De drikker Pepsi Max fra Bacardi-glass foran tv-en. Det er lørdagskveld i tettstedet Stokke, «Hver gang vi møtes» på skjermen og samboerparet har barnefri helg. Ronny Alte har blikket festet på en annen skjerm: pc-en står oppslått på armlenet på skinnstolen, den er påklistret en tegning av profeten Mohammad med bombe i turbanen.
Fakta: Ny digital leseropplevelse!
Magasinet har fått nye nettsider!
Tilbud på DN Helg i 3 måneder finner du her.
– Hvis du hadde visst hvor mange støttemeldinger jeg har fått de siste 14 dagene, så ...
Han fullfører ikke setningen. Den neste timen skal han få over 100 meldinger i innboksen på Facebook. Mange av dem ønsker Ronny Alte lykke til.
Han finner frem ulltrøyer og en skuddsikker vest.
– Jeg går ikke uten vesten i kveld. Jeg har hørt for mye greier, veit ikke hva de planlegger, sier han i telefonen til en av dem han skal møte litt senere.
Han har to mobiltelefoner, en privat og en for presse, det har han hatt siden terrorangrepet 22. juli 2011. Den gangen var Alte i ledelsen i den islamkritiske gruppen Norwegian Defence League, som ble knyttet til Anders Behring Breivik. Han sier han brøt med gruppen dan de ikke ville at han skulle vitne i rettssaken mot terroristen. Alte har tatt sterkt avstand fra Breiviks handlinger.
Ifjor var han isteden med på å starte Tønsberg-avdelingen av Pegida, protestgruppen som i flere europeiske land har demonstrert «mot islamiseringen av Vesten». I Tønsberg ble det én markering.
Nå er Alte talsmann for en ny gruppe, og i kveld skal de vise seg frem. Han tar på seg den svarte hettegenseren, fersk fra trykkeriet. Midt på ryggen: et ansikt med vikinghjelm, og det norske flagget drapert foran nese og munn. Over skuldrene, i hvit skrift: «Soldiers of Odin. Tønsberg».
Magasinet har fått nye nettsider! Denne helgen får du hele Magasinet gratis. Tilbud på DN Helg i 3 måneder her.
MOBILISERING
«Odins soldater» er det siste skuddet på stammen av en rekke innvandringskritiske grupper og partier som har vokst seg sterkere i Europa de siste årene.
– Det er respons på en frykt som kan være reell for noen, men som i stor grad preges av imaginære trusselbilder. Hendelser som det som skjedde i Köln nyttårshelgen har gitt disse gruppene en gylden anledning til å mobilisere, sier Tore Bjørgo.
Han leder Senter for ekstremismeforskning (C-REX) ved Universitetet i Oslo. «Trusselen fra de høyreekstreme miljøene i Norge er vurdert som økende», heter det i Politiets sikkerhetstjenestes siste trusselvurdering, som ble lagt frem i starten av denne måneden. Det er det høye antallet flyktninger og asylsøkere som gir grobunn til miljøet, ifølge PST.
Økt innvandring var grunnen til at Odins soldater ble opprettet. Gruppen som har tatt navnet sitt fra den norrøne, enøyde gudehøvdingen ble startet i den finske byen Kemi i oktober, da flere tusen asylsøkere kom over grensen fra Sverige. Siden har den spredt seg til over 20 byer i Finland. Ifølge den finske sikkerhetstjenesten har noen av medlemmene tilknytning til grupper på ytre høyre fløy, også nynazistiske, og flere har et kriminelt rulleblad.
Norske Odins soldater har litt over 2300 medlemmer på Facebook. Denne kvelden har Alte fått meldinger om at medlemmer skal ut i gatene i ti ulike byer. I Norge er det ikke snakk om borgervern, slik det er blitt fremstilt som i Finland, ifølge Alte. Han kaller det isteden en «privat natteravntjeneste». Kunne de ikke bare blitt med i den vanlige natteravntjenesten?
– Nei, vi vil gå hvor vi vil, når vi vil og med hvem vi vil, sier han. Målet er «å trygge gatene for alle».
– Svarte hettegensere med vikinghjelmer virker ikke så betryggende?
– Det er litt av poenget, vi skal også ha en avskrekkende effekt på kriminelle. Det er ikke så kult å stå og selge stoff når vi kommer gående. Jeg tror ikke det er så mange som reiser ut på byen for å tafse på jentene når de vet at vi er der, sier han.
DISPUTT PÅ TORGET
På torget i Tønsberg har rundt 40 mennesker samlet seg i kulda. De drikker kaffe fra pappkopper med partilogoen til Sosialistisk Venstreparti og byr på hjemmelagde boller. Det er fylkesleder i Vestfold SV, Olav Sannes Vika, som har bakt dem, og som har invitert til hva han kaller en fredelig motreaksjon mot Odins soldater.
Alte nøler først med å gå bort, han har ikke møtt resten av gjengen ennå. Da han når bort til mengden, rekker Vika ham hånden. Det blir raskt en diskusjon. Det er Ronny Alte mot røkla.
– Skjønner du ikke at du skremmer folk? Hvordan vil det være for innvandrere å møte dere på gata med Odin-symbolikken deres?, spør Vika.
– Vi har ikke noe imot innvandrere, vi, svarer Alte.
Folkemengden bryter ut i høylytt gapskratt. Noen som har kledd seg i vikingkostymer, og som har stått med ryggen til Alte, snur seg. «Han er jo søt, da», flirer en av dem.
– Dere har sagt at en av grunnene til at dere patruljerer, er faren for overfallsvoldtekter på grunn av økt innvandring, minner Vika om.
– Mener du for alvor at innvandringen til Norge er under kontroll, og at ikke store deler av narkosalget foregår av innvandrere? spør Alte.
– Det kriminalstatistikken viser er at den bare er litt større blant innvandrere, og da er svensker og polakker med også.
– Jeg får meldinger fra folk som er redde, sier Alte og drukner i protester.
En kvinne trer frem fra mengden og stiller seg rett foran han.
– Jeg vil at du skal se på meg, sier hun høyt.
Kakofonien av stemmer stilner brått, og alles blikk rettes mot de to. Med rolige bevegelser tar hun av seg hetten, drar skjerfet ned fra over nesen og viser ansiktet sitt. Tina C. Johansen er adoptert fra Korea.
– Er jeg norsk?, spør hun, med blikket stivt festet på Ronny Alte.
De fremmøtte står i en halvsirkel bak henne, som i skolegården.
– Ja. Du er norsk, svarer Alte.
– Jaha. Er jeg kvinne?
– Ja.
– Og du skal beskytte meg?
Stemmen hennes dirrer.
– Ikke hvis du ikke vil det!, halvt roper Alte. Han har begynt å miste tålmodigheten.
– Nei, jeg vil ikke ha noe med dere å gjøre når jeg er på byen, sier Johansen.
– Greit, da går vi forbi deg, men du kan ikke bestemme hvem som skal være her, sier Alte, og legger til:
– Jeg gidder ikke stå her hvis ikke dere kan oppføre dere. Jeg kom for å snakke.
– Vi vil ikke ha dere i byen vår, bryter Vika inn.
– Nei, og jeg ønsker ikke deg i bystyret. Ha det!
Ronny Alte går.
Han skal få det. Ikke i fleisen, altså, men i en liten artikkel på hjemmesiden min
RONNY ALTE patruljeleder i Odins soldater
DIALOG OG RED BULL
Nede ved brygga kommer åtte menn med vikinghjelm på ryggen og én kvinne gående mot ham og samboeren. Klokken er 23, det er 13 kuldegrader og Alte smiler.
– Han skal få det. Ikke i fleisen, altså, men i en liten artikkel på hjemmesiden min, sier Alte om møtet med SV-politiker Vika til sine medsoldater.
Tre av mennene har «Soldiers of Odin Drammen» på ryggen. Politiet har satt inn to ekstra mannskap denne kvelden, etter meldinger om at Blitz-miljøet i Oslo planlegger å ta turen for å demonstrere mot Alte og co.
Yousef Assidiq, muslimsk konvertitt og tidligere islamist, har avtalt å bli med gruppen på patrulje. Han har hvit topplue og sier han vil «forstå hvordan de tenker». Assidiq jobber med å forebygge radikalisering av ungdom, og han og Alte har møttes flere ganger tidligere.
Ni bredskuldrede og halvuniformerte menn, to etterdiltende kvinner og en muslim i topplue inntar Tønsbergs gater. Ruten blir lagt underveis, fortrinnsvis inn i bakgater og smug der noe eller noen kan skjule seg.
– Jeg tror oppriktig at du ønsker et bedre samfunn, Ronny. Men jeg er uenig med deg i hvordan du går frem med tanke på noen av de organisasjonene du knytter deg til, sier Assidiq mens de går gatelangs i Norges eldste by.
– Jeg jobber i mitt miljø, og du jobber i ditt. Begge forsøker vi å få ytterkantene med, svarer Alte.
Med jevne mellomrom går følget inn på bensinstasjoner og barer for å få i seg varmen. De blir stående i små grupper, ofte uten å si så mye, mens fulle kvinner og menn raver rundt dem. Hos Odins soldater går det i Red Bull og Coca-Cola.
AVSTAND FRA VOLD
Reglene er han blitt enig med politiet om: Alle må være edru, og det er ikke lov å maskere seg. Hvis de ser noe kriminelt, skal de ringe politiet. Kun hvis det er fare for liv og helse, skal de gripe inn selv. De er en innvandringskritisk gruppe, men Alte mener mediene har skapt et feilaktig inntrykk av dem når de fremstilles som høyreekstreme, og sier at Odins soldater tar avstand fra bruk av vold.
– Hvorfor bruker dere samme navn og logo som gruppen i Finland hvis dere ikke ønsker å bli assosiert med ytterste høyre fløy?
– Selv om vi hadde hatt rosa gensere hadde media sagt det samme. Det handler om at det er jeg som er talsmann, sier Alte.
Han sier de har nektet flere ekstreme å få bli med i gruppen.
Det ér forskjell på den finske og den norske Odins soldater, mener professor Tore Bjørgo. Spørsmålet han stiller seg er om forskjellen kun er retorisk.
– De tar avstand fra vold, men legger mye mellom linjene. De velger en militaristisk språkbruk og symbolikk, sier Bjørgo.
Han peker på at det finnes lignende grupper også i Danmark og Sverige. En fellesnevner er forestillingen om en nært forestående borgerkrig mellom europeere og innvandrere, og dermed behovet for å ruste opp.
– De som er med i Odins soldater vet at politiet stopper dem hvis de tråkker over streken. De har derfor vært tydelige på at de ikke vil bruke vold, med mindre de selv blir utsatt for angrep.
LITT SKUMLE
– Hvem er dere, a?
Hun har skulderlangt hår, sminkede øyenbryn og bare ankler ned i sneakersene.
– «Soldiers of Odin»?
Jenta leser høyt fra hettegenserne, smiler spørrende og sjangler litt ved godterihyllen inne på Shell-stasjonen. De fire bredskuldrede mennene som er blitt stående rett innenfor inngangsdøren drar litt på det, ser spørrende etter Alte, men han har forsvunnet på toalettet.
– Vi er en slags natteravngruppe, vi går rundt og passer på gatene, sier en av dem etter en liten stund.
– Er dere som den der motorsykkelgjengen? Hva heter de, Hells Angels?, spør 16-åringen, som venter på at venninnen skal bli ferdig med å snakke i telefonen.
– Nei, nei, sier han.
– Så bra, de er jo litt skumle, sier hun, idet venninnen tar henne i armen og drar henne ut av stasjonen og inn i en bil med noen unge gutter på utsiden.
Alte kommer ut av toalettet, og gjengen blir stående i noen minutter litt spredt rundt i stasjonsbygningen.
– Nei, gutter, skal vi komme oss avgårde?, spør en av dem.
– Skal vi gå nå? Det var jo så jækla varmt her!, utbryter Alte.
Han trekker glidelåsen opp i halsen, følger etter ut døren og puster frostrøyk.
Det er enkelte politikere og venstreekstremister som sprer usannheter om oss på nett. Det er de som skaper den frykten, ikke vi
RONNY ALTE patruljeleder i Odins soldater
NATTERANGLING
På vei over gangbroen som krysser kanalen over til Nøtterøy stopper følget midt på, stiller seg på rekke langs rekkverket og ser seg tilbake mot den syndens pøl Tønsberg brygge er natt til søndag.
– Dritbra at dere er her, bra jobba, sier en ung, beruset mann og klapper Alte på skuldra idet han går forbi.
– Å gå rundt her i svarte hoodies og leke politi er hårreisende, spytter Astrid Løkø til gruppen like etter.
– Vi er en nøytral organisasjon, svarer natteravn Geir Sandnes Andersen på spørsmål om hva han synes om hans svartkledde konkurrenter. 56-åringen har gått natteravn i syv år.
– Men om det er nødvendig kan man jo sette spørsmålstegn ved. Tønsberg er en veldig rolig by.
– Det er overhodet ikke behov for denne gruppen, sier politioverbetjent Frank Gran, leder av ordensseksjonen i Tønsberg.
Han har fått mange telefoner fra bekymrede innbyggere, og spesielt fra foreldre med innvandrerbakgrunn, som lurer på om det er trygt å la barna gå ute om kvelden.
– Hvis intensjonen er å skape ro og orden, så bør de vurdere om de isteden bidrar til å skape frykt, sier Gran.
Han vil ikke hindre Odins soldater fra å gå i gatene, så lenge de ikke bryter ordensreglene.
– Det er enkelte politikere og venstreekstremister som sprer usannheter om oss på nett. Det er de som skaper den frykten, ikke vi, svarer Alte.
– Hvis politiet hadde innrømmet at det hadde vært behov for oss, så hadde de innrømmet at de ikke kunne trygge gatene. De kan ikke si noe annet.
OMKAMP
Klokken nærmer seg ett, det har vært en rolig kveld. To kvinner blir kastet ut av Lauritz Bar, og rett i armene på hettegenserne som står utenfor. De to kvinnene snubler inn i hverandre og mislykkes i å overbevise dørvakten om at bartenderen tok feil når hun ikke ville gi dem mer å drikke. Snart stavrer kvinnene seg bortover det snøkledde fortauet, mens de lener seg på hver sin soldat.
– Klin med meg, da, snøvler den ene.
– Da tror jeg ikke kjæresten min blir så glad, svarer Odin-soldat Steffen Larsen.
Han flirer det vekk, og støtter henne bort til en ventende bil. Den kvelden får to kvinner skyss hjem av Odins soldater.
– Det er viktig for oss å få medias oppmerksomhet. Vet du hvor mye den reklamen dere gir oss hadde kostet?, sier Ronny Alte med et smil.
Han ber fotografen ikke ta bilder av at han røyker rullings, spøker med at han ikke vil bekrefte fordommer. Han har klaget NRK inn til Pressens Faglige Utvalg for å ha kalt ham høyreekstrem, og kaller seg isteden høyrepopulist og islamkritiker.
Når klokken runder to, gir Alte seg for kvelden. Et par av de andre mennene bestemmer seg for å gå videre til utestedene stenger. Alte er fornøyd.
– Pegida blåste ganske fort over i Norge. Vil det samme skje med Odins soldater?
– Nei, vi er kommet for å bli.
– Mange mener dere skryter på dere å være flere enn dere er?
– Jeg gleder meg til å motbevise dem.
I kveld går Odins soldater igjen i Tønsbergs gater. SV-politiker Vika har varslet motpatruljer, ikledd røde toppluer. Det blir vikinghjelmer mot nisseluer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.