, og holdt seg til fire timer.
Her til lands er professor og tidligere utdanningsminister Gudmund Hernes kjent for å tilbringe fire–fem timer med hodet på puten, mens jurist og motstandsmann Erik Sture Larre aldri sov mer enn 3,5 timer per natt. Han ble 100 år gammel.
VÅKENETTER
Mens hennes jevnaldrende sov noen timer midt på dagen, var vesle Jorunn alltid i full vigør. Hun erkjenner at energinivået nok var utfordrende for dem rundt henne.
Heller ikke i arbeidslivet har søvnen, eller mangelen på sådan, gått upåaktet hen. En periode sendte Jorunn Berland epost til klokken to nattetid, den tiden «hun ikke tenkte på signalene det sendte ut».
– Jeg behøver jo ikke å fortelle alle hva jeg gjør om nettene. Dessuten har jo den konstante tilgjengeligheten gjort at man forventer respons gjerne innen noen minutter, så jeg vil ikke belaste kollegaene mine med unødvendig stress eller dårlig samvittighet.
– Det positive er at jeg får mange flere timer i løpet av et liv enn alle andre. Mang en god idé har blitt klekket ut mens alle andre ligger og sover.
– Blir det noen powernap, da?
– Nei, aldri!
Høneblundantydningen avfeies kjapt, etterfulgt av latter.
– Folk nevner det der hele tiden, men selv får jeg de timene jeg trenger på nattetid.
Den bebrillede bergenseren har hatt en rekke tillitsverv siden tidlig på 80-tallet. Som ung, ukjent jente var det utfordrende å entre en mannsdominert bransje, så Berland bestemte seg for å alltid være forberedt, godt forberedt.
– Det gjorde ikke meg noen ting, jeg sov jo uansett aldri lenger enn fem timer, sier Berland.
Magasinet har fått nye nettsider! Denne helgen får du hele Magasinet gratis. Tilbud på DN Helg i 3 måneder her.
4+4+16
Jan Bøhler, Arbeiderparti-politiker og mye omtalt treningsfantast, klarer seg også fint med fire timer per natt. Det samme gjelder i helgene, han kan ikke risikere å forkludre hverdagens perfeksjonerte rutiner. Ikke ønsker han å sove lenger heller.
4+4+16 representerer ikke bare døgnets 24 timer, det er også Bøhlers oppstykkede døgn. Fire timer søvn, fire timer trening, 16 timer jobb og «tid til å kose seg litt på kvelden». Han bestreber seg riktignok på å få opp mot fem timer under dynen, men det lar seg sjelden gjøre. Det er unntaket heller enn regelen.
– Ofte kommer jeg hjem fra jobb i 22-tiden, og da trenger jeg tid til å spise og slappe av før jeg legger meg. Så jeg er aldri i seng før ett, og det gjør at antall søvntimer fort havner nede på firetallet, sier han.
– Det er mange som har takket meg for at jeg en gang uttalte at jeg sover lite. Det var en som hadde lest at hun måtte sove åtte timer, men det gjorde bare at hun lå og tenkte over nettopp det, og dermed ikke klarte å sovne. Jeg er ingen ekspert på dette, men det må da være bedre å legge seg når man faktisk er trøtt.
I natt var faktisk en god natt, jeg sov fem og en halv time
ANDERS BUCHARDT sover 4-6 timer per natt
Søvnkvalitet er noe Bøhler nevner, forskjellen mellom lett og tung søvn. For når han først sover, sover han godt. Utallige år er blitt startet med det, har det vist seg, hårete nyttårsforsettet å sove en time til per natt.
– Det blir det aldri noe av. Jeg tror uansett kroppen styrer seg selv, og at jeg ender på det som er det beste. Dette fungerer utmerket for meg.
Ethvert tilløp til noe som kan minne om kjekkaseri eller bedreviten, avskjærer han kjapt med å legge til at han «ikke vet noe om dette», eller at han «langt ifra er noen ekspert».
Akkurat når søvnen begynte å havne i annenrekke, er ikke Bøhler kar om å huske, men han minnes dette: en morgenfugl av en byrådsleder, og en kollega som ikke skulle være noe dårligere.
– Rune Gerhardsen likte å være tidlig på kontoret, så da jeg tok over som sekretariatsleder i byrådet hans i ‘91, ble det til at jeg var der like tidlig som ham. Og trening har jeg alltid gjort før jobb, så da måtte jeg rett og slett kutte av nattesøvnen.
KORTSOVERE
– En liten del av befolkningen, bare noen få prosenter, kan sove svært lite og samtidig føle seg uthvilt. Disse kaller vi kortsovere, sier søvnspesialist Bjorvatn.
Landets gjennomsnittlige søvnlengde er på syv timer, og ifølge Bjorvatn sover 95 prosent av befolkningen mellom seks og ni timer per natt.
I min tid våknet jeg alltid til «politisk kvarter». Med mindre jeg var gjest, da måtte jeg stå opp grytidlig
CARL I. HAGEN syvsover
Noen samfunnsdiagnose over det norske folks søvnvaner, og den til stadighet påstått nedadgående kurven, vil ikke Bjorvatn stille.
Han understreker likevel at «mange kjører kroppen for hardt».
– De som bøtter i seg kaffe og energidrikker for å fungere i hverdagen, og som gjerne sover mye lenger i helgene, har ikke noen sunn rytme. De har underskudd på søvn, og da er det all grunn til å være bekymret. Det finnes store mengder data som tilsier at gruppen som sover mindre enn de har behov for, øker risikoen for å utvikle angst, depresjon, hjerte- og karsykdommer, diabetes.
– Hvor mye sover du?
– Hehe. Jeg sover rundt syv timer, men skulle gjerne klart meg med mindre.
For dem som hevder de trenger lite søvn for å være uthvilt, ser Bjorvatn to muligheter: enten har de rett, «da må du gratulere», eller så skryter de bare på seg å være supermennesker.
SELVSKRYT
Advokat Brynjar Meling fisker frem mobiltelefonen og navigerer seg frem til Sleep Cycle, søvnregistrerings-appen som analyserer søvnmønstre og tallfester søvn.
– 6.42, 4.45, 2.39, 5.28, 7.15, 6.08, 4.27, 3.36, 2.41, 5.27.
Det er et tilfeldig utvalg søvntimer fra den siste måneden han ramser opp.
– Også sov jeg nesten ni timer natt til lørdag 9. januar, det må ha vært en bra natt!
Ifølge ham selv innehar advokaten uansett en ikke alle forunt egenskap: han sovner sekunder etter at hodet treffer puten.
– Jeg tror mange skryter på seg lite søvn. Når du sier at du sover lite er du liksom supereffektiv, superfornuftig, superflink, sier Carl I. Hagen.
Den tilårskomne Frp-høvdingen mener de selverklærte kortsoverne har en tendens til å overdrive – eller underdrive. Han er overbevist om at mange prøver å imponere når de snakker om sitt minimale behov for søvn. Selv nyter han for tiden pensjonisttilværelsen med ni timer søvn per natt. Alarmen har ikke vært på på lang tid.
– I min tid våknet jeg alltid til «Politisk kvarter». Med mindre jeg var gjest, da måtte jeg stå opp grytidlig.
NATTERAVN
– I natt var faktisk en god natt, jeg sov fem og en halv time. Jeg har en fem timers kjøretur foran meg, da er det greit å ha litt godt med søvn bak seg.
Det er Anders Buchardt, investor og eiendomsutvikler, som forteller om natten forut for oppringningen fra DN. Han er den første til å innrømme at hans egne søvnvaner ikke er gode, uten at det har noen videre innvirkning.
– Jeg sover mellom fire og en halv og seks timer, og det er noe jeg har praktisert i mange år. Man blir kanskje ikke den beste utgaven av seg selv, men jeg klarer meg med …
Brått stopper han å snakke, det tystner fullstendig. Har han sovnet bak rattet? Jeg ringer opp igjen, håper på det beste.
– Jeg er i den frustrerende situasjonen at mobilen min plutselig skrur seg av, men vi prøver igjen. Hm, hvor var jeg? Jo, søvnmønsteret mitt varierer, men jeg klarer meg fint med fire og en halv time i lange perioder, sier Buchardt.
Det er i nattens mulm og mørke, i timene mellom ti og ett, at Buchardt er i sitt ess. Mens andre fabler om den gunstige søvnen før midnatt, er det da han er på sitt mest produktive. Og ettersom «dagen starter når den starter», blir det ofte korte netter.
Han begynner å snakke om småbarnsperioden, da søvnen ble avbrutt titt og ofte.
– Det hjelper at barna har blitt litt eldre, for å si det sånn. Nå får jeg sove sammenhengende de få timene jeg faktisk sover.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.