– 2012-årgangen er som en slags blanding av 2011-årgangens tilgjengelighet og 2010-årgangens kompleksitet og dybde, sier Luca Roagna.
Hans viner fra den noe varme årgangen er kanskje den beste han noensinne har laget. Luca Roagna er en av Piemontes mest talentfulle unge vinmakere, et etterlengtet friskt pust i regionen. Han lager delikate, tilgjengelige og raffinerte baroloer og barbarescoer i et område som er kjent for det motsatte. Han er reflektert, uredd og handlekraftig, og har en helt egen vinfilosofi.
– Vinmarken er som en skog. Og man gjødsler ikke en skog, den klarer seg selv. Det er derfor i en årgang som 2012 – da det var en del virkelig varme perioder som stresset vinstokkene – at de gamle stokkene med dype røtter takler det på strak arm. Innhøstingen varte fra midten av september til slutten av oktober, noe som ga vinene modne tanniner, sier Roagna.
Familien Roagna har laget vin i Barbaresco siden midten av 1800-tallet. Luca, som er femte generasjon, overtok i 2001 etter at han var ferdig utdannet ønolog. Siden har kvaliteten på vinene økt hvert år, og i 2010 kunne han ta i bruk sin nye vinkjeller for første gang.
– På skolen lærte jeg hva jeg ikke ville gjøre og hva jeg kunne gjøre. Nå gjør jeg det samme som min bestefar gjorde, den eneste forskjellen er at jeg har flere tekniske hjelpemidler og kan mer teknikk.
Luca Roagnas strålende 2012-årgang er nå tilgjengelig i Norge. (Vilkår)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.