Få vinprodusenter har fått flere hundrepoengere kastet etter seg enn Laurence Féraud. Men vinprodusent var det siste hun skulle bli.
– Jeg bodde i Paris og brukte mye penger og kom tilbake til Châteauneuf-du-Pape når jeg ikke hadde mer, forteller Féraud energisk.
Domaine du Pegau ble startet da Laurence Féraud slo seg sammen med faren Paul, som da drev familieselskapet Domaine Féraud med røtter tilbake til 1600-tallet. Laurence hadde studert vinmarkedsføring og arbeidet med Paul-Vincent Avril på Clos des Papes.
– Bestemor kom fra Italia, og hun begynte å lage vin da hun kom til Frankrike, for det var det hun kunne. Etikettene trykte hun selv. Hun var en bedre vinmaker enn far. Hun var strengere og nøyaktig til fingerspissene.
I dag har Pegau 20 hektar med rødvin i Châteauneuf-du-Pape og ett hektar med hvitvinsdruer. I tillegg har vinhuset 50 hektar med vinmarker utenfor området til blant annet Côtes du Rhône og Côtes du Rhône-Villages.
– Jeg har mye vinmark nå. Jeg kom tilfeldig over en eiendom i Souge seks kilometer sør for Châteauneuf-du-Pape i 2012. Den måtte jeg ha. Den hadde flotte vinmarker og et lite vineri, som vi rev og bygde opp på nytt.
Fem ganger 100
Laurence Féraud kjøper ikke lenger druer etter at hun doblet antall hektar vinmark. Nå lager hun 230.000 flasker i året.
– Du må være businesskvinne eller -mann for å lykkes med å lage vin i dag, ellers taper du. Vi er ikke vinbønder lenger. Hverken besteforeldrene eller foreldrene mine tjente penger. Jeg var heldig, kom til rett tid, på rett sted. Det er ikke sikkert mine barn blir like heldige.
Féraud plukker alle druene for hånd og bruker alle de 16 tillatte druene i sin Châteauneuf-du-Pape – med hovedvekt på cinsault, grenache, syrah og mouvedre.
– Det er komplisert jobb med en årgang, 16 forskjellige druer på fire forskjellige terroir, sier Féraud lettere oppgitt, vel vitende om at hver gang hun lanserer sine toppviner, Cuvée Laurence og Da Capo, venter det rekordhøye poengsummer.
– Er det en topp årgang, lager vi rundt 8000 flasker Da Capo. Det har vi gjort siden 1998. Andre gode år lager vi 16.000 flasker Cuvee Laurence, men aldri samme året. Vi har laget Da Capo fem ganger. Alle ganger har den fått 100 poeng, så det er mye press hver gang. Derfor er jeg nøye med å kun lage den når det er en årgang som fungerer optimalt.
Som Burgund
Selv synes hun det er bra at ikke den amerikanske vinjournalisten Robert Parker lenger er i Châteauneuf-du-Pape, selv om han har bidratt til hennes egen berømmelse.
– Det han skrev, la for mange føringer for området. Nå klarer folk å gjøre seg opp sin egen mening når de smaker vinene.
Laurence Féraud lager noe så sjeldent som en elegant Châteauneuf-du-Pape og fruktige, rene Côtes-du-Rhône. I tillegg lager hun en hvitvin hun har et ambivalent forhold til.
– Hvitvin er vanskelig for meg. Jeg vet hva jeg liker, men ikke hvordan jeg lager det. Det er et nytt eventyr. Jeg vil at den skal smake som Coche-Durys burgundere. Jeg elsker riesling og hvit burgund og likte ikke den gamle stilen av hvit Châteauneuf-du-Pape, som min far lagde. Selv om han alltid sa jeg skulle drikke den sammen med hvitløk, ler hun.
Se smaksnotater nederst i saken.
Se også:
Et tilbakeblikk på Tronsmo Bokhandel.
Gryteguide: Palace Grill, Oslo.
Rydd deg lykkelig.
Les med fra Magasinet her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.